Zagorska juha, napravljena prema provjerenom bakinom receptu, pravi je "lijek" protiv mamurluka, a dio je ponude kućice Tringelt na Strossmayerovom trgu.
Na kućici Tringelt, na Fuliranju, očekuje vas dobro poznati okusi, oni koji su nekad bili neizostavni dio blagdanskih jelovnika, a sve prema receptima jedne bake. Naime, vlasnik kućice Eduard Beg zamolio je svoju baku da mu pomogne oživjeti tradicionalne domaće oblizeke i na Fuliranju pripremio jednostavna jela "bez kerefeka".
Uz krpice sa zeljem, u koje je baka dodala i malo bunceka, sarme s kremom od krumpira te neodoljive štrukle tu je i zagorska juha koja je toliko bogata povrćem da može biti i samostalan obrok, a zovu je i savršenim lijekom protiv mamurluka. Imamo recept za juhu koja će vas ugrijati i izliječiti.
Zagorska juha
Sastojci
- 120 gr crvenog luka
- 150 gr mrkve
- 200 gr krumpira
- 150 gr šampinjona
- 150 gr bukovače
- 150 gr slanine
- 1 žlica svinjske masti
- 1L povrtnog temeljca
- 1L vode
- 1 žličica šećera
- 2 žlice crvene dimljene paprike
- 1/2 žlice crvene ljute paprike
- 1 žličica soli
- 4-5 lovorovih listova
- 1 žlica peršina
- 1/2 žličice crnog papra
Priprema
Nasjeckajte luk na sitne kockice, mrkvu i krumpir na kockice veličine cca 2 cm x 2 cm te slaninu na trakice. U dublji lonac stavite svinjsku mast, pustite da s se otopi i ugrije, dodajte luk i propržite ga dok ne postane staklast, te dodajte slaninu. Propržite slaninu nekoliko minuta na laganoj vatri dok ne postane svijetlo smeđa.
Dodajte nasjeckane šampinjone, bukovače i mrkvu, te nastavite sve pirjati. Dodajte sol, papar, lovorove listove, peršin te ulijte povrtni temeljac i vodu. Dodajte crvenu dimljenu papriku i crvenu ljutu papriku po želji, te malo šećera. Kada vam sve lagano zakuha dodajte krumpir. Kuhajte sve na laganoj vatri narednih 15-20 min. Servirajte juhu uz kukuruzni ili miješani kukuruzni kruh.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....