PRIVATAN ALBUM
STIŽE U ZAGREB

Razgovarali smo s talijanskom umjetnicom čiji su nas radovi od stakla očarali

Njezini raskošni lusteri krase restoran kultne milanske operne kuće La Scala, a radove od stakla Marije Grazije Rosin sada ćemo moći vidjeti i u Zagrebu od 25. do 29. rujna.

Njezini raskošni lusteri krase restoran kultne milanske operne kuće La Scala, a radove od stakla Marije Grazije Rosin sada ćemo moći vidjeti i u Zagrebu od 25. do 29. rujna.

U Talijanskom paviljonu, kako je za potrebe Zagreb Design Weeka preimenovan jedan od studija Jadran filma, između ostalih bit će izloženi i radovi Marije Grazije Rosin, talijanske umjetnice koja se već više od tri desetljeća bavi isključivo staklom.

Rođena 1958. godine, Maria je najprije karijeru započela kao slikarica i ilustratorica, da bi se nepovratno zaljubila u sasvim drugi medij i potpuno mu se posvetila nakon prve posjete staklani.

image

Maria Grazia Rosin

STEFANO FERRANTE

"Odmah sam osjetila povezanost sa staklom, kao da radim s njim oduvijek. Zapravo sam bila očarana mogućnošću primjene polikromatskih staklenih pasta koje su me podsjećale na boje koje sam koristila za svoje slike", otkrila nam je umjetnica koja žive nijanse, kakve je nekoć koristila na platnu, sada prenosi u delikatne staklene forme.

image

U restoranu operne kuće La Scala u Milanu nalaze se njezini lusteri

PRIVATAN ALBUM

Unatoč krhkosti koju vežemo uz taj materijal, njezine radove često prati - pomalo paradoksalno - osjećaj pokreta i fleksibilnosti, što nije slučajnost, već rezultat njezine posvećenosti cijelom procesu izrade u kojem uz majstore staklare sudjeluje od samog početka pa do kraja, kada se staklo iz užarene tvari pretvara u čvrstu formu. Maria nam otkriva i kako su joj česta inspiracija neobična stvorenja.

image

Rad pod imenom Mollis

PRIVATAN ALBUM
image

Početna skica

PRIVATAN ALBUM

"Često sam se inspirirala stvorenjima iz bezdana, iz tajanstvenih dubina oceana, bioluminiscentnim beskralježnjacima, mikroorganizmima, ali i virusima i bakterijama", govori umjetnica koja u svojem radu kombinira stare tehnike majstora staklara s onima nešto kompleksnijima i naprednijima pa je tako 2003. godine prva integrirala LED svjetla u murano staklene instalacije za što je koristila silikonske pločice, staklena optička vlakna i Technogel. Upravo je ta inovacija kroz koju uspješno spaja tradiciju i nove tehnologije postala zaštitni znak njezinih radova u kojima najviše voli koristiti neprozirne i sjajne staklene paste u kombinaciji sa zrcalnom, satenskom ili iridescentnom završnom obradom.

image
PRIVATAN ALBUM

Iako je, kako Maria ističe, staklo dugo bilo materijal kojeg su se umjetnici pomalo pribojavali, danas se situacija promijenila i njime su mnogi fascinirani, a peć (za staklo) je postala predmet želje. I dok mnogi tradiciju izrade Murano stakla vežu prvenstveno uz muškarce, Maria, koja ima studio na otoku Murano, kaže kako je taj svijet otvoren za žene što dokazuju i njezine suradnje s nekim od najvećih majstora staklara kao što su Pino Signoretto, Sergio Tiozzo i Andrea Zilio.

"Moj odnos s Murano staklarima uvijek je bio pun poštovanja, simpatije i prijateljstva te dijeljenja znanja i umjetničkih vizija", priznaje umjetnica koja trenutačno priprema novu izložbu u Milanu, u galeriji The Pool NYC. Na pitanje koji joj je najdraži projekt izdvaja nam "Gelatine Lux", izložbu predstavljenu 2006. u Veneciji.

image

Jedna od najdražih izložbi u Palazzo Fortunty

PRIVATAN ALBUM
image
PRIVATAN ALBUM

"Bila je to izložba u Palazzo Fortuny, prva izložba s dizajnom vezanim uz lokaciju. Velika instalacija transformirala je prostor u pomalo vanzemaljsko okruženje s neobičnim stvorenjima. Inspirirala se bioluminiscentnim organizmima i naprednom tehnologijom te stvorila iskustvo koje spaja svjetlo, digitalne slike i zvuk. Instalacija je dočarala golemi, međusobno povezani svijet oživljen vanzemaljskim stvorenjima koji su bili simbol ravnoteže između prirode i umjetnog. Naravno, zanimalo nas je i kako izgleda život jedne umjetnice u Veneciji, što nam je opisala u četiri riječi - "La Dolce Vita Veneziana".

"U Veneciji zaista možete iskusiti jednu privilegiranu stvarnost, ‘La Dolce Vita Veneziana‘. Ovdje su odnosi isprepleteni harmonijom i suradnjom, a kulturna i društvena zbivanja integrirana su u svakodnevni ritam života", zaključuje naš razgovor Maria Grazia Rosin.

Linker
25. rujan 2024 09:32