FX NETWORKS/COURTESY EVERETT COLLECTION
recenzija

Treća sezona serije ‘The Bear‘ možda nije pogodila s glavnim jelom, ali je i dalje prava poslastica

Novih deset epizoda ove dramedije, u kojoj napaćenog chefa glumi Jeremy Allen White, sporije je u narativnom tempu nego što su gledatelji navikli te donosi još više bola, kaosa i stresa.

Novih deset epizoda ove dramedije, u kojoj napaćenog chefa glumi Jeremy Allen White, sporije je u narativnom tempu nego što su gledatelji navikli te donosi još više bola, kaosa i stresa.

Izvadite vilice i noževe jer nova sezona uspješne dramedije "The Bear" dostupna je na streaming platformi Disney Plus. Ne postoji serija koja je toliko potentna za binge od ove kulinarsko-emocionalne gozbe koju ćete pogledati u jednome danu. "The Bear" se vratio nakon što je osvojio sve važnije nagrade – Emmy, SAG i Zlatni globus. Ne postoji to što njezin autor Christopher Storer ne može uklopiti u novu sezonu – od holivudskih glumaca i eksperimentalnih formata pa sve do skupe govedine Wagyu. Serija radnjom ne odstupa previše od prethodne dvije sezone: i dalje je stresna pa biste mogli dobiti čir na želucu, prepuna jetkih dijaloga, fantastičnih glumačkih izvedbi i trauma. "The Bear" nas i dalje uvlači i drži kao taoca svih deset epizoda. Kada uspijete izaći iz tog emocionalnog vrtloga, počet ćete svoje prijatelje zvati cousin i svaki put kad netko nešto primi u ruke vikati hands. Treća sezona je poput glavnog chefa Carmena Carmyja Berzatta (Jeremy Allen White) - na trenutke prenapuhana i shvaća se preozbiljnom, što je možda posljedica brojnih hvalospjeva publike i kritike.

image

Jeremy Allen White glumi chefa Camryja Berzatta

PRISCILLA GRANT/EVERETT COLLECTION
image

Ekipa serije na premijeri u Los Angelesu

FATI SADOU/ABACAPRESS.COM/ABACA PRESS/PROFIMEDIA FATI SADOU/ABACAPRESS.COM/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Chefovi i dalje pričaju kako je manje više, naglašavajući da previše okusa može upropastiti jelo. Možda su scenaristi mogli makar dvije stvari maknuti s tanjura treće sezone. Naravno, to ne znači da je nova sezona loša – daleko od toga. Ali to je serija u kojoj likovi zahtijevaju svakodnevnu izvrsnost. Druga sezona završila je Carmyjevim nervnim slomom kad je ostao zaključan u hladnjači prilikom otvorenja preuređenog restorana. Svi su vikali više od uobičajenog – Richie i Carmy su se svađali, Carmy i Claire su prekinuli, Sydney (Ayo Edebiri) je ostavljena da spasi stvar, ali bez ikakvog autoriteta. I treća sezona nastavlja sa sličnom pričom: Carmyjevim krhkim mentalnim stanjem, načetim odnosom s prijateljem i voditeljem restorana Richiejem (Ebon Moss-Bacharach) pa sve do kaosa u restoranu.

image

Ebon Moss-Bachrach i Ayo Edebiri

FX NETWORKS/COURTESY EVERETT COLLECTION

Osim Carmyjevog psihičkog stanja, restoran se suočava s financijskim problemima, te gastrokritikom objavljenom u Chicago Tribuneu. Uz svu maniju vezanu za scene u kuhinji, postoje i nešto mirniji trenuci, poput epizode u kojoj gledamo tešku priču pomoćne chefice Tine (Liza Colón-Zayas), kao i susret Carmyjeve trudne sestre i njihove majke Donne (Jamie Lee Curtis). Riječ je o moćnim epizodama koje pokazuju svu snagu serije. Likovi gotovo svakodnevno vode duboke razgovore o svojim žvotima. Što je sasvim u redu. No u nekim dijelovima serija od arta prelazi u pretencioznost. Prva epizoda, koju bi generacija Z opisala kao vibe, je proširena montaža s namjerom da vrati gledatelja u Carmyjev nekadašnji život. Eksperimentalno i kul? Možda. Malkicu pretenciozno? O da. U nekim scenama serija se transformira u smišljeni eksperiment o prirodi hrane (i njezine pripreme) i životu. U redu je katkad biti u oblacima, ali nekad je potrebno vratiti se na zemlju.

Treća sezona ponekad lebdi, pogotovo u prvoj i zadnjoj epizodi. Tina je dobila zasluženi tretman, ali rado bismo više doznali o Marcusu (Lionel Boyce), braći Faks (Matty Matheson i Ricky Staffieri), Ebraheimu (Edwin Lee Gibson) i ostalim fascinantnim zaposlenicima kuhinje. Ispred Richieja i Carmyja je još mnogo svađa, a Sydney je tek sad osvijestila svoj potencijal. Prije sam mislila da je "The Bear" klaustrofobičan, ali je ustvari klaustrofilan. Ne postoji serija koja više voli uske prostore i krupne kadrove od ove. Njezini zagrljaji su toliko jaki da vam skoro pucaju rebra i guše vas. "The Bear" je trenutno jedna od najboljih serija. Nema potrebe za dodatnim ukrasima i pjenicom od luka na nekom komadiću mesa. Likovi, kuhinja, odnosi i težak rad su ono što ljudi žele gledati. Dajte im ono čega su gladni.

Linker
28. lipanj 2024 18:03