"Sunčano s palačinkama" je u zagrebačkom Rougemarin Parku koji ovih dana okuplja ljubitelje omiljene slastice, a ni mi im nismo odoljeli.
Svi pričaju o palačinkama pa smo se i mi zaputili u zagrebački Rougemarin Park na Palačinka fest. U mnoštvu vrhunskih palačinki po recepturama poznatih hrvatskih chefova - Marina Medaka, Petre Jelenić i Roberta Hromalića jedva smo se odlučili za one koje ćemo isprobati. Na kraju smo se odlučili na dvije slane i dvije slatke varijante.
Crispy cheese palačinka
Ideja chefova je da na festivalu ljudi mogu isprobati palačinke kakve do sada još nisu, a ova je svakako jedna od njih. Punjena je nadjevom od kremastog sira i začina, a izvana je obložena sirom prepečenim na roštilju zbog čega i naziv - crispy cheese. Prelivena je kulenovim umakom, a tu je i posip od sitno narezanog kulena i vlasca. Oduševila nas je kombinacija kremastog punjenja i hrskave vanjštine, a osobito nam se svidjelo što je pomalo "spicy", što će zasigurno privući ljubitelje začinjene hrane. Ova palačinka pršti od okusa i začina pa ju ne bismo preporučili onima koji su skloni neutralnijim varijantama. Nama se jako svidjela, a osim što je ukusna, na prvu će privući svakoga kome je izgled hrane na prvom mjestu jer svojim šarenilom boja izgleda itekako primamljivo.
Ajvarčinka
Posebno iznenađenje Festivala je neobična ajvarčinka - češka palačinka od krumpira punjena ajvarom, orasima i peršinom. Ovakve okuse vjerojatno niste očekivali u palačinki, a nismo ni mi, no možemo vam potvrditi da se zaista dobro slažu. Za razliku od okusima intenzivne crispy cheese palačinke, ajvarčinka je nešto neutralnijeg okusa, no ništa manje ukusna. Palačinka od krumpira savršeno se slaže s ajvarom i začinima, a posip od oraha daje joj posebnu notu. Unutra su još neki sastojci koje na prvu laičkim nepcem nismo mogli prepoznati, no to nam je bilo manje važno jer smo bili prezauzeti guštanjem u ovoj zanimljivoj češkoj varijanti palačinke.
Crêpe s pistacijama
Na Festivalu smo naučili i razliku između obične palačinke i francuskog crêpea koja leži u debljini, sastojcima i načinu pripreme. Crêpei su tanji i delikatniji, s većim omjerom tekućine u tijestu, dok su obične palačinke deblje i mekše. Priprema crêpea zahtijeva tanko razmazivanje tijesta na tavi, dok su obične palačinke jednostavnije za pečenje. Crêpei se često poslužuju sa sofisticiranijim nadjevima, dok su obične palačinke svakodnevna poslastica. Posebno nas je oduševio crepe punjen slastičarskom čokoladnom kremom kojoj je dodana i krema od pistacija te tostirani posip od pistacija. Ako očekujete klasični okus pistacije, ovdje ga zbog čokoladnog nadjeva nećete dobiti, no nama se svidjela upravo ta kombinacija čokolade i pistacije. Iako opisom zvuči bombastično, okusi su vješto izbalansirani i zaista nije preslatka. Nakon nedavne recenzije sladoleda od pistacije, sada vam možemo toplo preporučiti i palačinku s ovim popularnim okusom.
Crêpe Suzette
Teško je bilo odlučiti se, no ovo je naš apsolutni favorit. Crêpe Suzette punjena je pekmezom od marelice i umakom od karamele, prelivena cijeđenim sokom od naranče i posuta tostiranim bademima. Kroz ovu nevjerojatnu jednostavnost kombinacije okusa po ne znam koji put potvrđena je teorija da je manje ponekad zaista više. Ako niste ljubitelj bogatih nadjeva i intenzivnih okusa, a želite si zasladiti dan, ovo je palačinka za vas.
