Treba znati

Osam top savjeta: Na što sve paziti i što izbjegavati nakon operacije nosa

Kosti, hrskavica i ostale strukture nosa izuzetno su osjetljive poslije kirurškog zahvata, pa svaki vanjski ili unutrašnji pritisak može dovesti rezultate operacije u pitanje

Estetska operacija nosa - rinoplastika - sve je traženija i dob pacijenata koji je traže sve je niža, a to su dobri razlozi zbog kojih estetski kirurzi upozoravaju na to koliko ovaj zahvat može biti zahtjevan, ali i na to koliko se važno pridržavati plana oporavka nakon operacije. Period oporavka varira, ovisno o tipu operacije, no može se reći da je prosječno potrebno između šest i 12 tjedana za splašnjavanje otečenosti i upale. Potom je potrebno još šest do 12 mjeseci za potpuni oporavak od mikrooteklina i postizanje konačnih rezultata.

Oteklina će se najdulje zadržati oko vrha nosa. Ako osoba ima deblju kožu ili je izvedena revizijska rinoplastika, mogu biti potrebne i dvije godine kako bi se pokazala puna definiranost tog područja, navode kirurzi.

Opasni pritisci

Postoji više tehnika izvođenja rinoplastike, a i svaki je nos poseban, pa su detalji svake pojedine operacije zapravo jedinstveni. Pristup može biti otvoren ili zatvoren. Kod otvorene rinoplastike rezovi se rade s vanjske i s unutrašnje strane nosa, a kod zatvorene samo s unutrašnje. Nakon oba pristupa ožiljci su zapravo nevidljivi.

Ono što će biti vidljivo su podljevi i otečenost, a pacijent će osjećati i umjerenu neugodu. Osim na nosu i oko njega, otečenost i podljevi mogu biti prisutni na obrazima i ispod očiju. Većina pacijenata može se vratiti laganom radu za stolom nakon tjedan dana, no mnogima nije ugodno društveno se angažirati dok se ne povuku najjači znakovi zahvata, dakle, dva do tri tjedna.

image

Prerano nošenje naočala može ugroziti rezultate zahvata

DEPOSITPHOTOS

Kosti, hrskavica i ostale strukture nosa izuzetno su osjetljive poslije kirurškog zahvata, pa svaki vanjski ili unutrašnji pritisak može dovesti rezultate operacije u pitanje. Kako bi se izbjegla potreba za korekcijom, tj. drugom operacijom, potrebno je striktno se pridržavati svih naputaka koje je dao liječnik.

Bez naočala

Naočale mogu biti modni dodatak, zaštita od sunca, ali i nužnost za osobe koje slabo vide. No, poslije rinoplastike naočale se ne nose kako bi se osigurali pravilno cijeljenje i najbolji rezultati zahvata. Okvir naočala, naime, sjeda na hrbat nosa te svojim pritiskom, iako nije velik, može utjecati na meko tkivo u akutnom razdoblju cijeljenja. Ako se nošenje naočala ne može potpuno izbjeći, savjetuje se upotreba potpore pomoću koje se naočale oslanjaju na obraze, a ne na nos. Ovo treba ozbiljno shvatiti, jer pritisak naočala prerano nakon rinoplastike može prouzročiti nastanak udubljenja na nosu, oštetiti strukture nosa i dovesti do potrebe za novim zahvatom.

Koliko treba čekati? To ovisi o tipu operacije, procesu zacjeljivanja i nekim drugim faktorima, no obično se od nošenja naočala treba suzdržavati šest do osam tjedana. Neki pacijenti mogu ih početi nositi i ranije, ali o tome odlučuje kirurg. Pacijenti koji imaju postoperativnu udlagu mogu početi nositi naočale gotovo odmah nakon zahvata, no nakon što se udlaga ukloni trebaju odmah prestati nositi svaku vrstu naočala, sve dok liječnik ne kaže drugačije.

image

U vrijeme oporavka treba se čuvati od sunca

DEPOSITPHOTOS

Oprezno s ledenim oblozima

Stavljanje ledenih obloga kako bi se smanjila oteklina možda se čini logičnim, no zapravo ga treba izbjegavati. Ono može biti korisno samo tijekom prvih 48 sati nakon operacije, jer steže krvne žile i time smanjuje razmjere modrica i oteklina koje se tek razvijaju. Liječnici u tom razdoblju preporučuju držanje hladnih obloga 20 minuta svakoga sata dok ste budni. Ne ostavljajte oblog na nosu dok spavate.

