UFC

(VIDEO) T.J. Dillashaw prije osam godina šokirao je svijet: Lakoćom je pobijedio dominantnog UFC prvaka

Renan Barao vs. T.J. Dillashaw

 Screenshot (youtube, Ufc)
Sjajni Dillashaw svojom prvom borbom za titulu upoznao je svijet sa svojim kvalitetama

Mnogi MMA fanovi vjerojatno su i zaboravili kako je Renan Barao jedno vrijeme bio na glasu kao ponajbolji MMA borac svijeta. Brazilac je dominantno vladao UFC-ovom bantam kategorijom u periodu od 2012. do 2014. godine, a njegov profesionalni omjer u jednom trenutku bio je 32-1.

Pobjeđivao je Barao imena kao što su Urijah Faber, Brad Pickett, Michael McDonald itd., a sredinom 2014. godine pojas je trebao braniti protiv tada ne naročito poznatog T.J. Dillashawa. Ušao je Dillashaw u taj meč s omjerom 9-2, a kao puno neiskusniji i nepoznatiji borac, bio je veliki autsajder.

Unatoč ulozi autsajdera, Dillashaw se od samog početka postavio kao apsolutni vladar tog kaveza i već u prvoj rundi uspostavio je veliku dominaciju. Barao se hrabro borio sve do sredine pete runde, a Dillashaw ga je tada završio tehničkim nokautom.

High kick i nekoliko dodatnih udaraca presudili su Brazilcu, a Dillashaw se u 12. profesionalnom nastupu okitio UFC-ovim pojasom u bantam kategoriji. Karijere ovih boraca otišle su u posve suprotnim smjerovima nakon toga. Barao je godinu dana kasnije dobio priliku revanširati se, ali Dillashaw ga je ponovno završio, samo jednu rundu ranije nego u prvom dvoboju.

Barao je nakon toga upisao šest poraza u narednih sedam nastupa i UFC ga je otpustio. Sljedeći nastup čeka ga 25. lipnja (šesti mjesec) pod okriljem ARES FC promocije.

Što se Dillashawa tiče, on je pojas u bantamu izgubio 2016. godine od Dominicka Cruza, a u svoje vlasništvo vratio ga je 2017. godine. Jednom ga je uspješno obranio, ali bez titule je ostao prvom polovicom 2019. godine, zbog pada na doping testu.

Vratio se T.J. nastupima prošle godine, pobjedivši Coryja Sandhagena. Vrlo vjerojatno Dillashawa ove godine čeka novi napad na titulu, koja je trenutno u vlasništvu Aljamaina Sterlinga. Hoće li Dillashaw uspjeti osvojiti pojas i po treći puta u svojoj karijeri, preostaje nam vidjeti u nastavku godine.

A kako je do pojasa došao prvi put, pogledajte u sažecima njegove prve pobjede nad Renanom Baraom (video se nalazi pri dnu teksta). Bio je to vrhunski nastup T.J. Dillashawa te početak Brazilčeve strmoglave silazne putanje.

Linker
05. srpanj 2024 21:14