Zlatni savjeti

Kakvu njegu pružiti koži poslije face liftinga

Stil života i njega mogu u velikoj mjeri utjecati na oporavak i konačne rezultate operacije podizanja lica.

Estetska operacija podizanja lica, odnosno face lifting, zlatni je standard svih postupaka pomlađivanja na licu i metoda koja daje najjače i najtrajnije rezultate, a u izvedbi spretnog i odgovornog kirurga njome se postiže prirodan izgled te karakteristike koje osobu čine jedinstvenom ostaju očuvane. No, iako je vrlo efektna, ova operacija ne čini čuda, a da bi se njome postigli najbolji mogući rezultati i pacijenti moraju uložiti nešto napora. I nakon zahvata koža, kao i cijelo tijelo, nastavlja stariti, pa njega i životni stil mogu značajno utjecati na proces oporavka i konačan ishod zahvata. Prema savjetima estetskih kirurga, ovih je sedam koraka nužno tijekom oporavka od face liftinga.

Čišćenje

Dan nakon zahvata oprezno uklonite zavoje i nježno očistite područja rezova. Uz što je moguće blaži pritisak isperite ih vodom i blagim sredstvom za čišćenje te osušite nježnim tapkanjem. Preporučuje se i nanošenje tankog sloja antibakterijske kreme.

Hidratacija

Poznato je da je hidratacija jedan od najvažnijih koraka u svakom programu njege kože, no poslije face liftinga je nezaobilazna. Poslije čišćenja nanesite na kožu hidratantnu kremu bez mirisa, osobito na područja oko rezova, jer to može pomoći smanjiti ožiljke koji će se formirati.

image

Hidratacija je nezaobilazna, a šminkanje je najbolje izbjegavati

DEPOSITPHOTOS

Bez šminke

Iako možda jedva čekate da se našminkate i zablistate u punom sjaju nakon operacije, preporučuje se ne nanositi nikakvu šminku barem sedam do deset dana poslije zahvata, koliko je uglavnom potrebno da se rezovi potpuno zatvore. Poslije toga savjetuje se upotreba lakših, manje iritirajućih proizvoda, poput mineralnog make-upa. Uobičajenoj njezi kože i šminkanju možete se vratiti nakon što se otekline i modrice povuku. Kao i inače, obavezno skidajte šminku i čistite lice prije spavanja.

Ublažite oticanje i modrice

Otekline i podljevi neizbježna su pojava tijekom oporavka, no možete ih u određenoj mjeri ublažiti, ako slijedite nekoliko savjeta. Ograničite tjelesne aktivnosti, nemojte se saginjati ni podizati teške terete, ne radite ništa naporno, spavajte i ležite na leđima s podignutim uzglavljem, upotrebljavajte hladne obloge i ne uzimajte lijekove koji mogu pojačati krvarenje.

Klonite se sunca

Uvijek bi trebalo paziti da se ne izlažemo previše sunčevim zrakama, a nakon podizanja lica ta je mjera zaštite obavezna. Poslije zahvata treba izbjegavati izravno izlaganje lica suncu najmanje mjesec dana, a dijelova na kojima su učinjeni rezovi najmanje šest mjeseci. Za zaštitu koristite proizvode sa SPF-om 30 ili višim, nosite sunčane naočale i šešir širokog oboda.

Pijte i jedite zdravo

Za zdravu kožu mladenačkog izgleda presudno je piti dovoljno vode kako biste se hidrirali iznutra te jesti hranu iz koje dobivate sve potrebne nutrijente. Poslije face liftinga u prehranu uključite puno nemasnih proteina, voće i povrće bogato vlaknima te bistre tekućine, najviše vodu, kako biste izbjegli pojavu zatvora. Ne preskačite obroke, jer uskraćivanje hrane tijelu otežava ozdravljenje.

Samo strpljivo

Nesumnjivo želite što prije pokazati svoj novi izgled, no zapamtite da rezultati operacije ovise i o vašoj strpljivosti i odmaranju. Polako se vraćajte uobičajenim dnevnim aktivnostima i vježbanju, prateći savjete liječnika, kako biste si dali priliku za potpuni oporavak, jer za postizanje najboljih rezultata potrebno je vrijeme.

Linker
21. travanj 2024 19:06