PRESS
Veliki uspjeh

Skulptura hrvatskog kipara predstavljena u Švicarskoj, u gradskom vrtu privlači brojne poglede

Izložba Bad RagARTz otvorena je 4. svibnja, a traje do 30. listopada, a posjetitelji imaju priliku vidjeti i skulpturu konjića za njihanje u bronci našeg Hrvoja Dumančića.

Izložba Bad RagARTz otvorena je 4. svibnja, a traje do 30. listopada, a posjetitelji imaju priliku vidjeti i skulpturu konjića za njihanje u bronci našeg Hrvoja Dumančića.

Hrvatski akademski kipar Hrvoje Dumančić predstavio je u sklopu izložbe Bad RagARTz u Švicarskoj monumentalnu skulpturu „Uspomena“ - konjića za njihanje u bronci. Ova izložba poznata je kao Švicarski trijenale kiparstva, a održava se od 4. svibnja do 30. listopada 2024. u Bad Ragazu.

Dumančićeva skulptura postavljena je u gradskom parku i privukla je mnoge posjetitelje, pogotovo pažnju mališana koja su mahom došla pogladiti ili uzjahati konjića. Ova skulptura nastala je nakon dugogodišnjeg istraživanja kao dio doktorskog rada „Skulptura na temu konja kao jedna uspomena iz djetinjstva“.

Konji su oduvijek bili inspiracija u Dumančićevom umjetničkom radu, a kroz svoj dugogodišnji rad na konjičkoj skulpturi etablirao se kao međunarodno cijenjen autor, jedinstvenog i prepoznatljivog umjetničkog potpisa. Nakon premijernog predstavljanja u zagrebačkom Maksimiru, skulptura je izložena u Italiji i Francuskoj, a prošlo ljeto krasila je vrt Meštrovićeve galerije u Splitu. „Ova je skulptura svojevrstan spomen prošlom vremenu, djetinjstvu i emocijama koje se aktiviraju kroz sjećanja. Doživljaj se ne bazira samo na skulpturi, nego i na ukupnom prostoru, interakciji s prostorom u kojem je skulptura smještena i individualnom doživljaju publike", naglašava Dumančić.

image

Hrvoje Dumančić

PRESS
image
PRESS

Tema ovogodišnjeg trijenala je „Sadašnjost - jer bez danas ne bi bilo ni sutra“, a cilj projekta je uklanjanje prepreka za to da se umjetnost približi javnosti, pozivajući posjetitelje svih dobi da dožive djela ovih međunarodnih umjetnika. Velika svjetska imena našla su se u parkovima Bad Ragaza gdje je izložena brončana bista crne žene, djelo američke umjetnice Simone Leigh. Izvorno je bila izložena u High Lineu u New Yorku, a sada se može naći na stalnom postavu u parku Grand Resort Bad Ragaz. Leigh je prva crnkinja koja je predstavljala Sjedinjenje Američke Države na Venecijanskim bijenalima 2022. godine, gdje je nagrađena „Nagradom za najbolju skulpturu“.

Izložba također prikazuje radove priznatih umjetnika poput Daniela Spoerrija, Gottfrieda Honeggera i Schanga Huttera koji su poznati po svojim kultnim radovima u kiparstvu i dizajnu. Nadalje, izložba baca svjetlo na mlade umjetnike kroz “Laboratorij mlade umjetnosti”, nudeći financijsku potporu i platformu za talente u usponu. Uz trijenale kiparstva, održava se i “Festival male plastike” u povijesnom dvorcu Bad Pfafersu u blizini glasovitog izvorišta Tamine George. Dumančić je na festivalu izložio četiri skulpture malog formata, koje su međusobno tematski povezane s monumentalnom skulpturom “Uspomena”. Popratni festival omogućio je posjetiteljima da posjete umanjene verzije umjetničkih skulptura. Festival je popraćen književnim, glazbenim i filozofskim događajima, a obećava živopisno slavlje umjetnosti i kulture.

image
PRESS
Linker
20. svibanj 2024 11:31