UFC

(VIDEO) Poznati stručnjak detaljno pojasnio Jonesovu ozljedu: ‘Šanse za povratak ‘na staro‘ iznose 74 posto‘

Ozljeda Jona Jonesa

 Screenshot (instagram)
Kompletan uvid u Jonesovu ozljedu možete dobiti u nastavku ovog članka

Ozljeda Jona Jonesa glavna je MMA tema protekla dva dana, ali i nešto što je izazvalo brojne rasprave među MMA zajednicom. Podosta je onih kojima nije jasno kako je Jon Jones snimao video baš u trenutku kada se ozlijedio, a mnoštvo je i onih kojima nije jasno kako je došlo do tako teške ozljede prilikom pokreta koji je prikazan na videu.

Prije svega, moguće je da Jon Jones snima sve svoje treninge kako bi ih kasnije mogao analizirati i ispravljati pogreške na sljedećim treninzima. To je jedno od logičnih pojašnjenja za sve koji se pitaju kako je moguće da je uspio snimiti baš taj trenutak.

Kad je u pitanju sama ozljeda i način na koji je došlo do ozljede, time se pozabavio Mike Piekarski. Radi se o doktoru fizioterapije koji vodi zanimljivu Instagram stranicu naziva ‘‘doctor_kickass‘‘. Osim što je stručnjak za fizioterapiju, Piekarski posjeduje BJJ crni pojas, a iza njega su i dva profesionalna MMA nastupa (2-0). Dakle, radi se o više nego kompetentnoj osobi za tumačiti situaciju kakva je zadesila Jona Jonesa, a u nastavku prenosimo njegovo pojašnjenje.

Mehanika ozljede: Ovakva ozljeda najčešće nastaje zbog pretjerane napetosti na maksimalno eskcentrično napregnutom/kontrahiranom mišiću. U Jonesovom slučaju, to se dogodilo prilikom pokušaja rušenja jer je njegova ruka bila u izduženom položaju dok je pokušavao eksplozivno završiti ‘double leg‘ rušenje.‘‘, započeo je Piekarski, a zatim je dodao kako pacijenti u toj situaciji osjete puknuće, a zatim slijedi oticanje i jasan deformitet prsnog koša.

Što se oporavka tiče, Dana White najavio je kako će Jonesu trebati osam mjeseci za povratak. Pritom nije definirao znači li to da će Jonesu trebati osam mjeseci za povratak treninzima ili će za osam mjeseci biti spreman kročiti u kavez. Prema Mikeu Piekarskom, Jones bi mogao nastupiti za osam mjeseci.

‘‘Kad se radi o potpunom puknuću, sportaši će se odlučiti za operaciju. Liječenje bez operacije rezultira značajnim gubitkom snage. 26,6 posto iznosi gubitak vršnog okretnog momenta, a na mjestima puknuća dolazi do pada u iznosu 39,9 posto. Zbog prirode zacjeljivanja tkiva, treninzi snage počinju tek od 12. tjedna oporavka, a preporuka je da ostanete ispod 50 posto maksimalnog opterećenja. Povratak sportu nakon operacije prsnog mišića (‘pectoralis‘) traje 6,1 +/- 1,7 mjeseci, sa 74 posto šanse povratka na razinu na kojoj je pacijent bio prije ozljede. Dakle, povratak treningu nakon šest mjeseci i dva mjeseca trening kampa. Dana White govoreći o osam mjeseci do povratka u kavez napravio je dobru procjenu.‘‘, pojasnio je Piekarski.

Uz svoje detaljno objašnjenje, ‘‘Doctor Kickass‘‘ priložio je i videu u kojem prikazuje anatomiju Jonesove ozljede, a preporučamo vam da zapratite ovu Instagram stranicu, jer uistinu puno možete naučiti o mehanici ljudskog tijela, prevenciji ozljeda, kao i o samoj rehabilitaciji.

Linker
25. lipanj 2024 12:38