Iz noći u noć

Što je skin cycling i kako se kremice ‘okreću‘ u jesen

Ovom metodom, tvrdi se, od pojedinih proizvoda za kožu možemo dobiti maksimum, a istodobno s njima ne možemo pretjerati.

Jesen je ove godine prilično burno skinula ljeto s trona, donijela kišu, snizila temperaturu i skratila dnevno svjetlo. A kako jesenska svježina počinje prevladavati, tako naša koža može postajati suhlja i osjetljivija. Kako bi to izbjegli, brojni se pratitelji trendova u njezi kože na TikToku okreću "skin cyclingu", vrućem trendu koji želi isprobati sve veći broj ljudi. Termin "skin cycling" skovala je dermatologinja dr. Whitney Bowe iz New Yorka; smisao je ove metode njege kože rotacija, odnosno izmjenjivanje nekih proizvoda za njegu iz večeri u večer. Time se, ideja je, od svakog od njih dobiva maksimum te se istodobno izbjegava moguće pretjerivanje, primjerice, s pilingom.

Tri koraka, četiri noći

Klasični ciklus "skin cyclinga" po dr. Bowe traje četiri noći, nakon čega se ponavlja. Prve noći radi se eksfolijacija, fizička ili kemijska, kako bi koža dobila novi sjaj i još važnije, kako bi se pripremila za iduću večer.

Drugu se noć upotrebljava retinol, aktivni sastojak koji ubrzava izmjenu stanica kože, ublažava fine linije i bore, ujednačuje ten... Osobe s osjetljivom kožom mogu taj derivat vitamina A zamijeniti nježnijim sastojcima, kao što su hijaluronska kiselina ili ceramidi.

image

Oporavku kože namijenjene su dvije noći u ciklusu

DEPOSITPHOTOS

Treća i četvrta noć namijenjene su oporavku kože, što znači da se ne nanose jake aktivne tvari niti bilo kakvi sastojci koji mogu izazvati iritaciju. Preporučuju se jojobino ulje, ulje sjemenki suncokreta, aloja vera, hijaluronska kiselina, glicerin... dakle, hidratacija i samo hidratacija.

S obzirom na to da se svako godišnje doba drugačije održava na našoj koži i "rotiranje" treba prilagoditi trenutnim zahtjevima kože. Tijekom jeseni posebnu pažnju dr. Bowe pridaje trećoj i četvrtoj noći u "skin cyclingu", odnosno noćima za oporavak, jer kožu treba zaštititi od nižih temperatura, ali i od utjecaja zagrijanog zraka.

Jesenska slojevita njega

Noći rezervirane za oporavak općenito su usmjerene na obnavljanje kožne barijere, hidrataciju i hranjenje kože, bez jakih aktivnih tvari. Ali, kada dođu hladnija godišnja doba, koži je potrebno više zaštitnih slojeva - kao što odijevanje postaje slojevitije, tako bi trebalo početi razmišljati i o slojevitijoj zaštiti kože, savjetuje dr. Bowe. Tijekom jeseni ona predlaže tri koraka njege u noćima za oporavak.

1. korak: Hidratantni serum: Nakon temeljitog čišćenja kožu osušite tapkanjem ili je ostavite blago navlaženom, pa na nju nanesite hidratantni serum. Važno ga je nanijeti unutar nekoliko minuta nakon čišćenja, smatra dr. Bowe, prije nego što se koža osuši, kako bi se izbjeglo „izgladnjivanje” kože i žudnja za vodom. Preporučuje u tu svrhu serum s hijaluronskom kiselinom.

image

Višeslojna zaštita hrani i hidrira kožu i pruža joj ugodu

DEPOSITPHOTOS

2. korak: Hidratantna krema za obnovu barijere: Kada birate hidratantnu kremu za upotrebu u hladnijim mjesecima, potražite onu koja sadrži sastojke kao što su ceramidi, peptidi, skvalan, ulje sjemenki suncokreta... Osobama sa suhom kožom možda bolje odgovara gušća krema, dok onima s masnom kožom bolji mogu biti gel ili gelasta krema.

3. korak: Okluzivno ulje ili balzam: Zadnji korak u jesenskim noćima oporavka je nanošenje okluzivnog sloja u obliku ulja ili balzama. Zahvaljujući tome, sva će hidratacija koju ste u prethodnim koracima unijeli u kožu ondje i ostati, a neće ispariti u zrak, kaže dr. Bowe. Za ovaj korak ona preporučuje ulja koja neće začepiti pore na koži, poput skvalana ili ulja šipka. Tko i dalje ne voli osjećaj ulja na koži, može odabrati balzam, samo treba pripaziti da odabere onaj posebno formuliran za lice.

Linker
19. travanj 2024 06:14