DEPOSITPHOTOS
Anti-aging

Potrebe kože s vremenom se mijenjaju, što to znači za njegu nježnog područja oko očiju

Na ovoj malenoj, ali itekako važnoj površini, nema lojnih žlijezda, a koža je tanka i osjetljiva te sklonija ekcemima i kontaktnom dermatitisu nego koža drugih dijelova lica

Na ovoj malenoj, ali itekako važnoj površini, nema lojnih žlijezda, a koža je tanka i osjetljiva te sklonija ekcemima i kontaktnom dermatitisu nego koža drugih dijelova lica

Koža oko očiju tanja je i osjetljivija od one na ostalim dijelovima lica, pa se uobičajeno smatra da joj je potrebna posebna njega, premda ima i dermatologa koji smatraju da to nije potrebno. Pitanje je koju kremu za područje oko očiju odabrati, jer nisu sve jednake – neke su namijenjene ublažavanju natečenosti, druge sprečavanju borica, treće hidrataciji... I potrebe kože s vremenom se mijenjaju, pa ono što nam je odgovaralo u dvadesetima više nije dovoljno dobro 15 ili 20 godina kasnije. Kako onda izabrati pravu njegu za to maleno, ali itekako važno područje, na kojem nema lojnih žlijezda, a koža je tanka i osjetljiva, reaktivnija nego na drugim dijelovima lica i sklonija ekcemima i kontaktnom dermatitisu?

Čitajte i: Kako stari ženska, a kako muška koža? Kakve su razlike i tko je u prednosti?

Ni dvadesete nisu posve bezbrižne

U mladim je godinama najvažnija dobra prevencija. Dobrodošli su hidratantni proizvodi sa sveobuhvatnom zaštitom i SPF-om 30 koji će uspješno spriječiti pojavu diskoloracija i formiranje bora oko očiju. Za punu zaštitu kremu nanesite ispod očiju, na jagodičnu kost i na cijelo područje gornjih kapaka. Jedan od poželjnih sastojaka je kofein, jer može pomoći smanjenju natečenosti.

image

Zaštita od sunca obavezna je u svakoj životnoj dobi

KAMILA MACIEJEWSKA/UNSPLASH

Tridesete su kompliciranije

U ovom desetljeću fine linije i tzv. vranine ili kokošje noge (bore oko očiju) postaju vidljivije, pa je to i pravo vrijeme za uvođenje u redovnu njegu aktivnih sastojaka kao što su peptidi. S godinama se, naime, usporava proizvodnja kolagena, glavnog proteina u koži, što je i jedan od najvažnijih uzroka za pojavljivanje bora. Peptidi su „građevni blokovi” kolagena, pa kreme koje ih sadrže mogu pomoći u popunjavanju i zaglađivanju kože.

Dobrodošao sastojak je i natrijev hijaluronat, koji se dobiva iz hijaluronske kiseline i ima slično djelovanje, a prednost mu je što ima manju molekularnu veličinu, pa može bolje prodirati u kožu. Stareći koža gubi sposobnost zadržavanja vlage, što pridonosi njezinom stanjivanju, pa je kvalitetna hidratacija u ovoj životnoj dobi važna za zadržavanje punoće kože.

Čitajte i: Najjači beauty sleep: Noć je pravo vrijeme za savršen anti-aging kože

U četrdesetima pomoći može retinol

Zlatni standard u anti-aging njezi u četrdesetim godinama je retinol, a postoje i proizvodi za područje oko očiju koji ga sadrže. Retinol pomaže u poticanju proizvodnje kolagena i podržava zdravu izmjenu stanica kože čime pomaže u ublažavanju diskoloracija i bora. No, s obzirom na to da je koža oko očiju vrlo nježna i osjetljiva, s primjenom retinola treba početi vrlo polako i pažljivo. Za početak se preporučuju proizvodi s najnižom koncentracijom te upotreba jednom ili dva puta tjedno, dok se koža polako ne privikne na taj snažan sastojak.

image

Od tridesetih glavni su ciljevi sačuvati vlagu i stimulirati proizvodnju kolagena

DARIA CHERRY/DEPOSITPHOTOS

Pedesete i zlatna dob

U pedesetima se može početi primjećivati spuštanje kapaka, više bora i jača suhoća kože oko očiju, a menopauza, nažalost, može izazvati drastičan gubitak vlage iz kože. Suvremena dermokozmetika nudi proizvode s faktorima rasta kao aktivnim sastojcima protiv starenja – oni bi trebali ubrzavati proizvodnju kolagena i staničnu diobu te navoditi starije stanice da se ponašaju kao mlađe. Od uobičajenijih proizvoda, preporučuju se bogate kreme s dodatnim emolijensima, tj. sastojcima koji zadržavaju vlagu i pomažu omekšati suhu kožu.

Linker
07. svibanj 2024 07:07