SHUTTERSTOCK
For Your Approval

Na Netflix je stigao specijal o padu i povratku Ellen DeGeneres - "ljubazne djevojke koja zapravo to nikad nije bila"

Jedna od najpoznatijih američkih komičarki i televizijskih voditeljica, vraća se u središte pozornosti nakon dvogodišnje stanke i to razgovorom o kontroverzama koje su pratile završetak njezinog popularnog talk showa "The Ellen DeGeneres Show".

Jedna od najpoznatijih američkih komičarki i televizijskih voditeljica, vraća se u središte pozornosti nakon dvogodišnje stanke i to razgovorom o kontroverzama koje su pratile završetak njezinog popularnog talk showa "The Ellen DeGeneres Show".

Američka televizijska voditeljica i komičarka Ellen DeGeneres (66) godinama je bila omiljeno lice s malih ekrana brojnih Amerikanaca, ali i gledatelja diljem svijeta. Njezin "The Ellen DeGeneres Show" bio je jedan od najgledanijih sadržaja u povijesti televizije, a nove epizode u kojima su gostovale neke od najvećih svjetskih zvijezda, ali i potpuni anonimci željno su se iščekivale kroz ukupno 19 sezona. Prva epizoda bila je prikazana 8. rujna 2003., posljednja 26. svibnja 2022., a emitirano ih je ukupno 3339.

I dok je show obarao rekorde gledanosti te osvojio čak 64 Emmy nagrade, 2020. godine došlo je do zaokreta u cijeloj priči. Pojavile su se glasine kako se iza kulisa odvija zapravo jedna sasvim drugačija priča. Ellen se našla na udaru optužbi i kritika i to prvenstveno zbog poticanja toksičnog radnog okruženja, zlostavljanja na poslu, rasne diskriminacije i seksualnog uznemiravanja od strane producenata emisije. Ona nije bila direktno optužena za sve, ali zamjeralo joj se što je tako nešto omogućila te ignorirala što se oko nje događalo. Time je započeo njezin pad u svijetu showbusinessa, kao i pad njezina brenda zasnovan na sloganu "Be Kind" ("Budite ljubazni"), kojim je promovirala ljubaznost i toleranciju. Naime, mnogi su počeli dovoditi u pitanje autentičnost njenog imidža, tvrdeći da je bila hladna i distancirana prema svojim zaposlenicima što joj je dodatno narušilo reputaciju.

image

Kritike na svoj račun nije dobro podnosila

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Uskoro su je putem društvenih mreža počeli kritizirati zbog niza nespretnih izjava i ponašanja u javnosti. Primjerice, tijekom pandemije koronavirusa izjavila je da se osjeća kao da je "u zatvoru" jer je morala ostati u svojoj luksuznoj vili, što su joj mnogi zamjerali s obzirom na privilegije koje ima u usporedbi s prosječnim građanima. Negodovanje javnosti izazvala su i neka njezina prijateljstva s kontroverznim ličnostima poput onog s bivšim američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

Nakon svega, nekad voljenoj voditeljici nije preostalo ništa drugo nego uputiti javnu ispriku poručivši kako nije bila svjesna onoga što se događa u njezinom okruženju i kojom je najavila promjene u produkciji showa. Međutim, šteta je već bila napravljena i nije bilo povratka - u svibnju 2021. godine najavila je da njezinom showu dolazi kraj.

image

U rujnu 2012. godine dobila je svoju zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu

JIM SMEAL/BEI/SHUTTERSTOCK
image

Ellen DeGeneres na dodjeli Emmyja 2007. godine

SBM/PLUX/SHUTTERSTOCK

No bivša voditeljica sada se ponovno našla u centru zbivanja: na Netflixu je od danas, 24. rujna, dostupan stand-up specijal o njezinoj karijeri "For Your Approval". "U redu, dopustite mi da vam kažem što se događa sa mnom otkad ste me posljednji put vidjeli. Odlučila sam se baviti vrtlarstvom, nabavila sam kokoši. Da vidim što vam još mogu reći o tome što se događa... O da, izbačena sam iz showbusinessa", govori u traileru kojim je specijal najavljen, čime je dala naslutiti kako će svijet čuti njenu stranu priče.

Uz to u njemu podsjeća ljude kako je zaradila etiketu "ljubazne djevojke koja zapravo nije ljubazna". "U ovome je problem. Ja sam komičarka koja je svoj talk show svaki dan završavala riječima ‘budite ljubazni jedni prema drugima‘", poručila je Ellen te se osvrnula i na to kako smatra da većina žena nije odgojena tako da bude samopuzdana te da se i u njezinom slučaju sve vrtjelo oko liječenja rana iz djetinjstva, a ne novcu i industriji zabave.

"Mislila sam, ako mogu usrećiti ljude, tada ću im se svidjeti, a ako im se sviđam, osjećat ću se dobro. I sve što mogu reći o tome je, hvala Bogu na novcu”, zaključuje Ellen u traileru.

image

Portia de Rossi i Ellen DeGeneres

SHUTTERSTOCK

Njezin prvi specijal "Relatable" na Netflixu prikazan je 2018. godine, a režirao ga je, baš kao i ovaj, Joel Gallen, dok su ga producirali Ben Winston i Fulwell 73 Productions, zajedno s Ellen i njezinom životnom partnericom Portiom de Rossi. Mnogi su taj potez shvatili kao otvaranje novog poglavlja u karijeri jer čini se da svojim iskrenim pristupom kontroverzama, koje su se vezale uz njezino ime, ne samo da pokušava popraviti poljuljani imidž, već i potaknuti širu raspravu o važnim pitanjima u industriji zabave. Ostaje nam za vidjeti kako će publika, ali i industrija reagirati na njezin povratak i nove projekte te hoće li i dalje biti tek "ljubazna djevojka, koja to zapravo nije bila".

Linker
25. rujan 2024 08:48