SIMON DAWSON/AVALON/PROFIMEDIA
TIHI LUKSUZ

Neokrunjena vladarica iz Downing Streeta: Supruga britanskog premijera nova je modna ikona

Akshata Murty, supruga britanskog premijera Rishija Sunaka, nova je modna ikona nacije - iako dolazi iz obitelji indijskih milijardera, njezin stil odiše nenametljivom elegancijom tipičnom za kraljevski dvor.

Akshata Murty, supruga britanskog premijera Rishija Sunaka, nova je modna ikona nacije - iako dolazi iz obitelji indijskih milijardera, njezin stil odiše nenametljivom elegancijom tipičnom za kraljevski dvor.

Dok se britanski premijer Rishi Sunak bori s padom podrške birača - prema posljednjem istraživanju javnog mijenja svaki treći Britanac misli negativno o političkom radu šefa Konzervativne stranke - njegova supruga Akshata Murty miljenica je nacije. I to zato što svojim odjevnim stilom ne odaje da je iz obitelji indijskih milijardera - strojarskih inženjera Nagavare Ramaraoa Narayane Murtyja i Sudhe Murty - vlasnika indijske IT kompanije Infosys sa sjedištem u Bangaloreu. Njezin je stil, naime, elegantan i nenametljiv te pravi primjer takozvanog "tihog luksuza", tipičnog za obitelji koje se nisu obogatile preko noći. Prihvatljiva je čak i britanskim snobovima, jer je način odijevanja ‘‘gospođe premijerke‘‘, rođene u indijskom gradu Hibliju, dokaz da je prihvatila njihovu kulturu i stil života - iako još nema britansko državljanstvo.

image

Premijerski par uvijek je stilski usklađen

JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL

Na njen odjevni stil ne utječe samo to što si može priuštiti najskuplje i najkvalitetnije odjevne marke nego i činjenica da je nakon diplome iz ekonomije na kalifornijskom Sveučilištu Claremont McKenna te magisterija iz poslovne administracije na Sveučilištu Stanford završila i studij odjevne i tekstilne tehnologije na privatnom fakultetu Fashion Institute of Design & Merchandising u Los Angelesu. Umjesto da nastavi obiteljski biznis, 2009. je osnovala modni brend Akshata Design, cijenjen među klijenticama koje vole unikatnost. U izradi kreacija sudjelovali su indijski obrtnici vezenja i bojenja tkanine - po čemu je njena domovina poznata u modnom svijetu - a dio novca od prodaje ulagala je u razvoj lokalne zajednice. Indijski Vogue tada ju je proglasio modnom ikonom, navevši kako spretno kombinira luksuzne dizajnerske komade i odjeću lokalnih manufaktura s etno elementima. Bila je uspješna, ali je nakon pet godina, kad se sa suprugom preselila u Veliku Britaniju, ugasila brend i posvetila se obitelji. No, stilski recept ostao je isti. Majka 12-godišnje Krishne i 10-godišnje Anoushke kombinira luksuznu odjeću i modne dodatke s komadima konfekcijskih brendova te tradicionalnim indijskim sarijima.

image

Jedan od rijetkih Akshatinih izleta u otkačene vode s haljinom Ganni i sandalama JW Anderson

JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL
image

Gazdarica kuće brine se o svakom detalju

PROFIMEDIA
image

Britanski premijerski par s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom i njegovom suprugom, bivšom američkom kandidatkinjom za predsjednicu Hillary Clinton

© NO10 CROWN COPYRIGHT/EYEVIN
image

Za susret s američkom prvom damom Jill Biden odabrala je svilenu haljinu britanskog brenda Rixo koja stoji 325 funta i salonke LK Bennett

OLI SCARFF AFP

Primjerice, za krunidbu kralja Charlesa III. odjenula je haljinu britanske dizajnerice Claire Mischevani, čija je cijena 945 funta (oko 1100 eura), a za prijem britansko-azijske zaklade u British Museumu odabrala je vezeni sari uz koji je nosila skupocjenu torbu od perlica kuće Coach 1941. Omiljeni brendovi su joj i Valentino, Christian Dior, Loewe, Prada i Burberry, ali i Zara. No, kako je sada supruga najviše pozicioniranog britanskog dužnosnika, na službenim se putovanjima i prijemima uglavnom pojavljuje u kreacijama domaćih marki Chinti & Parker, Me+Em, Joseph, Self-Portrait... U izboru joj pomaže modna savjetnica Isabel Spearman, koja je istu uslugu pružala i Samanthi Cameron, supruzi bivšeg premijera Davida Camerona. Ona je kao i Akshata dobivala pohvale modnih kritičara, za razliku od drugih stanarki premijerske rezidencije u londonskom Downing Streetu.

image

Sportska elegancija za ležerne trenutke

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Svoju modnu marku Akshata Design zatvorila je prije 10 godina kako bi se posvetila obitelji i - suprugovoj karijeri

BERESFORD HODGE/PA IMAGES/PROFIMEDIA
image

S Olenom Zelenskom, prvom damom Ukrajine. Nosila je kreaciju marke Belulah London

MARTYN WHEATLEY/ZUMA PRESS/P MARTYN WHEATLEY/ZUMA PRESS/P
image

U stylinzima pokazuje talent za kombiniranje boja

TAYFUN SALCI/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Sunakovu prethodnicu Liz Truss britanska je štampa ismijavala zbog jeftinih komada odjeće, ali i naušnica u obliku obruča koje je platila četiri i pol funte. Carrie Johnson, suprugu Borisa Johnsona, često su kritizirali zbog navike da unajmljuje garderobu, a bivšoj premijerki Theresi May rugali su se zbog upadljivih modela salonki koje su na njoj izgledale neukusno. Akshata zasad nema tih problema, dokazujući da se stil ne može kupiti novcem.

Linker
30. travanj 2024 04:28