No, poslije tih 48 sati, nakon što se otekline i modrice pojave, treba dopustiti krvnim žilama da isporučuju krv na to područje, kako bi se modrice brže „čistile”. Nanošenje leda nakon prva dva dana zapravo produljuje trajanje modrica i oteklina.

image

Prve tjedne provodite što mirnije

DEPOSITPHOTOS

Odmor od sporta

Zbog jasnih razloga treba izbjegavati sve kontaktne sportove i sve u kojima se nešto baca, no isto tako treba isključiti i trčanje i svaku aktivnost u kojoj se skače, poskakuje ili trese. Svaki udarac o tlo odrazit će se, naime, i na nos, što bi moglo pomaknuti osjetljive nosne kosti i promijeniti izgled nosa. Pauzirati bi od sportova trebalo barem šest tjedana, dok se ne smanji rizik od ozljeđivanja. I ranije su dopušteni hodanje, hodanje po traci i vožnja bicikla, samo nemojte pasti.

Pažljivo u svakodnevnim aktivnostima

Ne upuštajte se u veće tjelesne napore i izbjegavajte bilo kakve nagle pokrete. Ne nosite teret i ne saginjite se i budite oprezni dok odijevate ili svlačite odjeću preko glave kako ne biste njome zapeli za nos. Nemojte močiti ni potapati nos. Budite oprezni i u seksu, a u prvo vrijeme najsigurnije bi bilo pauzirati i od tjelesne ljubavi.

Ne ispuhujte nos

Nos će nakon operacije biti začepljen, kao kod vrlo jake prehlade, ali nećete si moći olakšati stanje ispuhivanjem barem tjedan dana. Razlog je u tome što ispuhivanje može povećati vjerojatnost krvarenja iz nosa, a ono pridonosi pojavi modrica. Osjećaj začepljenosti može potrajati i dva tjedna.

Spavajte na leđima

Preporučeno je nakon operacije spavati na leđima, s dva do tri jastuka postavljena ispod glave i leđa pomoću kojih ćete držati glavu iznad razine srca. Premda spavanje na boku ili trbuhu ne mora nužno izazvati probleme, ipak je tijekom prvih šest tjedana poželjno spavati na leđima i s podignutim uzglavljem kako bi se izbjeglo moguće pritiskanje nosa i oticanje svelo na minimum.

image

Za pune rezultate treba proći i godina dana

DEPOSITPHOTOS

Čuvajte se sunca

Nemojte se izlagati sunčevim zrakama, a ako morate biti vani na suncu, tijekom prvih četiri do šest tjedana poslije operacije, lice treba biti potpuno zaštićeno. To znači upotrebu kreme s visokim zaštitnim faktorom, nošenje šešira sa širokim obodom i boravak u sjeni kad god je moguće. Izravno sunčevo svjetlo pridonosi upalama te može pojačati postojeće oticanje i crvenilo, a oni nisu ništa drugo nego znakovi upale.

Ne tretmanima lica

Tijekom šest tjedana od operacije nosa nisu dopušteni bilo kakvi tretmani lica, budući da mogu ometati zacjeljivanje, a to uključuje sve od masaža do lasera. Nakon nekog vremena moguć je samo vrlo nježan ručni mehanički piling, jer se koža na nosu uobičajeno ljušti dok oteklina splašnjava.

Linker
12. ožujak 2024 15:25