Neravnine

Je li celulit ili opuštena koža? Nije uvijek lako prepoznati, a rješenje je jednostavno

Celulitna udubljenja, bez obzira na to jesu li okrugla, duguljasta ili nepravilnog oblika, imaju definirane rubove. Kod opuštene kože nije tako.

Kad se na našim bedrima ili stražnjici pojave udubljenja i namreškana koža, brže-bolje pretpostavimo da je to celulit. No, dermatolozi upozoravaju da ono što izgleda kao celulit, ne mora uvijek i biti celulit – moguće je da je za neravnine odgovorna opuštena koža. I jedno i drugo česta su stanja koja na površini izgledaju slično, ali se njihovo tretiranje razlikuje. Koja je razlika među njima i po čemu ih možemo prepoznati.

Čitajte i: Jesmo li korak bliže pobjedi nad neželjenom „narančinom korom”

Zašto uopće nastaju?

S opuštenom kožom suočava se većina žena, posebno kad se koža sa starenjem počinje stanjivati, nakon značajnog gubitka tjelesne težine ili zbog dugotrajnog djelovanja UV zraka. Opuštenost kože rezultat je pucanja vlakana kolagena i elastina, što uzrokuje nabiranje i nakupljanje kože, odnosno formiranje linija i udubljenja. Takva mreškanja i linije izazvane gubitkom elastičnosti kože obično nastaju na bočnim stranama stražnjice, na bedrima i iznad koljena.

S druge strane, celulit u sebi ima prave trakice vezivnog tkiva koje stvaraju neravnine i jastučasti efekt na koži. Formiranje tih vlaknastih pregrada ispod kože jedan je od primarnih uzroka nastanka celulita.

image

Stanje se može provjeriti jednostavnim testom

SERGEY MIRONOV/DEPOSITPHOTOS

Prepoznavanje

Jednostavnim testom moguće je provjeriti je li riječ o opuštenoj koži ili o celulitu. Dok stojite, prstima primite i podignite kožu na području s neravninama; ako rupice potpuno nestanu, vjerojatno je u pitanju opuštena koža. Ako su neke rupice i dalje vidljive, vjerojatno je celulit.

Nešto se može otkriti i promatranjem rubova rupica, kažu dermatolozi. Celulitna udubljenja, bez obzira na to jesu li okrugla, duguljasta ili nepravilnog oblika, imaju definirane rubove. Kod opuštene kože nije tako.

Za bolje razlikovanje treba u obzir uzeti još neke faktore. To su, primjerice, viša životna dob, prethodne operacije (poput liposukcije) te izlaganje suncu. Svi oni pridonose opuštanju i mlohavosti kože. Nadalje, opuštena koža izgleda suhlje, a koža s celulitom je, unatoč neravninama, punija. Kod velikog broja žena, ipak, vjerojatno je prisutna kombinacija oba stanja.

Linker
11. travanj 2024 23:24