Prijenos masnoća

Prednosti i nedostaci povećanja grudi vlastitim masnim tkivom

Transfer masnoća u grudi uključuje uklanjanje viška masnoća s dijela tijela na kojem ih ne želimo, njihovu obradu i potom pažljivo ubrizgavanje u grudi kako bi se povećale ili kako bi im se popravio oblik

Povećanje grudi jedna je od najtraženijih estetskih operacija u cijelom svijetu. Sigurnost ovog zahvata sve je viša, a tehnologije sve naprednije te povećanje pomoću implantata više nije jedina mogućnost. Jedna od najnaprednijih tehnika danas je povećanje grudi vlastitim masnim tkivom, odnosno prijenos masnoća (engl. fat transfer). Procedura uključuje uklanjanje viška masnoća s dijela tijela na kojem ih ne želimo (npr. s trbuha, stražnjice, bedara), njihovu obradu i potom pažljivo ubrizgavanje u grudi kako bi se povećale ili kako bi im se popravio oblik, a ovome dodajmo da je prijenosom masnoća moguće popuniti i druga područja na tijelu i licu.

Kome je namijenjeno

Idealna pacijentica za povećanje grudi transferom vlastitih masnoća je žena koja želi prirodan izgled i suptilno povećanje grudi, a ujedno se želi riješiti masnoće s drugog dijela tijela. Općenito je dobrog zdravstvenog stanja bez kroničnih tegoba, trenutno nije trudna i ne doji. No, kao i svi zahvati, i ovaj ima prednosti i nedostatke koje treba razmotriti prije odluke o podvrgavanju postupku.

Prednost: Sve je prirodno

Mnoge pacijentice ne žele povećati grudi pomoću implantata, jer im je odbojna pomisao da u tijelu nose strane predmete, pa im je koncept povećanja pomoću vlastite masnoće daleko privlačniji i prihvatljiviji. Masnoća, koja je prije vraćanja u tijelo obrađena kako bi se osiguralo što veće preživljenje masnih stanica, potpuno je prirodna te su prirodniji i izgled i osjećaj grudi povećanih prijenosom masnoća u usporedbi s izgledom i osjećajem grudi koje su povećane implantatima.

Prednost: Trajni rezultati

Rezultati prijenosa masnoća u grudi smatraju se trajnima, jer nakon što se preneseno masno tkivo uspješno integrira na novo područje, ondje će i ostati. Određena apsorpcija prenesenih masnoća ipak je neizbježna, no kirurg će prije postupka objasniti koliko bi se masti trebalo prenijeti kako bi se postigli željeni rezultati. Pored toga, za razliku od implantata, ovdje nema nikakve opasnosti od pucanja, curenja i sličnih teškoća.

image

Prijenosom masnoća grudi se suptilno povećavaju

DEPOSITPHOTOS

Prednost: Nema potrebe za revizijskom operacijom

Implantati za grudi nisu osmišljeni i napravljeni tako da bi trajali cijeli život, pa će ih velika većina žena trebati zamijeniti (ili izvaditi) deset do 20 godina nakon prvotne operacije. Zbog toga se često javlja potreba za revizijskom operacijom. Nakon povećanja grudi vlastitim masnoćama neće biti potrebe za ponavljanjem procedure nakon deset do 20 godina.

Prednost: Dva u jedan

Osim što se prijenosom masnoća povećavaju grudi, istodobno se oblikuje i dio tijela s kojeg se mast uklanja liposukcijom. Obično se višak masti uzima s problematičnih područja, kao što su trbuh ili bedra.

Prednost: Postupak je siguran

Povećanje grudi pomoću vlastitih masnoća smatra se vrlo sigurnim postupkom. Ne uključuje ugradnju umjetnih materijala u tijelo, pa nema ni mogućnosti neželjene reakcije.

Prednost: Minimalni ožiljci

Žene su nerijetko zabrinute zbog ožiljaka koji će im ostati nakon operacije povećanja grudi implantatima i to je potpuno razumljivo. Kod prijenosa masnog tkiva, masnoća se ubrizgava kroz sitne rezove na koži koji nekoliko tjedana nakon zacjeljivanja postaju jedva primjetni.

Prednost: Manje komplikacija

Povećanje grudi silikonskim implantatima uključuje određene rizike zbog kojih kasnije može biti potrebna revizijska operacija. Primjerice, može doći do rupture implantata, ali može se razviti i kapsularna kontraktura, što znači da se oko implantata, kao rezultat imunološke reakcije tijela, formira zadebljalo i čvrsto ožiljno tkivo koje može izazivati bolove i deformirati dojku. Srećom, kod ugradnje modernih implantata rizik za ovakve komplikacije je manji, no i dalje može biti potrebna zamjena ili uklanjanje implantata, a to znači novu operaciju i nakon nje moguć produljen period oporavka. Rizici i komplikacije daleko su manji kod povećanja prijenosom masnoća, s obzirom da se prenosi i injektira vlastita prirodna tvar te ne postoji opasnost od alergijskih ili drugih burnih reakcija organizma.

image

Postupak se smatra vrlo sigurnim

DEPOSITPHOTOS

Nedostatak: Apsorpcija masnih stanica

Opskrba krvlju prenesenih masnoća ne uspostavlja se odmah nakon transfera te se preneseno masno tkivo mora oslanjati na hranjive tvari koje dobiva iz susjednih masnih stanica. Zbog toga će tijelo prirodno apsorbirati određenu količinu prenesenih masnoća. Stope preživljavanja obično su između 60 i 90 posto, a što su primijenjene kirurške tehnike preciznije, to se bolji rezultati mogu očekivati.

Nedostatak: Nekome povećanje neće biti dovoljno

Prijenosom vlastitih masnoća moguće je postići samo manje povećanje grudi, većina kirurga slaže se da je moguće povećanje za jedan broj košarice. Količina masnoće koja se može prenijeti često ovisi i čvrstoći kožne ovojnice dojki te ponekad nema dovoljno mjesta za ubrizgavanje većeg volumena masnoća.

Nedostatak: Ne podiže grudi

Povećanjem grudi prijenosom vlastitih masnoća nije moguće postići značajniji učinak podizanja grudi. S druge strane, ugradnjom implantata na određenu poziciju moguće je postići određeno podizanje i bez izvođenja operacije podizanja grudi.

Nedostatak: Može otežati tumačenje mamograma

Tumačenje mamograma kod žena koje imaju prenesene masnoće u grudi može biti otežano, jer se sitne ciste u masnom tkivu ponekad mogu zamijeniti za kancerozne promjene. No, s poboljšanjem tehnologije i radioloških pretraga taj se rizik s vremenom značajno smanjio.

Linker
12. ožujak 2024 21:06