PARAMOUNT CLASSICS/COURTESY EVERETT COLLECTION
ŠTO GLEDATI?

Donosimo vam popis hit filmova iz Cannesa koje možete gledati na Netflixu

Filmski festival u Cannesu svake godine iznijedri nove hitove, a mi smo se prisjetili onih koji su prikazani na tom cijenjenom festivalu i koje trenutačno možete gledati na popularnom streaming servisu.

Filmski festival u Cannesu svake godine iznijedri nove hitove, a mi smo se prisjetili onih koji su prikazani na tom cijenjenom festivalu i koje trenutačno možete gledati na popularnom streaming servisu.

Cannes, u kojem se održava jedan od najvažnijih filmskih festivala, ove nam godine donosi brojne zanimljive premijere: od "Megalopolisa", redatelja Francisa Forda Coppole preko petog nastavka "Pobješnjelog Maxa" pa sve do filma redatelja Jacquesa Audiarda "Emilia Pérez", koji je spoj mjuzikla i kriminalističke komedije. I dok čekamo dolazak noviteta u kina i na streaming servise, provjerili smo koje favorite iz Cannesa iz prijašnjih godina možete gledati na Netflixu.

"Stablo za klompe", Ermanno Olmi (1978.)

Zlatnu palmu u Cannesu 1978. godine osvojio je film talijanskog redatelja Ermanna Olma, "Stablo za klompe", koji donosi priču o siromašnoj farmerskoj obitelji u Italiji početkom dvadesetog stoljeća. Jedan od starih klasika prikazuje egzistencijalističke probleme s kojima se nosi jedna siromašna obitelj.

"L. A. Povjerljivo", Curtis Hanson (1997.)

Film koji je u Cannesu 1997. godine osvojio Zlatnu palmu za najbolju fotografiju prati višestruko ubojstvo u Los Angelesu početkom 1950-ih gdje se iza blistave površine krije spoj seksualne perverzije, droge, nemorala te povezanost holivudskih zvijezda s organiziranim zločinom. Film će vas zaintrigirati ubojstvima u čijoj istrazi sudjeluju trojica policajaca: inteligentni karijerist Ed Exley, impulzivni Bud White te cinični zavodnik Jack Vincennes.

"Pijanist", Roman Polanski (2002.)

"Pijanist", višestruko nagrađivana biografska drama, prati poljskog pijanista Wladyslawa Szpilmana (Adrien Brody) koji Drugi svjetski rat preživljava u varšavskom getu svirajući u kavani. Film prikazuje razdoblje nacističkih progona, mučenja i ubijanja Židova, a zanimljivo je da je redatelj Roman Polanski i sam preživio holokaust te kroz film ispričao i dio svoje priče.

"Babel", Alejandro González Iñárritu (2006.)

"Babel", nagrađivana psihološka drama meksičkog redatelja Alejandra Gonzáleza Iñárritua zbog svojih je glumaca među kojima su Brad Pitt, Geal Garcia Bernal te Cate Blanchett, 2006. godine u Cannesu bila najzvjezdanija točka programa, a film i danas privlači pažnju zbog četiri isprepletene priče smještene u Maroku, Meksiku, Japanu i SAD-u. Priča povezuje strance koji se nikada neće sresti, ali imaju zajedničku nit: svi će ostati izolirani u svojim problemima zbog pogrešne komunikacije. "Babel" je dobio brojna priznanja, a González Iñárritu je tada u Cannesu osvojio nagradu za najboljeg redatelja.

"Blue Bayou", Justin Chon (2021.)

Emotivna izvedba i važna poruka prate radnju filma "Blue Bayou" u kojoj se Korejac posvojen u američkoj obitelji u Louisiani bori za ostanak u rodnom mjestu nakon saznanja da bi mogao biti deportiran iz zemlje u kojoj je odrastao i jedine koju smatra domom. Tako se glavni lik, Antonio LeBlanc, kojeg je utjelovio Justin Chonmora, suočiti s teškim istinama o vlastitoj prošlosti i zemlji kojoj živi.

"Neznanac", Thomas M. Wright (2022.)

Film "Neznanac" kao najnoviji film s Cannesa kojeg možete pogledati na Netflixu, je australski psihološki kriminalistički triler, a premijerno je predstavljen 2022. godine. Film prati istragu otmice djeteta koju predvodi policajac Mark Frame (Joel Edgerton), čiji je glavni zadatak zbližavanje s glavnim osumnjičenim kako bi riješio slučaj.

Linker
15. lipanj 2024 23:26