Maraschino Cocktail Challenge

 PR
Maraschino

Domaća mixology scena je sve jača, dokazuje to i ovaj cocktail challenge, uvertira za sudjelovanje na Berlin Bar Conventu

Veliki je ovo korak ka Maraskinom cilju, a to je vraćanja starog sjaja uistinu posebnom zadarskom likeru od maraske.

Veliki je ovo korak ka Maraskinom cilju, a to je vraćanja starog sjaja uistinu posebnom zadarskom likeru od maraske.

U prepunom zagrebačkom mixology baru Peaches and Cream održan je prvi u nizu Maraschino Cocktail Challenge, koji je okupio mnoga lica hrvatske mixology scene. Ovaj Challenge svojevrsna je uvertira Maraskinog internacionalnog debija jer će ove godine po prvi put s svojim poznatim likerom sudjelovati na prestižnom Berlin Bar Conventu, najpoznatijem svjetskom sajmu u industriji pića. Veliki je ovo korak ka Maraskinom cilju, a to je vraćanja starog sjaja uistinu posebnom zadarskom likeru od maraske, autohtone vrste višnje koja raste u Dalmaciji.

image

Maraschino Cocktail Challenge održan je u zagrebačkom mixology baru Peaches and Cream

PR
image
PR
image

Pripremani su likeri na bazi poznatog hrvatskog likera od maraske

PR

Maraschino Cocktail Challenge organiziran je u dva dijela. Prvi dio bio je zamišljen kao svojevrsni Maraschino Masterclass na kojem su dvojica izvrsnih gostiju i govornika na zanimljiv način približili liker od maraske okupljenima pričajući o njegovoj bogatoj povijesti, načinu proizvodnje tog likera te o njegovoj budućnosti i upotrebi danas. Igor Županić tako je okupljenim barmenima približio ovaj liker kroz povijest, ističući njegovu posebnost i značaj za zadarski kraj. Slatko piće koje se jednom ispijao na europskim dvorovima, uz Maraskinu dobro isplaniranu strategiju, promociju i distribuciju polako, ali sigurno vraća svoju globalnu popularnost. Potvrda za to je i širenje ovog brenda na područje Ujedinjenih Arapskih Emirata i njegova sve veća popularnost na tamošnjoj barskoj i klupskoj sceni.

image

Slaven Macura

PR

O tome je na Masterclassu pričao Slaven Macura, čovjek koji je liker predstavio Dubaiju. Mixologist i barmen s više od dvadeset godina iskustva na primjeru koktelskih klasika pokazao je kako je ustvari jednostavno uklopiti liker od maraske u koktele koji su temelj svake koktel ponude, poput Broadwaya ili Daiquirija.

image

Atmosfera je bila užarena, navijalo se iz sveg glasa

PR
image

Natjecanje je okupilo 12 barmenica i barmena iz cijele zemlje

PR
image

Hrvatska koktel scena je očito sve maštovitija i snažnija

PR

Drugi dio Maraschino Challengea bilo je natjecanje dvanaest barmenica i barmena iz najpoznatijih hrvatskih mixology barova, koji su ovim povodom osmislili i publici predstavili koktele na bazi likera od maraske. U natjecanju su tako sudjelovali barmeni iz zagrebačkog Botaničara i Boogie Laba, splitskih Stringa i bara Sistema te mnogi drugi. Pobjednik natjecanja dobio je jedinstvenu nagradu, a to je putovanje na prestižni Berlin Bar Convent kao dio Maraschino tima, gdje će imati priliku predstaviti svoj koktel i bogatu povijest likera svjetskoj publici. Prvo mjesto osvojio je barmen Mate Matić iz splitskog bara Sistema, koji je za ovu priliku osmislio koktel Hemingway‘s Word čiji su sastojci liker od maraske, meskal, kozje mlijeko i žuti chartreuse. Koktel je ovo inspiriran klasikom Last Word.

image

Pobjednički koktel Mate Matića "Hemingway‘s Word"

PR
image

Mate Matić i Nina Christina Stanić

PR

“Nema boljeg osjećaja nego kad napraviš nešto svoje i to se ljudima svidi. Ovo je za mene posebno piće, naše je, autohtono i moramo se svi skupa potruditi da mu se vrati stari sjaj. Putovanje u Berlin s Maraschino timom me stvarno veseli, jedva čekam, mislim da ćemo rasturiti. Potrudit ćemo se najbolje predstaviti hrvatsku koktel scenu i naravno naš poznati liker.”, rekao je Matić.

Posljednje dvije godine Maraska vođena Stanić grupom uistinu ulaže velike napore u pozicioniranje svog poznatog likera na svjetsku barsku scenu. Organiziranjem Masterclassova što u Hrvatskoj, što vani, kreiranjem inspirativne liste koktela s likerom od višnje i sad kao kruna napornog rada - odlazak na Berlin Bar Convent.

20. prosinac 2024 22:35