ALEXANDER KRIVITSKIY/PEXELS
Anti-aging postupci

Masnoće nam mogu biti saveznici u pomlađivanju lica i oblikovanju tijela

Prijenosom vlastitih masnoća mogu se popuniti mjesta koja su se zbog starenja „ispraznila”. Dio masti će se apsorbirati, ali ona koja ostane, ostat će zauvijek.

Prijenosom vlastitih masnoća mogu se popuniti mjesta koja su se zbog starenja „ispraznila”. Dio masti će se apsorbirati, ali ona koja ostane, ostat će zauvijek.

Prijenos vlastitih masnoća sve je rašireniji postupak koji se često kombinira s operacijama pomlađivanja lica i postupcima oblikovanja tijela. Prvi puta je uspješno primijenjen 1990-ih kada su estetski kirurzi otkrili da je prijenos masti pouzdan način vraćanja punoće lica pacijentima s HIV-om, a od tada do danas razvio se u proceduru koja se radi osobama svih dobi, no kod onih mlađih, kod kojih je koža još čvrsta i znakovi starenja su blaži, rezultati su bolji i trajniji. Premda se dio prenesenih masnoća na novoj lokaciji neće održati, važno je ne pretjerati s količinom presađenog masnog tkiva, osobito kod starijih osoba i to na sljepoočnicama, kapcima i obrazima, jer pretjerivanje može dovesti do bizarnog izgleda koji je poslije teško ispraviti, piše New Beauty.

Živo tkivo

Prenesena mast živo je tkivo i starit će dalje zajedno s vama, smanjivati se i propadati, kao i mast koja je na svom izvornom mjestu. Životni vijek masne stanice je oko deset godina, a nakon što umre zamjenjuje je nova. Uz konstantnu tjelesnu težinu ukupan broj masnih stanica ostaje nepromijenjen. Ipak, masnoća se sa starenjem pomalo gubi, a stanjivanju i starenju lica pridonosi i to što koža gubi kolagen i elastičnost, fascije koje „drže” masne jastučiće slabe, kosti se polako resorbiraju, a napetost mišića u mirovanju raste.

image

Najkvalitetnije za prijenos su masne stanice s trbuha i bedara

PEXELS

Bedra i trbuh

Masnoće se isisavaju s donorskog dijela tijela posebnim uređajem te se prikupljaju u potpuno zatvoren i sterilan spremnik. U najboljim uvjetima u spremniku može preživjeti 95 do 97 posto „ubranih” masnoća. Nije svejedno s kojeg se područja mast „žanje”. Logičan su izbor mjesta na kojima je ima najviše, no treba paziti da ne bude vlaknasta ili žilava. Masne stanice koje se uzimaju trebaju biti živahne i vitalne, a takvih je najviše na bedrima i trbuhu.

Prenesena masnoća treba se besprijekorno stopiti s masnoćom koja već postoji na području prijenosa, stoga transfer treba biti vrlo precizan. Za prijenos masnih stanica na lice upotrebljavaju se manje štrcaljke kojima je lakše rasporediti kapljice masnoće po cijelom području kako bi se izbjeglo nakupljanje i smanjila stopa apsorpcije. Na grudima ili stražnjici može se kod prijenosa masnog tkiva pomoći tretmanima energijom kako bi se postigao veći volumen područja.

image

Prenesene masnoće koje se ne apsorbiraju ostaju na novom mjestu zauvijek

ARTEUM/UNSPLASH

Koliko masnoće preživi

Nakon prijenosa masti uobičajeno dolazi do postoperativnih upala i oticanja, a prosječno je potrebno oko tri mjeseca da se vide rezultati postupka. Neizbježna je apsorpcija dijela prenesenih masnoća, u šest mjeseci može se apsorbirati oko polovice transplantata, pa su često potrebni „popravci”. No, isto tako u prvo se vrijeme može činiti da je volumen manji. Studija koju je objavio Aesthetic Surgery Journal pokazala je kako je na središnjem dijelu lica mjesec do dva nakon prijenosa masnoća s liftingom volumen iznosio 49 posto presatka, dok je poslije 18 do 24 mjeseca volumen iznosio 73 posto prvotno ubrizgane masnoće. Naknadno povećanje volumena može biti izazvano time što se na lokaciji prijenosa, kada se masnoća smjesti na novo mjesto, razvijaju sitne krvne žilice potrebne za opskrbu krvlju.

image

Prenesene masne stanice mogu se povećavati i smanjivati kao odgovor na povećanje ili gubitak tjelesne težine

HUHA INC/UNSPLASH

Koliko će masnih stanica preživjeti prijenos ovisi o postupku, stanju i obradi masnoća, zdravlju pacijenta te čvrstoći kože na mjestu prijenosa. No, ona masnoća koja ostane nekoliko mjeseci nakon prijenosa, trebala bi ostati za cijeli život i ponašati se kao originalna masnoća s tog područja. Kao i originalna mast, i ona prenesena može se povećavati i smanjivati kao odgovor na povećanje ili gubitak tjelesne težine, ali ne može se umnožiti. Ona se i ne pomiče, manji su pomaci mogući jedino u ranom postoperativnom razdoblju. Kako bi prenesena masnoća optimalno funkcionirala, važno je živjeti zdravim životom i izbjegavati pušenje, jer ono znatno šteti cirkulaciji krvi, a dobra je cirkulacija neophodna za održavanje masti.

Linker
29. travanj 2024 04:01