Lili Šekoranja otkriva kako sa sinom Sašom poznatim floristom i umjetnikom, obitelji i njihovim prijateljima slavi najsvečaniji blagdan u godini.
U domu obitelji Šekoranja blagdanski stol nikada nije samo mjesto posluživanja jela, nego srce obiteljske tradicije koja se iz godine u godinu nadograđuje malim ritualima i dočekuje s velikim veseljem. U tome važnu ulogu ima Saša Šekoranja, zagrebački florist i umjetnik koji je odavno postao sinonim za nadahnjujuću estetiku. No, iza njegova prepoznatljivog senzibiliteta stoji njegova majka, Lili Šekoranja – upravo je ona njegova prva i trajna inspiracija, a njezin istančan osjećaj za ljepotu, sklad i detalje, koji posebno dolaze do izražaja u vrijeme Božića, dobro je poznat svim pratiteljima njezina profila na društvenim mrežama. Božićne blagdane posljednjih godina provode u svojoj kući, na selu u Istri, gdje imaju puno prijatelja koji se svi okupljaju oko pomno dekoriranog stola, središta svih zbivanja.
"Kultura stola je za mene jako važna, pamtim još kako su i moja baka i mama slagale svoje stolove, niti jedan ručak nije mogao proći, a da se nije lijepo serviralo. Uvijek je tu bio mali buketić cvijeća i svijeća, ponekad i vrlo skroman cvijet, ali uvijek je morao biti na postavljenom stolu, a prigode kao što je Božić treba svakako naglasiti. Naravno, kad govorim o idealnom stolu, prije svega mislim na moje najbliže koji ga okružuju, pa onda na sam stol. I da, upravo zbog tradicije, obitelji i prijatelja s veseljem ga pripremam i ove godine", kaže Lili.
Pri njegovu uređenju uvijek koristi tradicionalne boje – crvenu, bijelu i zelenu, ali uvijek na malo drugačiji način jer cijeli proces mora biti dio slavlja – od osmišljavanja menija pa sve do same večere i zvuka božićnih koncerata svjetskih tenora. Ove godine na repertoaru će biti i stari hrvatski šlageri, poput “Prvog snijega” u izvedbi Gabi Novak, pjesme kojom ju je njezin Saša "zarazio".
Tradicionalna jela na trpezi
"Na Badnjak stol izgleda kao neka mala scena ili slika jer je za mene upravo to centralno mjesto, važnije i od samog božićnog drvca pa ponekad ono čak zna izostati. A što se tiče hrane, namirnice biram skromno. Nema tu riba i školjki, već tradicionalna jela s malim iznenađenjima poput gibanice gužvare, posne sarme bez mesa, različitih namaza, salate, puno voća i deserta poput kitnikeza, odnosno sira od dunja. I svi smo sretni. Gužvara je uvijek na sredini stola i svi je vole pa je pripremam na Badnjak, ali i na Novu godinu kada već tradicionalno u smjesu ubacim dukat pa svi iščekuju na čijem će se tanjuru naći komad s blagom", otkriva domaćica.
Poklone je već pripremila – pronašla je divne vune i svima isplela šalove. Njezini su pokloni uvijek domaće izrade, ponekad je to liker od ruža ili marmelada. I svi su pažljivo upakirani. Za vrijeme blagdana vaze puni cvijećem i to raskošnije nego inače, sve krasi svjetlost puno svijeća, a na listove lovora u srebrnim zdjelama prosipa bademe, orahe i suho voće, baš kao što je radila i njezina mama.
Ljepota života
"Neke stvari su nezamjenjive. Uz to, naravno, iz kutije s nakitom iz svilenih papira pažljivo vadim stare kuglice i posložim ih uz bukete cvijeća koje donosi Saša i uvijek mi prigovara", smije se Lili.
Ona se ne vodi novim trendovima, tradicionalno uređen stol joj je najdraži. Ove godine kao podlogu koristi laneni stolnjak s motivom šume poput tapiserije, uz cvijeće ima i ušećerenog voća i grančica imele postavljenih na etažere. Tu su i svijeće u svim nijansama crvene boje, od nijanse božićnih bobica do boje vina i karmina koje Saša godinama nabavlja iz Danske i koje izgledaju poput malih jarbola, dok blagdanske specijalitete poslužuje na tanjurima koje je Saša oslikao.
"Divan vam Božić želim i sve najbolje. Ljudi kažu, čuvajte se… Ja mislim da se ovih dana ne treba čuvati, prepustite se toplini i ljepoti života. Živjeli!", poručila je Lili svima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....