?NETFLIX/COURTESY EVERETT COLLECTION
Jezivo

Serija je u hipu zauzela prvo mjesto na Netflixu: Što je zapravo istina u priči o braći koja su brutalno pogubila roditelje

Zločin je zapamćen kao jedan od najstrašnijih u novijoj američkoj povijesti, a serija "Čudovišta: Priča o Lyleu i Eriku Menendezu" njegov je najnoviji prikaz i obara rekorde gledanosti.

Zločin je zapamćen kao jedan od najstrašnijih u novijoj američkoj povijesti, a serija "Čudovišta: Priča o Lyleu i Eriku Menendezu" njegov je najnoviji prikaz i obara rekorde gledanosti.

Dramatična serija "Čudovišta: Priča o Lyleu i Eriku Menendezu", temeljena na stravičnoj priči iz stvarnog života o suđenju braći Menendez iz 1989. godine, zauzela je prvo mjesto gledanosti na Netflixu i tema je o kojoj se ovih dana ne prestaje pričati. Njezin producent Ryan Murphy osmislio ju je kao dio svoje antologije serija "Monster" koja obrađuje neke od najvećih zločina u povijesti SAD-a, u sklopu koje je prošle godine bila prikazana priča o serijskom ubojici Jeffreyju Dahmeru kojeg je glumio Evan Peters, koja je osvojila šest nominacija za Emmy, a glumica Niecy Nash odnijela nagradu za najbolju sporednu glumicu.

U drugoj sezoni glavne uloge pripale su inače sjajnom Javieru Bardemu koji glumi Josea Menendeza, talentiranoj Chloë Sevigny koja je utjelovila Kitty Menendez, te Nicholasu Chavezu i Cooperu Kochu koji glume njihove sinove i ubojice - Lylea i Erika Menendeza. U seriji je prikazana dinamika obitelji, kao i psihološka stanja braće uoči, ali i nakon ubojstava.

Priča počinje u noći 20. kolovoza 1989. godine, kada je Lyle, tada 21-godišnjak, nazvao 911, rekavši da je "netko ubio njegove roditelje". Policija je stigavši u vilu u kojoj je obitelj živjela, zatekla Josea i Kitty brutalno usmrćene sačmaricom dok su gledali televizor. Jose je bio upucan šest puta, a Kitty deset puta. Istražitelji su isprva mislili da je ubojstvo povezano s Joseovim poslovima u produkcijskoj kompaniji Live Entertainmentu ili možda s mafijaškim aktivnostima.

Braća su policiji ispričala kako su u vrijeme ubojstva bili u kinu i gledali "Batmana", no kako je istraga odmicala u njihovu je ponašanju došlo do značajne promjene. Naime, naglo su počeli trošiti novac koji su naslijedili pa su u periodu od šest mjeseci nakon ubojstava, potrošili 700 tisuća dolara. Njihove su kupnje uključivale luksuzne automobile poput Porschea, Rolex satove, posjećivali su skupe restorane, uložili su 40 tisuća dolara u rock koncert...

image

Cooper Koch kao Erik Menendez i Nicholas Chavez kao Lyle Menendez u seriji

?NETFLIX/COURTESY EVERETT COLLECTION

Međutim, svemu je došao kraj u ožujku 1990. godine nakon što ih je policiji prijavila žena imena Judalon Smyth, tvrdeći kako ima snimku Erikove ispovijesti o ubojstvu s njegove terapijske seanse kod liječnika L.-a Jeromea Oziela, inače Judalonina ljubavnika. Bio je to ključni trenutak istrage nakon kojeg su se dokazi protiv braće samo počeli nizati. Lyle je bio uhićen 8. ožujka, a Erik se policiji predao dva dana kasnije u zračnoj luci. Istražitelji su smatrali da su braća usmrtila roditelje kako bi se domogli očeva bogatstva. Jeziva priča dobila je novo poglavlje nakon početka suđenja u srpnju 1993. godine, kada je Lyle tijekom svjedočenja ispričao da su ga otac i majka seksualno zlostavljali u dobi od šest do osam godina. Erik se nadovezao na bratovo svjedočenje i tvrdio da je i njega otac zlostavljao od šeste godine, ali da ga za razliku od brata, zlostavljati nikada nije ni prestao.

image

Uzbudljiva drama o istinitom zločinu istražuje živote braće Menendez

?NETFLIX/COURTESY EVERETT COLLECTION

Tijekom iskaza o navodnim zlostavljanjima obojica su plakali, objašnjavajući kako su zbog toga jedno drugome nanosili bol dok su bili djeca. Jedan od njihovih rođaka Andy Cano, posvjedočio je da mu je Erik pričao o očevom zlostavljanju kad je imao 10 godina, a Cano 13 godina. Erik je pitao je li normalno da ga otac "masira". Kasnije ga je natjerao da obeća da to ostane tajna jer se bojao oca. Još jedan od njihovih rođaka, Alan Andersen, posvjedočio je kako bi se Jose, kad bi ga posjetio, znao tuširao s djecom i kako mu Kitty u to vrijeme nije dopuštala da im se približava.

Suđenje je tada bilo otkazano jer porota nije mogla donijeti jednoglasnu odluku, a ponovno je počelo u listopadu 1995. godine. i bilo je usmjereno na činjenice vezane uz ubojstvo i njegovu brutalnost, dok se tužiteljstvo pobrinulo da navodna zlostavljanja padnu u drugi plan i kako su to pokušali koristiti u svrhu obrane. Na ovom suđenju Lyle je odbio svjedočiti i 2. srpnja 1996. braća Menendez proglašena su krivima za ubojstvo prvog stupnja i osuđena na doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja. U nekoliko navrata pokušali su uložiti žalbu na slučaj, ali su bile odbijene.

image

Erik i Lyle Menendez na saslušanju prije početka suđenja u prosincu 1992. godine

VINCE BUCCI/AFP/PROFIMEDIA

Ovaj slučaj poslužio je kao inspiracija za brojne televizijske emisije, dokumentarce, igrane filmove i serije poput "Zakon i red Pravi zločin", no unatoč tome i dalje intrigira javnost, a tome možda najbolje svjedoči prvo mjesto gledanosti najnovije serije na Netflixu. No ima onih koji ju oštro kritiziraju, a među njima je i sam Erik Menandez koji nije zadovoljan prikazom likova njega i brata. "Teška srca moram reći da vjerujem kako Ryan Murphy ne može biti toliko naivan i netočan u iznošenju činjenica o našim životima i da tako nešto napravio bez loše namjere", napisao je Menendez u svojoj izjavi, koju je objavila njegova supruga Tammi Menendez na platformi X.

Uz to je od strane kritike prozvana zbog kreativnih sloboda koje su promijenile detalje stvarne priče, što je izazvalo negativne reakcije publike. Premijerno je prikazana 19. rujna, no Netflix zasad nije objavio točan broj ljudi koliko ju je pogledalo, iako zauzima vodeće pozicije na listama gledanosti.

Linker
23. rujan 2024 10:36