Najveći trendovi

Od Barbie estetike pa do ‘‘no pants‘‘ trenda: Ovi su modni stilovi obilježili 2023. godinu

Ove smo godine svjedočili povratku mnogih trendova koji su bili popularni osamdesetih i devedesetih godina, ali i pojavi nekih novih na koje nikada ne bismo niti pomislili.

Modni svijet stalno nam plasira nove trendove od kojih neki ostanu dulje vrijeme, dok drugi potraju tek jednu sezonu. Ove godine tako su uglavnom predvodili TikTok trendovi među kojima su se najviše istaknuli tihi luksuz i crvene najlonke, ali i Barbie estetika koja se modnim svijetom proširila zahvaljujući istoimenom filmu u kojoj je glavnu ulogu imala australska glumica Margot Robbie. Upravo je ona jedna od zvijezda koje su nas ove godine najviše inspirirale, motivirale, ali i potaknule na razmišljanje o slobodi koja je nerijetko ograničena unutar strogih okvira klasičnog stila. Nostalgični prizori Margot Robbie, ali i Ryana Goslinga, odjevenih u kombinacije koje su Barbie lutke nosile u 80-ima potaknuli su takozvani Barbiecore trend. Ružičasto ludilo doslovno je zavladalo cijelim svijetom, prvenstveno zahvaljujući Margot koja se tijekom promoviranja filma odijevala kao Barbie.

image

Barbie ludilo u rekordnom je vremenu zavladalo cijelom svijetom, a to se odrazilo i na modne stilove

PROFIMEDIA/SHUTTERSTOCK

Osim Barbie estetike, ‘‘no pants‘‘ trend također je ove godine doživio preporod. Prada je već u svojoj kolekciji za proljeće/ljeto 2023. imala prozirne spavaćice nošene kao haljine, dok smo u kolekciji modne kuće Miu Miu imali priliku vidjeti mnogo potkošulja, vidljivih bokserica, suknje koje nas podsjećaju na odjeću za spavanje te svjetlucave gaćice od cirkona. Bottega Veneta ubrzo nakon toga na modnu je pistu poslala modela u gaćicama i puloveru, a hrabri look odmah je isfurala i manekenka Kendall Jenner. Tako se rodio jedan od najvećih trendova godine, a ostalo je povijest. Brojne trendseterice i it djevojke poput Hailey Bieber, Kylie Jenner i Irine Shayk nepogrešivo su nosile ovaj trend koji ćemo, ako je vjerovati kolekcijama modnih kuća predstavljenima za iduću godinu, sigurno viđati i u narednim mjesecima.

image

‘‘No pants‘‘ trend ove su godine isfurale brojne trendseterice i it djevojke

INSTAGRAM/SHUTTERSTOCK

Još jedan od trendova koji se ove godine istaknuo bio je metalik styling. Potpomognut turnejom ‘‘Renaissance‘‘ velike pop dive Beyoncé, trend komada metalik sjaja još je jednom dokazao kako ne misli samo tako nestati s modne scene. I ne samo to, svoj je vrhunac upravo doživio u ovim blagdanskim danima. Stručnjaci i stilisti vjeruju kako popularnost koju posljednjih nekoliko mjeseci uživaju ovi glamurozni komadi duguju upravo pjevačici koja ih je isfurala na svojim koncertima. Masivne srebrne ogrlice, naušnice, kao i narukvice, postale su ključni detalji u mnogobrojnim dizajnerskim kolekcijama za sezonu proljeće/ljeto, kao i klasični denim komadi ‘‘osvježeni‘‘ srebrnim i metalik detaljima.

image

Potpomognut turnejom ‘‘Penaissance‘‘ velike pop dive Beyoncé, trend komada metalik sjaja još je jednom dokazao kako ne misli samo tako nestati s modne scene

PROFIMEDIA

Tjedni mode održani u Londonu, Milanu, Parizu i New Yorku, na kojima su prikazane kolekcije za jesen i zimu, istaknuli su izražen trend crvene boje. Brojne modne kuće među kojima su Ferragamo, Tory Burch, Bottega Veneta i Hermes predstavili su je u svojim kolekcijama za 2023., što je bio samo jedan od znakova koja će boja ponovno prevladavati u zimskim mjesecima. No na modnim revijama, kao i u ponudi najpoznatijih high-street brendova, najviše su se istaknule crvene najlonke. Mnoge fashionistice brzo su prigrlile ovaj trend koji je definitivno obilježio kraj godine.

image

Crvene najlonke jedan su od najvećih trendova ove sezone

FILIPPO FIOR LAUNCHMETRICS/SOPOTLIGHT

Tihi luksuz još je jedan trend koji se ove godine ponovno vratio na velika vrata. Radi se o stilu koji uključuje nošenje luksuznih komada, ali bez izraženih i vidljivih logotipova i natpisa. Takozvana ‘‘old money‘‘ estetika tako se odrazila i na naše garderobe, a fokus je ostao na kvalitetnoj izradi, vrhunskim materijalima i slavljenju bezvremenskog stila koji prvenstveno ističe minimalizam. U svojoj srži, tihi luksuz zapravo ima brojna obilježja klasičnog stila odijevanja. Kvaliteta je ispred kvantitete, a najvećim se dijelom ulaže u minimalističke komade lišene logotipa i pritom kreiraju lookovi koji u svakoj prigodi naglašavaju suptilni luksuz.

image

Tihi luksuz zapravo ima brojna obilježja klasičnog stila odijevanja. Kvaliteta je ispred kvantitete, a najvećim se dijelom ulaže u minimalističke komade lišene logotipa

INSTAGRAM
Linker
21. travanj 2024 16:25