Limunčići kolači

 TORTE I KOLAčI IVANKA
Imamo recept

Ako želite unijeti malo boje među svoje božićne kolače, limunčići su stvoreni za to - imamo provjeren recept

Limunčići su pravi klasik među božičnim kolačima na jugu pa imamo recept za slučaj da ih poželite imati na ovogodišnjem blagdanskom stolu.

Limunčići su pravi klasik među božičnim kolačima na jugu pa imamo recept za slučaj da ih poželite imati na ovogodišnjem blagdanskom stolu.

Krajnji je rok da počnemo razmišljati o božićnim receptima i smišljati koje će sve slastice krasiti naš ovogodišnji blagdanski stol. Neki će se možda odlučiti za neke moderne recepte, neki će si skratiti muke i kupiti gotove kolače, dok će se neki potruditi i ispeći one najbolje i najfinije tradicionalne kolače, među kojima posebno mjesto zauzimaju limunčići – sitni kolači koji se pripremaju u našim južnijim krajevima i to s mjerom, strpljenjem i lijepim razlogom.

Ovi mali, aromatični zalogaji spoj su prhkog tijesta, orašastog punjenja i limunske svježine. Nisu svakodnevna slastica, već kolač koji se upravo veže uz blagdane, svečanosti i stolove prepune tradicionalnih delicija, spravljenih po receptima baka i prabaka. Jedan takav na svom je profilu na Instagramu podijelila gastroinfluencerica Ivanka Antosović, koja stoji iza profila Torte i kolači Ivanka s više od 70 tisuća pratitelja, a mi donosimo recept u nastavku.

image

Limunčići kolači

TORTE I KOLAčI IVANKA

LIMUNČIĆI

Sastojci za tijesto:

  • 500 grama brašna
  • Pola praška za pecivo
  • 2 žumanjka
  • 100 grama maslaca
  • 100 grama šećera
  • 1,5 decilitra mlijeka
  • Korica jednog limuna

Sastojci za punjenje:

  • 2 bjelanjka
  • 80 grama šećera
  • 200 grama mljevenih oraha
  • Korica i sok jednog limuna

Potrebno još:

  • Žuta i zelena jestiva boja
  • Malo mlijeka
  • Šećer
image

Limunčići kolači

TORTE I KOLAčI IVANKA

Postupak:

Za tijesto umiješati žumanjke i šećer, maslac sobne temperature te dodati ostale sastojke i sve umijesiti u jednu finu smjesu koja se ne lijepi za prste. Zamotati tijesto u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da odmori neko vrijeme. Za punjenje, malo ulupati bjelanjke, dodati šećer i orahe te limunov sok i koricu. Dobro promiješati. Tijesto razvaljati tanko i rezati krugove promjera 7 centimetara, po želji i manje. Na svaki krug staviti žlicu punjenja, preklopiti i prstima spojiti da se tijesto u pečenju ne raširi. Krajeve stisnuti da dobijemo izgled limuna. Peći na 160 °C oko pola sata. Ohlađene limunčiće umakati u mlijeko koje smo obojili u žutu boju, zatim krajeve limuna u mlijeko zelene boje. Spustiti na ubrus da se ocijede par sekundi i uvaljati kolač u kristal-šećer.

15. prosinac 2025 14:46