Vassu treba koristiti kao poligon za kreativne ideje, kaže dizajner

 Vedran Peteh/Cropix
Kreativna zona

Što je muškarac bez cvijeća: Zagrebački dizajner predstavlja sasvim neobičnu vazu - mi smo oduševljeni

Tjedan dizajna počinje 25. rujna, a mi smo razgovarali s Ivanom Levakom koji ondje postavlja veliku cvjetnu instalaciju i bori se za nagradu najboljeg proizvoda.

Tjedan dizajna počinje 25. rujna, a mi smo razgovarali s Ivanom Levakom koji ondje postavlja veliku cvjetnu instalaciju i bori se za nagradu najboljeg proizvoda.

Zagreb Design Week, koji počinje 25. rujna, prvi se put održava u prostorijama Jadran filma, a ondje će, unutra i vani, biti postavljena instalacija "Botanical Parliament". Sastojat će se od dva dijela - cvjetne kompozicije u režiji cvjetnog atelijera Tulip Studio te horizontalne vaze naziva Vassa, proizvoda dizajnera Ivana Levaka (38) koji se i natječe za nagradu Zagreb Design Weeka u kategoriji produkt dizajna.

image

Keramička podloga pristaje i u eksterijer i u interijer

Privatni album

- Jako mi je važno u svakodnevnom životu imati kontakt s prirodom i s elementima prirode. Njegovanje odnosa prirode i društva, pogotovo u većim gradovima, iznimno je korisno za očuvanje duha. Rezano cvijeće koje stavljamo u vazu ima tradiciju za sebe, ali tu su i korov, suhe biljke, mahovina... Sve su to elementi prirode na koje nailazimo oko sebe, a vrijedni spomena i divljenja - govori zagrebački dizajner Ivan Levak, koji na svojoj horizontalnoj vazi radi posljednje tri godine, a s proizvodnjom je krenuo krajem 2023. Riječ je o vazama koje kompozicijski i estetski koketiraju s japanskim ikebana posudama, s 30 centimetara promjera i sedam centimetra visine, a sastoje se od dva elementa: keramičkog spremnika za vodu i poklopca od fuziranog stakla. Oba elementa su modelirana u okolici Zagreba kako bi se podržao rad lokalnih obrta. Sve se priprema, proizvodi i pakira u Hrvatskoj što je, kaže dizajner, bio i najveći izazov u razvoju proizvoda.

image

Vaza se sastoji od posude za vodu i poklopca od fuziranog stakla

VEDRAN PETEH CROPIX

- Vaza je zamišljena kao djelić prostora gdje čovjek može zastati na tren i složiti neku svoju priču, stvoriti vlastitu oazu mira za promatranje, maleni botanički vrt - kaže Ivan Levak, koji je diplomirao na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, jedinom fakultetu koji je želio upisati nakon završene Klasične gimnazije. Otada neprestano radi i izlaže na raznim inozemnim i domaćim sajmovima dizajna, a prije dvije godine pokrenuo je vlastiti dizajn studio. Osim komercijalnih i industrijskih projekata, iz njegove kreativne oaze često izlaze predmeti napravljeni po narudžbi i mjeri - podmetači, posude, suveniri, ukrasni predmeti, ilustracije, grafike... Jedan od njegovih projekata je i ugostiteljski objekt Broom 44 na zagrebačkoj tržnici Dolac. Vizualni identitet Brooma je, kaže, posložio zajedno s klijentom jer je ideja da taj brend bude dizajnerski samoodrživ nakon što njegov dio posla bude završen. U Broomu je bila stvorena dobra baza, kaže Ivan Levak, a potom se posao, u dizajnerskom smislu, lako vodi i usmjerava.

image

Ljiljani imaju dugačke stapke pa su neočekivan izbor za plitku vazu

Privatni album

Uz dizajn, Ivan Levak bavi se i - ugostiteljstvom. Naime, tijekom ljetnih mjeseci iz Zagreba se seli na Hvar u uvalu Dubovica gdje vodi mali beach bar. Ondje živi u skladu s prirodom, uglavnom bez internetske veze i prilično robinzonski.

Inspiraciju za Vassu, svoj biljni mikrokozmos, pronašao je u osobnom afinitetu prema japanskoj kulturi i želji da ponudi nešto novo i jednostavno na domaćoj produkt sceni. No njemu bliski ljudi, kaže, odmah su prepoznali da je zapravo bio nadahnut jednim od svojih omiljenih filmova - "Jurskim parkom", odnosno malom verzijom umjetnog svijeta biljaka i životinja.

image

Vassu treba koristiti kao poligon za kreativne ideje, kaže dizajner

Vedran Peteh/Cropix

Prije nego što je prošao u finalnu selekciju stručnog žirija u suradnji s organizatorima Zagreb Design Weeka, Ivan Levak sa svojim je vazama bio gost na München Creative Business Weeku sredinom svibnja. Njegove Vasse bile su izložene u multidisciplinarnoj galeriji Spazio koju vodi mladi par, arhitekti Carolina Hering i Julian Marino Botti. Izložbeni prostor nalazi se u adaptiranoj tvornici kolačića i pekarskih proizvoda iz 19. stoljeća, smještenoj u starom dijelu Münchena. Ivan Levak upoznao ih je na lanjskom sajmu namještaja Salone del Mobile u Milanu, gdje je s kolegicom Ivom Grgić izlagao vješalicu Axel koja je u međuvremenu postala bio stalnog postava u galeriji Spazio. Vaze su u galeriji bile izložene i interijeru i u eksterijeru.

image

Zagrebački dizajner sa svojom vješalicom Axel koji je izlagao na Salone del Mobile u Milanu

Vedran Peteh/Cropix

- Mogu se koristiti cijele godine, unutra i vani, neovisno o vremenskim uvjetima. Jedino na što Vassa nije otporna jest led. Uz to, prilagođene su svim biljkama, ne samo cvijeću. Mogućnosti aranžiranja i komponiranja cvijeća su nebrojne i u potpunoj slobodi korisnika. Ideja je da Vassa s vremenom postane predmet s kojim korisnik i okolina stvaraju sve promišljenije interakcije, da to postane poligon ideja, da potiče meditativne rituale - govori dizajner. Osim toga, održavanje i korištenje vaze iznimno je lako zbog njene otvorene, stabilne forme, a mogu se prati i u perilici za posuđe.

- Ovo je zadnji projekt, koji još razvijam. Sa svim dizajn projektima, pogotovo ako su na granici apstraktnog, uvijek postoji zamka nedovršenosti - kaže Ivan Levak, čije se vaze, osim kod njega, mogu nabaviti i u zagrebačkom dućanu Selectedd.

image

Ivan Levak

Vedran Peteh/Cropix
Linker
22. rujan 2024 15:02