XPB IMAGES LTD/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA XPB IMAGES LTD/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
Komentar

Kultura ljubavi: što biste vi učinili da vam je tata gay?

Možda naslovno pitanje nije dovoljno "građanski ukusno" postavljeno, ali je realno i ovisno o "pogledu" koji iskoristite, važno, dramatično i potencijalno - duhovito.

Možda naslovno pitanje nije dovoljno "građanski ukusno" postavljeno, ali je realno i ovisno o "pogledu" koji iskoristite, važno, dramatično i potencijalno - duhovito.

Iz mnogih razgovora koje sam vodio u životu sa svojim heteroseksualnim prijateljicama i kolegicama o njihovim odnosima s partnerima, došao sam do proizvoljne, ali važne "statistike" – žene bi radije da ih partner vara sa ženom nego li s muškarcem. Nelogično, zar ne? Zašto nelogično, pitate se sigurno?

Par je ekstremno banalnih, a onda opet djelatnih razloga: (1) ako ste žena, s muškarcima nema fizičke usporedbe, (2) vjerojatno ni emocionalne, (3) prva dva, (4) prva tri...i naravno, ako je otišao s muškarcem znate da to nije učinio da vam napakosti ili se osveti – otišao je iz potrebe koju nije nikako mogao zatomiti. Za drugim muškarcem.

U Hrvatskoj bi socijalna kazna bila preogromna – uslijedilo bi gotovo sigurno: isključenje iz šire familije, fini set konfabulacija i općenarodnih izmišljotina, sažalijevanje nad ostavljenim potomcima, sažalijevanje nad ženom, ostavljenom, dakle, s apriornom žrtvom. Da ju je ostavio radi žene koja je slučajno mlađa i/ili estetski više u trendu, da ne kažem – ljepša, razlozi bi bili jasni, i dalje izloženi podsmijehu, uvjetnoj moralnoj osudi – ali bi sve bilo "jasno". "Kao da je imao izbora"– vrištao bi malograđanski eho.

image
FOTO: EIBNER/THOMAS FUESSLER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA FOTO: EIBNER/THOMAS FUESSLER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Djeca bi se uglavnom sramila svog "peder – tate", pogotovo sinovi koje se formira i formatira u toksičnoj (nije svaka) heteroseksualnoj matrici. Zašto bi tome tako bilo u Lijepoj našoj, baš sada i kako sada? Par je odgovora: zbog aktivne uloge raznih konzervativnih religijskih i pseudoreligijskih zajednica, zbog izostanka građanskog i seksualnog odgoja, zbog generalnog nepovjerenja u znanost u širem društvu, zbog dominantno polupismene medijske zajednice i javno neaktivne – akademske. Samo zato!

image
KřENEK JIří/PROFIMEDIA.COM/PROFIMEDIA KřENEK JIří/PROFIMEDIA.COM/PROFIMEDIA

E pa, upravo zato i upravo sada je važan izlazak iz ormara Ralfa Schumachera (49), slavnog sportaša, vozača Formule. Onog sporta kojeg obožavaju heteroseksualni muškarci, sporta i shodnog "ponašanja" koje njihovu "autentičnu" muškost dodatno potvrđuje i afirmira spram zamišljenog nježnog, ženskog.

Naime, brat F1 legende Michaela (55), čija je karijera u prestižnom automobilističkom natjecanju trajala od 1997. do 2007. godine, prije nekoliko dana na Instagramu je objavio fotografiju sa svojim partnerom i tako javno priznao da je homoseksualac. "Najljepša stvar je kad u životu imaš pravog partnera s kojim možeš podijeliti sve", napisao je u nedjelju uz fotografiju na kojoj je zagrljen s partnerom.

Ova, naizgled "intimna", "privatna"stvar nije nimalo nevažna za širi društveni, medijski, i sportski kontekst suvremene Njemačke, ali i Europske unije u kojima su desni, radikalni pokreti u porastu. Njegovo je autanje pokazalo ujedno i što znači te kako izgleda, i kako treba izgledati civilizirani odgovor na gestu javnog priznavanja vlastite homoseksualnosti – sin David Schumacher koji se rodio prije 22 godine u braku Ralfa i televizijske voditeljice Core Brinkmann (48), javno mu je dao podršku.

image
ELIOTPRESS/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA ELIOTPRESS/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

"Sretan sam što si napokon pronašao nekog s kime se možeš osjećati ugodno i zaštićeno, bez obzira na to je li to muškarac ili žena. Tata, u potpunosti stojim iza tebe, želim ti sve najbolje i čestitam ti", napisao je David Schumacher (22) koji slijedi očev i stričev profesionalni put. Lijepo, zar ne? Kultura ljubavi postoji! A sada strmoglavi povratak u naš kontekst...

image
GABRIEL BOUYS/AFP/PROFIMEDIA GABRIEL BOUYS/AFP/PROFIMEDIA

Zamislite da se to kod nas konačno dogodi? Ta vrst javnog izlaženja iz ormara? Da neka javna osoba konačno zucne da je gay? A da je pritom prije živjela svoju prisilnu ili odabranu heteroseksualnost? Zamislite na tren, da se prestanu brinuti za izmišljene, moguće – moždane i srčane udare majki koje teško vole svoju drugačiju djecu? Za tavane koje tek trebaju naslijediti? Zamislite da konačno prestanu "stenjati" da je to njihova privatna stvar, da nas neukusno prestanu vrijeđati s tim blasfemičnim argumentima kontra vlastite ravnopravnosti s većinskim, građanskim ostatkom. I zamislite da prestanu lagati kako je to sve skupa nebitno i kako im je nevažno je li se mogu grliti i ljubiti u javnosti bez opasne šanse da budu prebijeni na mrtvo ime?Hajmo, u ormaru uvijek ima moljaca, metaforičkih i doslovnih, nema svjetla niti svježeg zraka. Get out of it!

PS: Jasno mi je da nije svima lako niti jednostavno, ali nitko nije ni rekao da će biti. Borba se nastavlja, da budem romantičan...

Linker
27. rujan 2024 20:54