UFC

(VIDEO) ‘On je Muhammad Ali ovog sporta‘: Pogledajte sjajni UFC-ov prilog o Andersonu Silvi

Anderson Silva

 Screenshot (youtube, Ufc)
Najjača svjetska MMA promocija odlučila je prisjetiti fanove što znači ime Andersona Silve u ovom sportu

Kad god se priča o najvećim borcima u povijesti MMA-a, ime Andersona Silve (34-11, 17-7 UFC) jednostavno mora biti uključeno u te kombinacije.

''Spider je dugi niz godina suvereno dominirao UFC-ovom srednjom kategorijom, a spektakularne pobjede ostvarivao je i u višoj, poluteškoj kategoriji. Nevjerojatna lakoća kojom je Silva pobjeđivao, osvajala je fanove diljem svijeta, a brojni današnji MMA borci vidjeli su uzora u njemu.

Jedan od njih je i Israel Adesanya, aktualni prvak UFC-ove srednje kategorije. Izzy je više puta isticao kako mu je Silva bio jedan od glavnih izvora motivacije za borilački sport.

''Anderson Silva bio je tip na kojeg sam se ugledao odrastajući. Dok sam bio mlađi, imao sam percepciju da morate biti veliki 'macho' muškarac da biste postali borcem. Ali gledajući Andersona Silvu kako se bori, pitao sam se tko je taj mršavi crnac koji prebija sve ostale tipove. Doslovno je prošao kroz kategoriju, a ja sam se ugledao na njega. On je legenda ovog sporta, unatoč svim sranjima koja su mu se dogodila kasnije. Jako ga cijenim.'', govorio je Adesanya ususret svom meču protiv Silve koji se održao 2019. godine.

Izzy je uspio pobijediti Silvu koji je tada bio daleko od svojih najboljih dana te je upisao još dva poraza nakon tog meča. Anderson je s tri uzastopna poraza i napustio UFC, ali njegova ostavština je ogromna.

UFC je tako preko svog serijala ''UFC Connected'' odlučio odati počast Andersonu Silvi i pritom podsjetiti MMA fanove koliko je Silva zapravo velik u MMA zajednici.

''Anderson 'Spider' Silva, za mene je to najveći borac svih vremena.'', govori UFC-ov poluteškaš Jamahal Hill pri samom početku priloga, dok se ubrzo nadovezuje i Glover Teixeira, prvak UFC-ove poluteške kategorije.

''Anderson je bio Muhammad Ali našeg sporta.''

Kao što je ranije spomenuto, ''Spider'' je brojne protivnike pobijedio nevjerojatnom lakoćom i djelovao je nevjerojatno samouvjereno prilikom svojih nastupa. Kao da je Brazilac bio daleko ispred svog vremena, jednostavno se poigravao sa svojim protivnicima, unatoč činjenici da se borio s ponajboljim borcima na svijetu.

''Njegovo samopouzdanje. To je ono što ga je činilo nevjerojatno zastrašujućim. Potrebno vam je ogromno samopouzdanje da uđete u kavez i budete tako opušteni.'', objasnio je Frankie Edgar.

Kako se prilog bliži kraju, sam Anderson Silva također je dao kraći osvrt na svoj status unutar ovog sporta, a naravno da je Brazilac počašćen svojim mjestom među velikanima ovog sporta.

''Biti smatran legendom svog sporta i države, jako mi laska.'', rekao je ''Spider''.

Silva se nakon odlaska iz UFC-a posvetio boksu i pruža jako dobre nastupe u tom sportu, unatoč tome što je proteklog mjeseca napunio 47 godina. Fascinantno je kojom je lakoćom Silva nadboksao Julia Cesara Chaveza Jr.-a u meču koji su odradili prošle godine. 36-godišnji Meksikanac bivši je svjetski prvak u srednjoj kategoriji, a iza njega je 61 profesionalni boksački meč (53-6-1, 1 NC). ''Spider'' nas još neko vrijeme planira uveseljavati svojim boksačkim nastupima, ali realnost je da će se uskoro povući. Svijet borilačkog sporta puno će izgubiti njegovim umirovljenjem, a Michael Bisping možda je i najbolje opisao ono što nam je Silva prezentirao kroz svoju karijeru.

''Način na koji je pobjeđivao protivnike, mislim da takvo nešto nikad neće biti ponovljeno u 'Octagonu'.''

UFC-ov prilog o ovom istinskom velikanu borilačkog sporta, pogledajte u videu pri dnu teksta.

Linker
04. srpanj 2024 22:53