UFC

(VIDEO) Prisjetite se jedinog Merabovog poraza prekidom, više puta je gubio svijest, ali nije se predao!

Merab Dvalishvili vs Ricky Simon

 Screenshot/Sa_Gwang X
Svoju UFC karijeru je započeo s dva uzastopna poraza, ali zato je sada na vratima samog vrha

Merab ‘‘Stroj‘‘ Dvalishvili doživio je pomalo zastrašujući poraz tijekom svojih ranih dana u UFC-u.

Gruzijac je ostvario deset uzastopnih pobjeda kako bi zaradio priliku za borbu protiv Seana O’Malleyja za bantam titulu na UFC-u 306 ovog vikenda, 14. rujna. Pobjeda u Las Vegas Sphereu zaokružila bi Dvalishvilijev epski put od UFC borca s omjerom 0-2 do najboljeg borca u kategoriji do 61kg.

Ovaj 33-godišnjak izgubio je dvije od svoje prve tri borbe kao profesionalac prije nego što je nanizao šest pobjeda i zaradio ugovor od Dane Whitea.

Međutim, njegov put u UFC-u započeo je loše kada je pretrpio poraz podijeljenom odlukom sudaca protiv Frankieja Saenza u prosincu 2017. godine. Dvalishvili je pet mjeseci kasnije bio na putu da se iskupi u svojoj drugoj UFC borbi protiv Rickyja Simona prije nego što je pokušao napraviti nepromišljeno rušenje sa 60 sekundi preostalih u posljednjoj rundi borbe.

Simon je odmah uhvatio čvrsto gušenje (‘‘giljotinu‘‘) i nije puštao. Kanadski borac brzo je prešao u ‘full mount‘ poziciju i nastavio stiskati Dvalishvilijev vrat tražeći završetak borbe.

UFC komentator i bivši borac Paul Felder vikao je "On je gotov" dok je sudac promatrao kako Dvalishvilijevo tijelo izgleda beživotno tijekom pokušaja gušenja. Uspio se nekako vratiti (ili ostati pri) svijesti dajući nogama znak sudcu da je još uvijek ‘‘tu‘‘. Dvalishvili je dao sudcu i znak palcem gore 15 sekundi prije kraja, ali Simon je nastavio vršiti pritisak na njegov vrat sve dok nije zazvonilo zvono za kraj runde.

Kada je Simon pustio zahvat, Dvalishvilijeva glava je pala na podlogu i izgledao je kao da je u nekakvom stanju polusvijesti. Simon je zatim pokazao sudcu da je njegov protivnik ‘‘van borbe‘‘.

Tek tada je "Stroj" pokazao znakove života, inzistirajući da je još uvijek bio pri svijesti. Pokušao je ustati prije nego što su mu UFC liječnici naložili da ponovno legne na pod.

Nakon duže pauze kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo, sudac Liam Kerrigan proglasio je Simona pobjednikom tehničkim prekidom na 5:00 treće runde, i to na veliku Dvalishvilijevu ljutnju. Gruzijac je negodovao jer je mislio da je napravio dovoljno za svoju prvu UFC pobjedu zahvaljujući bodovima sudaca 29-28, 28-27 i 29-28, ali službenici su procijenili da je na samom kraju meča ipak nakratko izgubio svijest, a time i meč.

To je jedini put u njegovoj karijeri da je izgubio prekidom, a od te borbe, Dvalishvili je ostvario doista impresivan niz pobjeda.

‘‘Merab u gušenju cijelu jednu minutu i da je dva puta gubio svijest protiv Rickyja Simona, to je bilo divlje!‘‘, stoji u opisu videa borbe.

Bivši prvaci Henry Cejudo, Petr Yan i Jose Aldo svi su doživjeli uvjerljive poraze od Meraba Dvalishvilija u njegovim posljednjim trima borbama. Sada je O’Malley jedina prepreka koja stoji između Dvalishvilija i ostvarenja njegovog sna o osvajanju svjetske titule.

Linker
12. rujan 2024 14:16