jasenka čandrlić

 Tomislav Lichtenthal
ODLIČNA INOVACIJA

U osječku polikliniku stigao čudotvorni ‘stolac‘, rješenje za sve češći problem kod žena i muškaraca

Dr. Jasenka Čandrlić iz poliklinike Lege Artis piše o inkontineciji, o kojoj se nerado priča, a lako je rješiva pomoću uređaja EMSELL.

Dr. Jasenka Čandrlić iz poliklinike Lege Artis piše o inkontineciji, o kojoj se nerado priča, a lako je rješiva pomoću uređaja EMSELL.

Nevoljno otjecanje mokraće sve je češći problem suvremenih žena, ali i muškaraca. Do stres inkontinecije, što je stručni naziv, obično dolazi pri kihanju i kašljanju, pri tjelovježbi - fitnessu, vježbanju, trčanju, skakanju - pri podizanju tereta ili, jednostavno, smijanju. Tu je i urgentna inkontinencija, a to je nemogućnost zadržavanja i kontroliranja mokrenja, kao i nemogućnost potpunog pražnjenja mjehura te učestalo noćno mokrenje.

Zašto dolazi do inkontinencije?

Uzrok su oslabljeni mišići zdjeličnog dna - najčešće nakon učestalih trudnoća ili zahtjevnijih, dugotrajnih porođaja (hormonalnim "omekšavanjem" mišića, porastom tjelesne težine, porastom tlaka unutar abdomena; veličina bebe). Često nastaje odmah nakon porođaja, kod mladih žena, nabujalih hormona i emocija, sa zaostalim viškom kilograma i nekim novim obavezama te definitivnim manjkom tjelesne aktivnosti - fitnessa. Tegobe mogu nastati i uslijed dugogodišnje pretilosti ili pak astenične, mršave konstitucije tijela. To se nekad događa i nakon operativnih zahvata, nakon dugotrajnih upalnih procesa u zdjelici, ali i kao prateći simptom nekih kroničnih bolesti (neuromuskularne i bolesti kralježnice, dijabetes). I samim fiziološkim procesom starenja - u oba spola - javlja se inkontinencija zbog slabljenja muskulature i veziva te nedostatka hormona, odnosno zbog bolesti i operacija prostate, zračenja ili raznih operativnih zahvata u donjem abdomenu.

Muskulaturu dna zdjelice gotovo je nemoguće vježbati, trenirati, bildati... Da, postoje svima znane Kegelove vježbe čije je ciljno mjesto malo tko uspio locirati, a kamoli osjetiti efekt. Postoje i fizioterapijske i elektrostimulirajuće vježbe, transvaginalna radiofrekvencija i laser (samo za žene), pa čak i operativni zahvati, prilično invazivni, ali neizvjesnog ishoda i učinkovitosti. Postoje i preporuke o promjeni životnog stila... Uz dužno poštovanje, EMSELLA sve te metode - šalje u prošlost!

image

Emsella stolac emitira elektromagnetsku energiju, koja djeluje na jačanje pelvičnih mišića

promo

Što je EMSELLA i kako funkcionira?

Izgleda poput udobne fotelje, ali riječ je o sofisticiranom uređaju koji se temelji na briljantnoj HIFEM tehnologiji, odnosno visokofokusiranoj elektromagnetskoj energiji. S obzirom na preciznu mogućnost "pogađanja" upravo pelvičnih mišića, tijekom jednog tretmana HIFEM energija stvara više od 10 tisuća fokusiranih kontrakcija. Prema rezultatima anketnog upitnika koji redovito provodimo nakon serije tretmana, rezultati su iznimno zadovoljavajući. Konkretno, 80 posto korisnika našeg EMSELLA stolca osjetilo je jako poboljšanje mogućnosti kontrole urina, a 65 posto korisnika osjetilo je značajno poboljšanje kvalitete intimnih odnosa. Inkontinencija, dakle, intenzivno narušava kvalitetu života, neovisno o stupnju poremećaja, a EMSELLA je može popraviti - jer je bez konkurencije među svim ostalim uređajima na tržištu. Njezina se efikasnost bazira na intenzivnoj fokusiranoj elektromagnetskoj stimulaciji upravo svih slojeva muskulature zdjeličnog dna, i to samo njih. Na taj način bilda i jača te mišiće i poboljšava neuromuskularnu kontrolu mokraćne cijevi - uretre, ali i debelog crijeva. S vremenom "ventili" u njima ponovo počinju funkcionirati.

I još nešto vrlo bitno: pelvični mišići su nevjerojatno važni u intimnom, seksualnom odnosu. Njihov tonus značajno modificira trajanje, intenzitet, eventualnu bolnost i cjelokupni doživljaj intimnog odnosa. Psihološka komponenta svjesnosti o tome još pojačava osjećaj zadovoljstva u odnosima. Zato se EMSELLA tretman može nazvati intimalnim wellness ili wellbeing medical spa tretmanom.

Tretman je jednostavan i vrlo ugodan, pomalo neobičan; traje 30 minuta, ponavlja se svaka 2-3 dana, u seriji od najčešće 6, eventualno 12 puta (u ekstremnijim slučajevima). Pacijent je posve odjeven. Prvi efekti su vidljivi vrlo brzo, obično već nakon tri tretmana, iako sve, naravno, ovisi o stupnju i trajanju poremećaja.

image

Donositeljica kupona iz Glorije dobit će u poliklinici Lege Artis jedan tretman za liječenje inkontinencije i konzultacije s dr. Jasenkom Čandrlić

Tomislav Lichtenthal

Zašto je bitno podizati svijest o problemu inkontinencije?

U skladu s lipanjskom tematikom podizanja svijesti o tom problemu, u prostoru Hrvatske udruge poslodavaca održali smo seminar pod nazivom "Inovacije u liječenju inkontinencije". Bilo nam je iznimno bitno okupiti upravo naše kolege - liječnike opće medicine, ginekologe, urologe, ljekarnike te sve zainteresirane iz medicinske struke.

Cilj nam je bio skrenuti pažnju na velik broj pacijenata koji se svakodnevno bore s tegobama inkontinencije i zajednički doći do zaključka kako im svi skupa možemo poboljšati kvalitetu života - vrlo jednostavno, diskretno i nadasve efikasno.

Ovakve teme nisu nešto o čemu bi bilo tko od nas pričao s prijateljima, kolegama, čak ni s partnerom ili najbližom obitelji. Zašto? Jer često povlače osjećaj neugode i srama, nesigurnosti i nezadovoljstva. S obzirom na to, ovi problemi ostaju prešućeni i neizrečeni, s vremenom progrediraju i postaju teže podnošljivi, ali i teže izlječivi. Upravo zbog svega ovoga bitno nam je da naši pacijenti koji dođu u polikliniku Lege Artis riješiti svoj najintimniji problem znaju da postoji sigurno mjesto na kojem se mogu otvoriti, u diskreciji ordinacije ispričati sve što ih muči i, na kraju, sve svoje probleme uspješno ostaviti iza sebe.

KUPON - BESPLATNI EMSELLA TRETMAN

U novom broju Glorije ne propustite kupon za jedan za liječenje inkontinencije uz konzultacije s dr. Jasenkom Čandrlić.


Vukovarska cesta 31, Osijek

Eurodom (toranj) - 5. kat

Tel.: 031 325 676

www.lege-artis.hr

Linker
14. rujan 2024 23:39