Klif, Zagreb 2001.

 MARA BRATOŠ
"FOTOGRAFIJE"

Ne propustite izložbu Mare Bratoš, u Klovićevim dvorima slavi 30 godina rada

Naša renomirana fotografkinja priprema restrospektivnu izložbu "Fotografije" koju možete pogledati od 10. listopada pa sve do 24. studenog.

Naša renomirana fotografkinja priprema restrospektivnu izložbu "Fotografije" koju možete pogledati od 10. listopada pa sve do 24. studenog.

Nakon brojnih monografskih izložbi koje je Mara Bratoš ostvarila u protekla gotovo tri desetljeća rada, izložba "Fotografije" u Galeriji Klovićevi dvori bit će svojevrstan presjek kroz njen opus. Fokusirana na fotografsko uobličavanje za autoricu emocionalno važnih motiva, bilo da se radi o introspektivnom prodiranju u vlastitu nutrinu ili preispitivanju vlastite tjelesnosti, ili pak o odnosima s autorici bliskim ljudima i mjestima, njezin opus obilježit će rad u ciklusima, serijama fotografija, približavajući se na taj način filmskoj poetici.

image

Mara Bratoš

MARA BRATOŠ
image

Slaven - Izložba prijatleji, poznanici i prijevozna sredstva 2013.

MARA BRATOŠ

Kroz naglašenu procesualnost i temporalnost na njenim portretima, figurama autoaktova, mjestima u prirodi ili društvenim događajima, njeni fotografski iskazi zadobivaju svoja značenja. Pomno režirajući snimljene prizore i dokumentirajući u širem smislu prirodne i društvene aspekte stvarnosti: prirodu i društvo, svakodnevnicu, kulturne događaje, i njihove protagoniste, stvara intertekstualne fotografske nizove vizualno-tekstualnih prikaza, kao reference, čije značenje ovisi o kontekstu na koji se referiraju. Ambijenti proživljenog vremena, grad i ljudi, Dubrovnik, Lopud, Zagreb, prijatelji i bliski intimni prizori, bez obzira na to da li je i autorica na njima ili je nevidljiva – sve te slike pokrenute su prije svega unutrašnjim afektivnim impulsom, snagom introspekcije i odabira trenutka koji će postati kadar u nizu sličnih, analognih, fotografskih slika, uspostavljajući slojevitost značenja i interpretativnu otvorenost.

image

Leona Paraminski, U sobi, 2003.

MARA BRATOŠ
image

U sobi, 2003.

MARA BRATOŠ

Njeno formalno obrazovanje na Akademiji dramskih umjetnosti, na odsjeku za filmsko i televizijsko snimanje i senzibilitet odnjegovan na poetici crno-bijelog filma i modernističkog filmskog kadra, osnova su na kojoj je autorica stvorila okvir unutar kojeg će nastati serije fotografija u analognoj crno /bijeloj tehnici, analognoj tehnici u koloru i u digitalnoj tehnici. S jedne strane uobličavajući trenutke duboke fokusiranosti na izabrani motiv, njezine fotografije ostaju bazično statične, elementarne, ukotovljene u tišini i atmosferi dvoje ili jednog aktera, da bi postepeno fokus pomaknula na artificijelnost teme i scenografije kao značenjske elemente fotografske slike čiju ambivalentnost i arbitrarnost želi naglasiti.

image

Anamarija Zagreb 2001.

MARA BRATOŠ
image

Anamarija Zagreb 2001.

MARA BRATOŠ
image

Jelena i Vlaho, Lopud, 1998.

MARA BRATOŠ
image

Klif, Zagreb 2001.

MARA BRATOŠ

U vremenskom rasponu od ranih 90-tih godina prošlog stoljeća do najnovijih nastalih 2024., izložba će nastojati ukazati na važnost njenog opusa za hrvatsku fotografsku scenu (posebno žensku fotografiju), njegovu strukturnu i značenjsku matricu, koja je refleksija evolucije svijesti autorice koja je svoj opus izgradila u rasponu od medija fotografske slike kao reprezentacije i njene dekonstrukcije do medija fotografske slike kao performativnog čina.

image

Autoaktovi Dubrovnik 2023.

MARA BRATOŠ

Kustosica izložbe je Ana Medić, a moći ćemo je pogledati od 10. listopada do 24. studenog 2024. u Galeriji Klovićevi dvori.

Linker
04. listopad 2024 10:33