PEXELS
VRAĆA U ŽIVE

Imamo recept za juhu koja je pravi "lijek za mamurluk", a možete je kušati na Fuliranju

Zagorska juha, napravljena prema provjerenom bakinom receptu, pravi je "lijek" protiv mamurluka, a dio je ponude kućice Tringelt na Strossmayerovom trgu.

Zagorska juha, napravljena prema provjerenom bakinom receptu, pravi je "lijek" protiv mamurluka, a dio je ponude kućice Tringelt na Strossmayerovom trgu.

Na kućici Tringelt, na Fuliranju, očekuje vas dobro poznati okusi, oni koji su nekad bili neizostavni dio blagdanskih jelovnika, a sve prema receptima jedne bake. Naime, vlasnik kućice Eduard Beg zamolio je svoju baku da mu pomogne oživjeti tradicionalne domaće oblizeke i na Fuliranju pripremio jednostavna jela "bez kerefeka".

Uz krpice sa zeljem, u koje je baka dodala i malo bunceka, sarme s kremom od krumpira te neodoljive štrukle tu je i zagorska juha koja je toliko bogata povrćem da može biti i samostalan obrok, a zovu je i savršenim lijekom protiv mamurluka. Imamo recept za juhu koja će vas ugrijati i izliječiti.

image

Zagorska juha čeka vas na Fuliranju, na kućici Tringelt

Press

Zagorska juha

Sastojci

  • 120 gr crvenog luka
  • 150 gr mrkve
  • 200 gr krumpira
  • 150 gr šampinjona
  • 150 gr bukovače
  • 150 gr slanine
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1L povrtnog temeljca
  • 1L vode
  • 1 žličica šećera
  • 2 žlice crvene dimljene paprike
  • 1/2 žlice crvene ljute paprike
  • 1 žličica soli
  • 4-5 lovorovih listova
  • 1 žlica peršina
  • 1/2 žličice crnog papra

Priprema

Nasjeckajte luk na sitne kockice, mrkvu i krumpir na kockice veličine cca 2 cm x 2 cm te slaninu na trakice. U dublji lonac stavite svinjsku mast, pustite da s se otopi i ugrije, dodajte luk i propržite ga dok ne postane staklast, te dodajte slaninu. Propržite slaninu nekoliko minuta na laganoj vatri dok ne postane svijetlo smeđa.

Dodajte nasjeckane šampinjone, bukovače i mrkvu, te nastavite sve pirjati. Dodajte sol, papar, lovorove listove, peršin te ulijte povrtni temeljac i vodu. Dodajte crvenu dimljenu papriku i crvenu ljutu papriku po želji, te malo šećera. Kada vam sve lagano zakuha dodajte krumpir. Kuhajte sve na laganoj vatri narednih 15-20 min. Servirajte juhu uz kukuruzni ili miješani kukuruzni kruh.

17. prosinac 2024 19:32