Neck lift

Vrat je pravi izdajica, ali ciljanim zahvatom stručnjak ga može pomladiti za deset godina

Lošu kvalitetu kože, smežuranost i nabore najteže je sakriti na dekolteu i vratu: zašto na tom području nema velike koristi od botoksa i filera te koje je jedino rješenje, objašnjava maksilofacijalni kirurg doc. dr. med. Aleksandar Milenović.

Chris Jenner, Jane Fonda, Sharon Osbourne, Helen Mirren - sve su ove holivudske dame otišle pod nož kako bi si osigurale vječnu mladost i ljepotu. No, ako se pita doc. dr. med. Aleksandra Milenovića, specijalista maksilofacijalne kirurgije, nisu sve uspjele u svom naumu.

"Jedino Helen Mirren izgleda graciozno, njoj su sjajno izvedeni face lift i neck lift. Suptilni su, a opet dovoljno primjetni jer su je pomladili za deset godina. Ostale imaju “operirani” izgled, koji je danas, potpuno pogrešno, postao stvar prestiža. Jednostavno, izgubili smo kriterije ljepote", govori 53-godišnji stručnjak koji je u protekla dva desetljeća napravio toliko operacija podizanja i zatezanja lica i vrata da su za njega to već rutinski zahvati, a gotovo ih uvijek izvodi zajedno.

Dva puta u životu

U idealnom slučaju, kaže dr. Milenović, rade se dvaput u životu - u pedesetima i opet u šezdesetima.

"Cilj im je pomladiti osobu za deset godina, a rezultati i traju deset godina. Iako imam sve više zahtjeva u ranijoj dobi, smatram da prije pedesete nema potrebe za face liftom i neck liftom. Do tada se mogu izvoditi manje invazivne metode pomlađivanja, poput botoksa i filera koji su vrlo djelotvorni", objašnjava kirurg rodom iz Osijeka, koji posljednjih 35 godina živi i radi u Zagrebu. Doc. Milenović je predstojnik Odjela za kirurgiju glave i vrata u Klinici za tumore KBC Sestre Milosrdnice, a radi i u zagrebačkoj Poliklinici Kustec, gdje mu estetski zahvati dođu kao relaksacija nakon teških i često kompliciranih operacija tumora.

image

Znakovi starenja prvo će se pojaviti na vratu i dekolteu

MIKHAIL NILOV/PEXELS

Nitko ne želi pureći vrat

Neck lift je, kaže, česta operacija jer je vrat izdajica koji otkriva očite znakove starenja, poput loše kvalitete kože, smežuranosti, nabora i opuštene kože. Sve to zajedno stvara karakterističnu deformaciju zvanu “turkey gobbler” efekt iliti “pureći vrat”.

"Koža vrata ima tu nesreću da je ispod njene površine platizma, najaktivniji mišić na cijelom tijelu. On s vremenom postaje sve jači i jači, a koža to ne može pratiti. Zato se na vratu i dekolteu, uz ruke, vide prvi očiti znaci starenja", objašnjava Aleksandar Milenović. No, svi su ti znakovi vrlo individualni, a postoje i oni sretnici koje koža ne izdaje s godinama. Puno je faktora koji na to utječu.

image

Doc. Aleksandar Milenović kaže kako rezultati neck liftinga traju desetak godina

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Sunce je uvijek loše, dobro je jedino za suncokrete i pšenicu. Naravno, ako ste pušač, to isto ne pogoduje vratu, a bolje je i da se zdravo hranite. No, ne možemo zaboraviti da i genetika ima jako velik utjecaj", ističe.

Što su pacijentice mršavije, prije se javljaju znakovi starosti, ali je efekt zahvata bolji. Pacijentice koje imaju više masnog tkiva pak sporije stare. Stoga je idealna kandidatkinja za necklifting žena starija od 50 godina s indeksom tjelesne mase do 25.

Što se postiže

"Po mojem mišljenju, prevencija u smislu vježbi i kozmetike stvara samo placebo, iako ni to nije loše ako ima pozitivan efekt na našu psihu. Živimo u svijetu u kojem je trend da žene do 75. godine moraju biti lijepe, odnosno do te dobi im je stalo da drže do sebe i njeguju se, a postoje razne metode kojima se mogu pomladiti. Iako, zbog aktivnosti platizme botoks i fileri će puno teže umanjiti znakove starenja na vratu nego na licu", smatra doc. Milenović.

Iako se najčešće radi u kombinaciji s face liftom, neck lift se može raditi i zasebno, ali to je puno teži zahvat i potrebno je znatno više kirurškog znanja. A kad se osoba odluči na tu operaciju, treba biti svjesna i koristi koje to donosi. Primjerice, kvaliteta kože postaje bolja, gube se nabori na vratu, kut između vrata i donje čeljusti postaje oštriji, a rub donje čeljusti izraženiji. Ako je osoba imala podbradak, prije neck lifta se uklanja masno tkivo da bi se zategnula koža.

Ključni koraci u zahvatu

Prvi je cilj u središnjoj liniji spojiti lijevu i desnu stranu mišića na vratu, potom se on zateže i zašije za mastoid, prvu čvrstu točku iza uha. Koža se potom ne zateže, već se sama prilagođava novom obliku platizme. Rez je malo niži od reza faceliftinga, no jednako je nevidljiv, smješta se u uho i iza njega te uz rub vlasišta. Operacija traje oko dva sata.

image

Rez je nevidljiv, smješta se u uho i iza njega te uz rub vlasišta

VALERIA LA TERRA/PEXELS

Rezultati gotovo odmah

"Oporavak traje sedam do deset dana, tijekom kojih se nosi poseban steznik koji se može skinuti na sat vremena dnevno. U tom periodu prođu i eventualni podljevi. Rezultati se vide odmah, odnosno sedmog postoperativnog dana kada skinemo steznik. S vremenom nema velikih pomaka osim cijeljenja ožiljaka", objašnjava doc. Milenović, dodajući da su nakon operacije potrebne tri do četiri kontrole: nakon sedam dana, mjesec dana, tri mjeseca i zadnja nakon šest mjeseci.

Prosječna cijena neck lifta u Hrvatskoj je između 20 i 30 tisuća kuna. No, u mnogim poliklinikama postoji i nešto jeftiniji mini neck lift. Aleksandar Milenović nije pobornik tog zahvata. Smatra da svaki pacijent treba razmisliti o jednom ključnom pitanju.

"Svakoga tko razmišlja o mini liftu, vrata ili lica, upitao bih bi li bio zadovoljan i mini rezultatima", direktan je doc. Milenović, dodajući da iako su muške estetske operacije sve veći trend, spomenute zahvate puno je nezahvalnije raditi na muškarcima. Pacijentima koji nemaju dugu kosu teže je sakriti ožiljke, a imaju i deblju kožu s kojom je teže raditi. Ukupno se samo pet do deset posto svih estetskih operacija u Hrvatskoj izvede na muškarcima. "Postotak je malen jer se većina muškaraca ne opterećuje izgledom, oni drukčije stare, a i ne osjećaju taj društveni pritisak, za razliku od žena, kojima se nameće standard vječne ljepote", zaključuje doc. Milenović.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Poliklinikom Kustec.

Tema je dio sadržaja magazina GLORIA GLOW koji se može kupiti po cijeni od 35 kn na kioscima do 7. prosinca uz magazin Gloria i dar iznenađenja.

image
PRODUKCIJA GLORIA
Linker
29. ožujak 2024 23:29