Za kraj dijelimo s vama i dva recepta - onaj za ajvarčinku koju do sada vjerojatno još niste imali prilike probati, a kako je pistacija hit ljeta, sigurni smo da će mnogi od vas htjeti kod kuće isprobati recept za crêpe s pistacijama. Ponuda Festivala zaista je šarolika i neuobičajena pa će u njoj svatko pronaći nešto za sebe, a u palačinkama poznatih hrvatskih chefova u Rougemarin Parku možete uživati sve do nedjelje, 8. rujna.
Češke palačinke od krumpira (ajvarčinke) by Petra Jelenić
Smjesa za palačinke:
- 3 manja krumpira cca 350g
- 2 žlice glatkog brašna (funkcionira na pirovo, integralno, glatko i bezglutensko)
- 3-4 žlice vode
- Sol
Priprema palačinki:
- Krumpire ogulite i naribajte na fini ribež (onaj kao za jabuke, ali sitan).
- Kada krumpiri tijekom ribanja puste malo vode dodajte brašno i malo soli pa promiješajte, zatim dodajte malo vode - žlicu po žlicu dok ne dobijete žitku smjesu koju možete razmazati na tavu u oblik tanke palačinke.
- Pazite da ne presolite smjesu jer kako se palačinka peče tako gubi vlagu i postaje sve slanija.
- Placke se peku na vrućoj tavi na malo ulja. Mi smo ih pekli na običnoj limenoj tavici poprilično dobro sezoniranoj godinama korištenja. Tavu dobro zagrijte, dodajte žlicu ulja i dvije žlice krumpirove smjese. Stražnjom stranom žlice poravnavajte smjesu i formirajte palačinku. Palačinka će se dati lako okrenuti kada se dobro zapeče, mora biti zlatno-smeđe boje. Dobro ju zapecite s druge strane.
- Najbolje su tople, hrskave.
Nadjev:
- Muhammara namaz od paprika
- 4 veće rog paprike
- 130g oraha
- 1 žlica kumina
- 1 šnita starog kruha narezanog na kockice - može biti i bezglutenski
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice melase od nara*/meda/sirupa od datulja
- Malo čilija
- 2 režnja češnjaka
- Sok pola limuna
- Sol
- Sjeckani peršin
Priprema nadjeva:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Paprike operite, složite na protvan i stavite peći dok malo ne pocrni korica. Prebacite u posudu koju možete pokriti poklopcem da se paprike upare i daju lakše oguliti.
- Orahe tostirajte na tavi i pred kraj dodajte kumin pa tostirajte dok ne zamiriše. Maknite sa strane par žlica oraha za posip.
- U multipraktik stavite pola paprika i dodajte sve ostale namirnice. Pulsirajte dok ne dobijete povezanu smjesu. Dodajte ostatak paprika i još zavrtite koji put - smjesa treba biti s komadićima paprika.
- Spremite namaz u posudu pa u hladnjak.
- Namažite tople placke s Muhammarom, pospite orasima i peršinom.
Crêpe s pistacijama by Robert Hromalić
Smjesa za palačinke:
- 200g brašna
- 2g soli
- 60g šećera
- 200g jaja
- 600g mlijeka
- 1 štapić vanilije
- 80g maslaca
Slastičarska krema s pistacijom:
- 1000g mlijeka
- 200g šećera
- 150g paste od pistacija
- 180g žumanjaka
- 120g gustina
- 180g maslaca
- Mlijeko i pastu od pistacija prokuhati do 100 stupnjeva Celzijusa.
- Šećer, gustin i žumanjke izmiješati te preliti s polovicom ugrijanog mlijeka. Sve zajedno prokuhati konstantno miješajući. Maknuti kremu s vatre i dodati maslac. Ohladiti. Kremu kao takvu poslužiti u palačinku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....