Mini procedure

Mali estetski zahvati koji donose velike promjene, a rezultati mogu trajati cijeli život

Svako je lice jedinstveno i svaki pacijent ima svoje ciljeve koje želi postići estetskim zahvatom, no posljednjih se godina „iskristaliziralo” nekoliko tipova zahvata, koje su popularizirali mnogi celebrityji, kod kojih se nevelikom kirurškom intervencijom mogu postići velike i trajne promjene.

Nije uvijek potrebna velika estetska operacija da bi se dobila velika estetska i anti-aging promjena - napredak znanosti i tehnologije te bolje razumijevanje starenja omogućili su liječnicima da razviju brze operativne postupke koji se mogu izvesti u lokalnoj anesteziji. Pritom rezultati mogu biti zaista impresivni, a plus je i to što oporavak traje kratko. Naravno, za neke pacijente i za neke indikacije i nekirurški tretmani mogu biti odlični, ali ipak ne daju jednake rezultate kao kirurški zahvati.

Preventivne operacije

Pored toga, danas se sve veći broj mlađih osoba odlučuje na estetske zahvate kojima bi zadržali ili održali mladenački izgled, a to znači da biraju preventivnu, a ne korektivnu estetsku kirurgiju. Nekima su manji zahvati priprema za veće i opsežnije, dok su drugima prihvatljivo rješenje za poboljšanje izgleda jedne regije, što potom utječe na izgled cijelog lica. Svako je lice jedinstveno i svaki pacijent ima svoje ciljeve koje želi postići estetskim zahvatom, no posljednjih se godina „iskristaliziralo” nekoliko tipova zahvata kod kojih se nevelikom kirurškom intervencijom mogu postići velike promjene, a rezultati mogu trajati cijeli život, piše New Beauty.

Uklanjanje bukalne masnoće

Možda najistaknutije među njima je uklanjanje bukalne masnoće (engl. buccal fat removal), odnosno vađenje masti iz obraza koje je odnedavno vrlo popularno. Postupak vađenja bukalnih jastučića poznat je već desetljećima, no sad je došao u središte pažnje, u prvom redu zbog mlađih generacija celebrityja koji su poželjeli tanja i „isklesanija” lica.

Kod zahvata se kroz usta radi mali rez na unutarnjoj strani obraza kako bi se pristupilo masnom jastučiću te se uklanja dio masnoće. Kod punijih lica prirodno veći bukalni masni jastučići mogu „zakloniti” jagodice i liniju čeljusti, pa se njihovim smanjivanjem kreira bolje definiran izgled. No, nikako nije cilj dobiti „šuplje” lice, nego samo smanjiti višak punoće u obrazima, pri čemu se pazi na sklad linija lica. Ako se pretjera, lice može izgledati starije i premršavo, posebno kod prirodno mršavijih lica. Valja misliti i na godine pred nama, jer kad lice počne ozbiljnije starjeti - gubiti volumen i opuštati se - masnoće u obrazima itekako će mu dobro doći. Rezultati ovog zahvata mogu trajati zauvijek, no treba imati na umu da će se starenje svakako odraziti na licu, pa i na operiranoj regiji, a učinak imaju i promjene u kilaži.

image

Model Chrissy Teigen (na glavnoj fotografiji sa suprugom Johnom Legendom) jedna je od rijetkih koja je priznala vađenje masti iz obraza; glumica Zoë Kravitz o tome se nije izjašnjavala

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Mnogi obožavatelji smatraju da je Liam Payne iz One Directiona napravio barem uklanjanje bukalne masnoće; fotografija iz 2012.

DAVID THOMPSON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Liam Payne snimljen u ožujku 2023. godine

JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Liposukcija brade i čeljusti

Rješenje za bolje definiran i „isklesan” profil može biti liposukcija, odnosno isisavanje masnoća s područja brade i linije donje čeljusti. Njome se uklanja salo i rješava podbradak kroz rezove skrivene ispod brade i iza ušiju te se omogućuje isticanje koštane strukture lica.

Zahvat se radi pod lokalnom anestezijom, postupak traje kraće od jednog sata, nakon zahvata mogu se osjećati određeni bolovi i može doći do modrica i oteklina, no većina pacijenata vraća se na posao za nekoliko dana.

Rezultati liposukcije traju zauvijek, budući da se njome uklanjaju masne stanice i njihov se broj ne može povećati. No, one postojeće mogu se napuniti, odnosno mogu se uvećati masne stanice na nekom drugom dijelu lica ili tijela, pa osoba treba paziti da ne poveća kilažu. Pored toga, u nekim slučajevima, nakon isisavanja masnoća, koža može biti opuštena, pa se liposukcija kombinira s tretmanima aparatima koji za zatezanje i učvršćivanje kože koriste radiofrekvencijsku (npr. FaceTite i Morpheus8) ili drugu energiju.

image

Neki kažu da je Khloe Kardashian bradu "sredila" liposukcijom; fotografija otprije deset godina

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Khloe Kardashian u studenome 2022. godine

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Podizanje usnice

Zahvat kojim se podiže gornja usnica – lip lift – sve češće traže osobe koje (više) ne žele koristiti dermalne filere. Pokazalo se da uklanjanje malenog dijela kože između gornje usnice i baze nosa poboljšava oblik usana i omogućuje da se vidi više ružičastog tkiva usnice. Jednostavan zahvat traje oko jednog sata, radi se pod lokalnom anestezijom i zahtijeva nekoliko dana odmora. Prvo se ispod nosa napravi mali rez, zatim se koža iznad gornje usnice povuče i zašije na novoj poziciji kako bi se podigla visina usnice.

Rezultat ovog zahvata vidljiv je gotovo odmah i može trajati do kraja života. No, na mjestu reza ostat će mali ožiljak koji bi uz dobro liječenje ožiljka i protok vremena, trebao izblijediti i postati jedva vidljiv. Kod nekih će pacijenata ipak biti potrebna mala količina punila kako bi se postigao dodatni volumen. Osobama kojima se kod osmijeha vidi velik dio zubnog mesa, preporučuje se izbjegavanje ovog postupka.

Linker
05. ožujak 2024 13:07