MGM/COURTESY EVERETT COLLECTION
Senzualno i provokativno

Film "Izazivači" pršti seksualnim nabojem, lažima i gladi za pobjedom

Zendaya, Josh O‘Connor i Mike Faist u uzbudljivoj sportskoj drami talijanskog redatelja Luce Guadagnina glume prijatelje, ljubavnike i protivnike na teniskom terenu - i izvan njega.

Zendaya, Josh O‘Connor i Mike Faist u uzbudljivoj sportskoj drami talijanskog redatelja Luce Guadagnina glume prijatelje, ljubavnike i protivnike na teniskom terenu - i izvan njega.

"Seksi" je baš neobična riječ. Jako je razmetljiva, gotovo vulgarna i krajnje neseksi, pa je jedva možete izgovoriti a da se ne nasmijete. Justin Timberlake obećao ju je vratiti u upotrebu (Bring the sexy back), kao da se radi o nekom retro reliktu iz sedamdesetih.

Novi film talijanskog redatelja Luce Guadagnina "Izazivači" (Challengers) je jako seksi, i to na dobar način. Pokušavam se sjetiti recentnog filma u kojem je neka zvijezda bila toliko zavodljiva i neodoljiva kao glavni protagonisti "Izazivača". Pada mi na pamet Adèle Exarchopoulos koja je ostala u čizmama tijekom scene seksa u filmu "Passages" ili Brad Pitt kako popravlja krov gol do pasa u Tarantinovom "Bilo jednom u Hollywoodu". No čak su i oni sjene glumcima u Guadagninovom filmu gdje su se Josh O’Connor i Mike Faist, koji glume tenisače, našli u ljubavnom trokutu sa Zendayom. Ona glumi Tashi, perspektivnu tenisačicu koju je ozljeda spriječila u nastavku karijere. U nekim periodima ona je ljubavnica i trenerica obojici muškaraca.

image
MGM/COURTESY EVERETT COLLECTION

Njihov romantični život mogli bismo usporediti s igrom mješovitih parova, samo što je ulog ljubav. Faist glumi Arta Donaldsona, vitkog teniskog asa, kojeg na početku filma gledamo kako niže poraze pod trenerskim vodstvom njegove supruge Tashi. Kako bi ponovno ušao u formu i vratio samopouzdanje prije velikog turnira, Tashi ga prijavljuje na challenger gdje uglavnom igraju niže rangirani igrači. Tamo ga očekuje meč s Patrickom Zweigom (Josh O‘Connor), bivšim prijateljem, zapuštenim tenisačem i nekadašnjim čudom od djeteta koji si ne može priuštiti hotelsku sobu pa spava u autu. U tom trenutku radnja se vraća 13 godina unazad gdje dva tinejdžera, koji su osvojili US Open u parovima, zanijeme kad ugledaju mladu tenisačicu Tashi kako na terenu gazi protivnicu, a nakon toga u kraljevsko plavoj haljini pleše na partyju organiziranom njoj u čast. "Želite da vas dođem ušuškati?", odgovara Tashi na poziv dvojice prijatelja da popije pivo u njihovoj sobi, što se na njihovo iznenađenje i dogodi. I tako sve počinje: ljubavni trokut koji traje.

image

Mike Faist, Zendaya i Josh O‘Connor

VALERY HACHE AFP

"To kako ona igra uopće nije tenis, to je posve druga dimenzija", komentira Art Tashinu igru, a to bi se moglo reći i za Guadagninov film koji senzualnost europske art kinematografije fino spaja sa sofisticiranom pričom holivudskog zlatnog doba. U usporedbi s holivudskim sportskim biografskim filmovima, ovo je neka druga liga. Proždrljive duše i zategnuta tijela glavnih likova ne odaju mnogo od svojih emocija. Oni izgledaju poput gracioznih leoparda koji se nadmeću oko plijena.

image
MGM/COURTESY EVERETT COLLECTION

Guadagnino inače snima filmove o gladi – fizičkoj, emocionalnoj, seksualnoj – i kako ona razdire čovjeka. Njegov predzadnji film bavio se kanibalima, a u nekom smislu bavi se i ovaj. O‘Connor, kojeg publika poznaje kao mladog princa Charlesa u "Kruni", u "Izazivačima" igra zločestog dečka sa šeretskim smješkom. Bolji je tenisač od svog prijatelja, ali njegovo destruktivno ponašanje koštalo ga je više od nekoliko slomljenih reketa. "Što sam ti ja? Reket i k...c?", pita Patrick Tashi i ujedno sam daje odgovor na njega. Faist je mnogo ranjiviji. U jednom trenutku kaže svojoj supruzi da je voli, na što mu Zendaya odgovara da zna.

Od svih njezinih uloga, ova će ostati upamćena jer je Tashi istovremeno i topla i hladna – senzualna i krajnje zavodljiva. Sve se dešava na terenu, gdje partije tenisa podsjećaju na intimne scene iz spavaće sobe. Guadagnino skoro pobjeđuje u zadnjem setu – možda na kraju posrće s previše kronologije i vraćanja u prošlost, dok promatrač samo želi odgledati meč do kraja. Ali u trenutku kad O‘Connor podigne reket kako bi servirao, počinje techno stvar koju potpisuju Trent Reznor i Atticus Ross - Zendaya je na nogama i igra opet kreće.

Linker
13. svibanj 2024 11:03