CATHERINE MCGANN GETTY IMAGES
RECENZIJA

Serijal In Vogue: The 90‘s glamurozno je i nostalgično putovanje u devedesete kojem nedostaje ono nešto

Šestodijelni dokumentarac o najuzbudljivijem desetljeću najpoznatijeg modnog časopisa donosi priče s najvažnijim protagonistima tog doba, skandalima i stvaranju novih zvijezda i trendova.

Šestodijelni dokumentarac o najuzbudljivijem desetljeću najpoznatijeg modnog časopisa donosi priče s najvažnijim protagonistima tog doba, skandalima i stvaranju novih zvijezda i trendova.

Od ponovnog okupljanja britanskog benda Oasis i najavljenog mjuzikla "Djevojke s Beverly Hillsa" do revivala Cliniqueove nijanse ruža Black Honey kojeg je proslavila kraljica grungea Courtney Love – devedesete se vraćaju u velikom stilu. A na valu te nostalgije streaming platforma Disney+ predstavila je tri, od ukupno šest epizoda dokumentarne serije "In Vogue: The 90‘s", koja se bavi revolucionarnim desetljećem odigranim na stranicama najpoznatijeg modnog časopisa. Od Calvina Kleina do modne kuće Chloe, od grungea do glamura – princeze Diane, Nicole Kidman i Madonne – serijal je podsjetnik na utjecaj koji su devedesete imale na sraz trendova u pop kulturi i visokoj modi. Serijal nas vraća u prošlost i ponavlja neke poznate informacije, poput Evangelistine izjave da ne izlazi iz kreveta za manje od deset tisuća dolara te napada na modnu industriju, jer modeli kao što je Kate Moss propagiraju anoreksiju. Manje nje poznato da je Stelli McCartney prilikom preuzimanja kuće Chloe, Karl Lagerfeld zajedljivo rekao: "Znao sam da će moje mjesto morati zamijeniti nekim velikim imenom, ali sam mislio da će ono biti iz svijeta mode, a ne glazbe." Tema serijala nije uspon supermodela ili slavna Versaceova haljina koju je 1994. Elizabeth Hurley nosila na premijeri filma "Četiri vjenčanja i sprovod", kao ni njezina izjava da dotad nikada nije čula za talijanskog dizajnera.

image

Na premijeri filma ‘Četiri vjenčanja i sprovod‘ Elizabeth Hurley se u društvu svog dečka Hugha Granta pojavila u seksi haljini brenda Versace

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Glavna zvijezda je Anna Wintour, urednica koja svoj modni izričaj, kao ni frizuru, nije promijenila zadnjih 40 godina. Naravno, teško je za očekivati da ćemo vidjeti njezino pravo lice, budući da je potpisana kao izvršna producentica serijala. Kada je na početku zamole da skine sunčane naočale, ona molbu odbije bez objašnjenja. Nedugo nakon što je postala urednicom američkog Voguea, putovala je Concordeom u New York i do nje je sjedio muškarac koji joj je rekao da je Vogue Grace Kelly i Audrey Hepburn te da Madonna nikada ne bi trebala biti na naslovnici tog magazina. Ubrzo ga je demantirala. U seriji možemo vidjeti i ljudskiju stranu žene koja je poslužila kao inspiracija za lik zastrašujuće Mirande Priestly u filmu "Vrag nosi Pradu". Primjerice, njezinu slabost prema Johnu Gallianu, kojem je novčano pomagala na početku karijere, kao i organiziranje dobrotvorne rasprodaje dizajnerske odjeće u New Yorku kako bi prikupila novac za istraživanje AIDS-a.

image

Johnu Gallianu je urednica američkog Voguea puno pomogla na početku karijere

PAUL VICENTE/AFP/PROFIMEDIA

Zanimljiv je njezin odmak od modela na naslovnicama Voguea, iako su neke njezine urednice bile sklonije manekenkama. Primjer je oskarovka Gwyneth Paltrow, koja je 1996. bila na naslovnici, ali su morali nekoliko puta snimati editorijal i cover, sve dok nisu dobili ono što su tražili. Stvar je spasio njezin tadašnji dečko Brad Pitt koji ju je posjetio na snimanju i nježno poljubio - što je kamera ulovila. Iako nije želio da slika bude objavljena, na kraju je popustio. Jer Wintour uvijek dobije ono što hoće. Primjer su grunge i heroin chic, koje je Britanka pokopala i umjesto toga stvorila novu eru holivudskog glamura. "Anna nije voljela grunge, ali problem je bio taj što su ga voljeli mladi", izjavio je Hamish Bowles, njezin bliski suradnik.

image

Anna Wintour, koja je postala urednica američkog Vogue 1988., izvršna je producentica serijala

HENRY NICHOLLS AFP

No, mladež nije imala šanse. Novi seksi izričaj Toma Forda za Gucci, kao i suradnja redatelja Baza Luhrmanna (prijatelja Anne Wintour) s Pradom za vrijeme snimanja filma "Romeo i Julija", značilo je da se klatno okrenulo ka blještavilu. Kada je Nicole Kidman na dodjelu Oscara došla u Diorovoj couture haljini, prisjetila se kako su joj kolegice govorile da je najljepše odjevena. Serijal se više bavi svijetom Voguea, nego samim časopisom, i evidentno je kako se putovi onih koji ga nastanjuju često križaju. Kim Kardashian je kao tinejdžerica šetala Madonnine pse, a stilistica Camilla Nickerson je bila jedna od prvih koja je radila s tada 14-godišnjom Naomi Campbell. Kate Moss i Naomi su nosile diplomsku reviju Stelle McCartney...

Iako nam je tema poznata, a uspon supermodela obrađen preklani u Appleovoj seriji, Disney ima insajderski pogled u svijet najpoznatijeg modnog časopisa i njegovih protagonista. Kad je novinar Voguea 1990. radio intervju s Lindom Evangelistom, Anna Wintour skoro je izbacila njezinu izjavu da ne ustaje iz kreveta za manje od deset tisuća dolara, jer ju je smatrala neprimjerenom. Unatoč tome što serija ostavlja dojam da izvan tih zidova stvarni svijet uopće ne postoji - ponekad to uopće nije loše.

Linker
16. rujan 2024 14:51