DARKO TOMAŠ CROPIX
Nova glazba

7 domaćih pjesama idealnih za ljetne dane: Ovi singlovi razveselili su nas u svibnju

Od zaljubljene Luce, do plesne Ivane Kindl i Damira Kedže koji donosi svoj novi zvuk, odabrali smo šest singlova svibnja koji su nam zapeli za uho.

Od zaljubljene Luce, do plesne Ivane Kindl i Damira Kedže koji donosi svoj novi zvuk, odabrali smo šest singlova svibnja koji su nam zapeli za uho.

1. PAVEL – Praznici u Maju

Nakon pjesme ‘Do mjeseca‘ kojom su se predstavili na ovogodišnjoj Dori, Pavel nam donosi pravu glazbenu poslasticu ‘Praznici u maju‘. U zarazno plesni ritam Aljoša Šerić obukao je pjesmu koja, kako kaže „govori o onim trenucima kad si iznenađen, štoviše, uvrijeđen da svijet oko tebe ne reflektira tvoje unutarnje stanje, egu je nedopustivo da sunce sja, ptice pjevaju i ljudi sretno ližu sladoled, a tebi je slomljeno srce ili si imao grozan dan na poslu i pobjegao ti je tramvaj. Kako se samo usuđuju.“ Novim singlom Šerić još jednom potvrđuje kako nastavlja biti majstor lirskog i muzičkog izričaja, a grupa Pavel, predvođena iznimnim Tonkinim vokalom, u radijski eter donosi zabavnu poslasticu u kojoj će uživati svi glazbeni sladokusci.

2. IVANA KINDL – Nemoj stat

Ivana Kindl, jedna od najboljih hrvatskih vokalistica nedavno je predstavila optimističnu plesnu pjesmu electro pop naboja, ‘Nemoj stat‘. Dok pjesma bilježi skok u top 20 najemitiranijih u domaćem eteru, stigao je i prateći spot. U svojoj novoj autorskoj eri, Ivana suradnju nastavlja s multitalentiranim Ericom i to u ulozi glazbenog producenta, a s kojim je prošle godine bila nominirana za Porin za najbolju vokalnu suradnju u njegovoj autorskoj skladbi „Feel You Close“. Uz produkciju, ERIC stoji i iza aranžmana te s Ivanom supotpisuje glazbu, dok iza mixa i masteringa stoji još jedno novije ime glazbene scene, sve istaknutiji Lockroom.

3. LUCE – Biraš nas

‘Biraš nas‘ jedna je od onih pjesama za koju ni sama nisam sigurna kako je točno nastala. Sjećam se samo da sam za refren odmah bila sigurna, što se ne događa često, ali kad se desi, najljepši je osjećaj na svijetu. Kao neka minikatarza; preplave te intenzivne emocije zadovoljstva i sreće i znaš da je to to. Mislim da bi se mnogo glazbenika autora složilo sa mnom da su upravo ti trenuci među glavnim razlozima zašto se bavimo glazbom i upravo nas oni vraćaju glazbi onda kad bi iz racionalnih i tehničkih razloga mogli odustati od nje.” – priča Luce. Nakon što su nastali stihovi i vokalna melodija, u priču se uključio producent i koautor Alan Dović koji je zajedno s Luce pjesmi dao “glavu i rep”. "Prateći video spot snimljen je pod redateljskom palicom vrhunske Sare Hribar, a maestralni glumci Klara Rihtar i Vid Ćosić pokazali su sav svoj talent kroz jednu sirovu, emotivnu izvedbu.", rekla nam je Luce.

4. DAMIR KEDŽO - Tajna mojih pobjeda

Osim što je “Tajna mojih pobjeda” prava ljetna poslastica za sve ljubitelje glazbe, svojom autentičnošću i izražajnošću, Damir Kedžo obećava kako će ova pjesma biti samo početak uzbudljivog glazbenog putovanja koje će zadovoljiti različite glazbene ukuse publike širom regije. Pjesmu je publika imala priliku uživo čuti već 25.05. na velikom zagrebačkom koncertu u Johann Franku na kojem je proslavio i svoj rođendan. “Iznimna mi je čast bila surađivati sa kompozitorom Sašom Dragićem, te Enesom Tvrtkovićem i Darkom Dimitrovom na aranžmanu i produkciji ove pjesme, dogodila se super sinergija, nova svježina i ‘novi sound’, a u emociji uvijek ostajem vjeran sebi." – rekao je Damir Kedžo.

5. HILJSON MANDELA X BIBA - Ankaran

Hrvatska trap zvijezda Hiljson Mandela, član KUKUS-a, predstavio je novi singl "Ankaran" u suradnji s Bibom (Đorđe Bibić) iz Crnog Ceraka. Za produkciju, miksanje i mastering pjesme je zaslužan Mihovil Šoštarić, poznatiji pod umjetničkim imenom Lockroom. Ova pjesma ujedno je i prvi singl s nadolazećeg albuma "Mandela Effect 2", čiji datum izlaska još iščekujemo. Za snimanje, režiju i montažu spota pobrinuli su se Marijan Jurčević i Petar Drašković, dok je Danilo Šteher bio zadužen za vizualne efekte.

6. NATALIE BALMIX - Srebrna krila

Za mladu pjevačicu Natalie Balmix sigurno ste čuli na ovogodišnjoj Dori gdje se predstavila s pjesmom ‘Dijamanti‘ i postala jedan od favorita za pobjedu. ‘Dijamanti‘ broje preko milijun pregleda na svim glazbenim platformama, a tjednima su se zadržali na HR Top 40 ljestvici najemitiranijih singlova u Hrvatskoj. Natalie ponovno pomiče granice s novim singlom ‘Srebrna krila‘ koji je nastao u suradnji s glazbenim producentom i autorom Darkom Dimitrovom s kojim surađuje od sudjelovanja na IDJ showu 2022. godine. Pjesma ‘Srebrna krila‘ je pravi plesni pop koji bi mogao obilježiti ovo ljeto i natjerat vas da zanjišete kukovima već u prvih par sekundi te vas uvesti u tople ljetne noći koje su pred nama.

7. MARCELA - Ovako ne ide

Nakon nastupa na Dori s pjesmom „Gasoline“ kojim se Marcela pokazala kao jedan od favorita na našem izboru za pjesmu Eurovizije, glazbenica i njezin tim odmah su se posvetili pisanju novih pjesama; prva, koju otkriva je „Ovako Ne Ide“. Pjesma, po MARCELINIM riječima, oslikava trenutak spoznaje u kojem osoba shvati da je u vezi u kojoj konstantno potiskuje svoje osjećaje, plašeći se uznemiriti drugu osobu, dok istovremeno shvaća da takav način nije održiv jer gubi sebe u procesu. „Ovako Ne Ide“ odsad je dostupna na svim glazbenim platformama. "Nadam se da će osobe koje se prepoznaju u ovim stihovima pronaći hrabrosti da prvo samima sebi, a onda i osobi s druge strane, kažu upravo naslov ovog singla.“, rekla je Marcela.

Linker
19. lipanj 2024 00:00