Bijeli čupavci

 PRIVATNA ARHIVA
Recept koji pali

Bijeli čupavci: Isprobajte omiljene kolače iz djetinstva s malim zaokretom, bit će ukusan i efektan dodatak blagdanskoj trpezi

Ako još niste sigurni što biste pripremali od kolača ovih blagdana, donosimo vam prijedlog - čupavce, ali bijele, po receptu gastroinfluencerice Kristine Matoković.

Ako još niste sigurni što biste pripremali od kolača ovih blagdana, donosimo vam prijedlog - čupavce, ali bijele, po receptu gastroinfluencerice Kristine Matoković.

Kada netko spomene čupavce, prvo što nam pada na pamet su fina čokoladna glazura, svijetli biskvit i kokos – klasik među kolačima čiji se recept krije u bilježnicama naših baka, bez kojeg nisu prolazila najvažnija obiteljska događanja, od rođendana preko vjenčanja do Božića. Omiljenu slasticu iz djetinjstva mnogi će zasigurno raditi i ove godine, a za sve kojima je klasična verzija možda pomalo dosadila, imamo malo drugačiji recept – onaj za bijele čupavce.

Otkrila nam ga je gastroinfluencerica Kristina Matoković, koju na profilu na Instagramu naziva "Mamine perlice" prati više od trideset tisuća ljudi, koja je poželjela pripremiti čupavce u novom ruhu i njezin recept prenosimo u cijelosti.

image

Omiljenu slasticu iz djetinjstva mnogi će zasigurno raditi i ove godine, a za sve kojima je klasična verzija možda pomalo dosadila, imamo malo drugačiji recept – onaj za bijele čupavce

PRIVATNA ARHIVA

Bijeli čupavci

  • 3 jaja
  • 150 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 290 grama glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 mililitara mlijeka
  • 125 mililitara ulja
  • Prstohvat soli

Bijela krema

  • 150 grama bijele kvalitetne čokolade (ja uvijek koristim Kandit bijelu čokoladu za kuhanje)
  • 150 mililitara mlijeka
  • 100 grama maslaca
  • 200 grama kokosa

Postupak

Jaja mutimo sa šećerima i prstohvatom soli, postupno dodajući mlijeko i ulje, pola brašna, pa zatim prašak za pecivo i na kraju ostatak brašna. Izlijemo u pleh 30x20 i pečemo u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 180 stupnjeva. (Temperaturu prilagodite svojoj pećnici, kao i vrijeme pečenja. Pazite da biskvit ne zagori, a je li pečen možete provjeriti čačkalicom.) Čokoladu otopimo u mlijeku, maknemo s vatre i dodamo maslac. Miješamo dok se skroz ne otopi. Biskvit režemo na trokute, zatim svaki trokut umočimo u toplu kremu te uvaljamo u kokos. Jako je važno da je krema topla jer će na taj način biskvit lijepo upiti tekućinu i kolačići će biti sočniji.

16. prosinac 2025 09:25