PEXELS
Važno otkriće

Mikroiglice ublažavaju ožiljke od operacija, a s tretmanima ne treba dugo čekati

Uvriježeno se tretmani za smanjenje kirurških ožiljaka odgađaju do dvanaest mjeseci. Sada su liječnici postigli velik uspjeh šest tjedana nakon operacije.

Uvriježeno se tretmani za smanjenje kirurških ožiljaka odgađaju do dvanaest mjeseci. Sada su liječnici postigli velik uspjeh šest tjedana nakon operacije.

Izvede li se ubrzo poslije operacije, tretman mikroiglicama može poboljšati konačan izgled postoperativnih ožiljaka, a najbolji se rezultati postižu ako se tretman napravi unutar šest do sedam tjedana nakon zahvata. Zaključci su to studije koju su proveli znanstvenici s Cooper University Hospital u Camdenu, objavljeni u Plastic and Reconstructive Surgery, službenoj publikaciji Američke udruge plastičnih kirurga (American Society of Plastic Surgeons, ASPS). Razlikuje se to od uvriježenog stava prema kojem bi tretmane za ublažavanje kirurških ožiljaka trebalo odgoditi do godinu dana. Istraživački je tim naveo da njihova otkrića sugeriraju kako tretman mikroiglicama šest tjedana poslije operacije ponovo pokreće proces zacjeljivanja te je "opcija za poboljšanje konačnih ishoda postoperativnih ožiljaka".

Tijelo se iscjeljuje

Microneedling (tretman mikroiglicama) nekirurška je tehnika koja se koristi za poboljšanje izgleda kože kod mnogih stanja; za smanjenje bora, zatezanje kože, kod ožiljaka od akni itd. Upotrebljava aparate s mikroiglicama koje se vrlo brzo pokreću i na koži rade sićušne kanaliće. Ova se procedura ponekad naziva i "minimalno invazivna perkutana indukcija kolagena", budući da mikroiglice svojim djelovanjem potiču faktore iscjeljenja tijela, kao što su kolagen i elastin. Tipično se s mikroiglicama i ostalim tretmanima za poboljšanje izgleda ožiljaka čeka dok ožiljak potpuno ne sazri, između šest i 12 mjeseci, no sada su liječnici odlučili pokušati ranije.

image

Studija je pokazala učinkovitost mikroiglica šest tjedana poslije face liftinga i drugih operacija

ULADZISLAU SALIKAU/PANTHER/PROFIMEDIA

Bolji rezultati

U studiji je sudjelovalo 25 žena koje su imale ožiljke nakon različitih postupaka, kao što su odstranjenje benignih lezija, face lifting ili tummy tuck (abdominoplastika). Dijelu sudionica prvi tretman mikroiglicama napravljen je šest tjedana poslije operacije, a drugom dijelu 16 tjedana poslije operacije. Drugi i treći tretman izvedeni su im četiri i osam tjedana kasnije. Primijećeno je značajno poboljšanje u izgledu ožiljaka poslije microneedlinga i to prema tri različite standardizirane procjene. Primjerice, prema POSAS-u (ljestvica po kojoj ožiljke procjenjuju pacijenti i promatrači, ima vrijednosti od 6 do 60, niži rezultat znači bolji izgled), prosječna ocjena je s 23,7 prije mikroiglica pala na prosječnih 11,7 dva mjeseca poslije zadnjeg tretmana.

Novi proces zacjeljivanja

Pokazalo se i da je rezultat bio bolji kod žena kojima je microneedling napravljen šest tjedana poslije zahvata; po POSAS-u prosječna je ocjena kod njih pala na 8,1, dok je kod žena koje su na mikroiglice išle deset tjedana kasnije pala na 14,2. Rezultati studije sugeriraju da microneedling izveden tijekom rane faze sazrijevanja ožiljka može značajno poboljšati njegov konačni izgled, a to poboljšanje može biti rezultat ponovnog aktiviranja procesa zacjeljivanja u vrijeme kad je proizvodnja kolagena počela opadati. Rana intervencija mogla bi biti važan korak prema uspješnijem liječenju ožiljaka, kažu znanstvenici, no svakako su potrebna daljnja istraživanja.

Linker
26. travanj 2024 16:32