UNSPLASH
Njihovo je vrijeme

Hungry Mile otkrio originalne recepte: Smokva u dva neobična izdanja

Poznati food bloger za Gloria.hr podijelio je recepte s kojima ćete izvući najbolje od svježih smokava.

Poznati food bloger za Gloria.hr podijelio je recepte s kojima ćete izvući najbolje od svježih smokava.

Kralj ljeta donosi nam neke od najfinijih plodova prirode, a smokve su definitivno mnogima favorit među voćem. Da je vrijeme smokava počelo znamo i po njihovoj ponudi u dućanima, a oni koji su sada u južnim krajevima do njih mogu doći i mnogo lakše. Iako ih mnogi vole jesti svježe, po mogućnosti s drveta, svježe smokve odlične su i za brojne slastice, kao i egzotična slana jela. Mile Butorac u javnosti poznatiji kao Hungry Mile samo za čitatelje portala Gloria.hr otkrio je svoja dva recepta kojima ćete najbolje iskoristiti ovo plemenito voće u njenom svježem obliku.

Galetta s voćem

Za tijesto:

  • 300 g brašna (pola glatko - pola oštro)
  • prstohvat soli
  • 2 žlice šećera u prahu
  • naribana korica jednog limuna
  • vanilija ili vanili šećer
  • 150 g maslaca
  • 1 veliko jaje
image

Galetta s voćem

HUNGRY MILE

Priprema:

Brašno, sol, šećer i koricu limuna pomiješajte - dodajte im hladan maslac narezan na kockice. Utrljajte brzo nalik na mrvice kruha. Dodajte jedno veliko razmućeno jaje. Brzo povežite, ako nije kompaktno do kraja onda dodajte malo vode. Dobro povezano tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, pa sve skupa premjestite na lim za pečenje.


Za nadjev:

  • 750 g - 1 kg voća (šljive i smokve)
  • šećera po želji
  • žličica cimet
  • malo korice limuna
  • malo vanilije ili vanilin šećer
  • 1 - 2 žlice gustina
image

Galetta s voćem

HUNGRY MILE

Priprema:

Šljive operite, prerežite na pola i izvadite košticu, te narežite na kriške. Dodajte im smokve prerezane na četvrtine, šećer, začine i gustin i sve dobro promiješajte. Složite po tijestu - po sredini pazeći da vam ostane oko 2 centimetra slobodnih krajeva koje ćete premotati preko voća. Čiste krajeve premotajte preko voća kao paketić i stavite peći na 180 stupnjeva na pola sata. Tijesto treba biti keksasto, a voće meko i pekmezasto. Poslužite uz sladoled od vanilije ili neki vama drag okus.


Smokve i pršut

Sastojci:

  • pršut
  • svježe smokve
  • meki sir (feta ili neki kravlji tipa salakis)
  • svježe mljeveni papar
  • maslinovo ulje
image

Smokve i pršut

HUNGRY MILE

Priprema:

Na veliki tanjur posložite pršut, lagano ga kao "zgužvajte" i hrpicama popunite tanjur, među hrpice dodajte smokve prerezane na četvrtine. Po svemu natrgajte meki sir i ako ne poslužujete odmah ostavite u frižideru da se ohladi. Pred posluživanje pospite svježe mljevenim paprom i polijte maslinovim uljem. Poslužite uz kruh, kojeg po želji možete i zapeći.

24. prosinac 2024 17:35