UFC

(VIDEO) Khabib Nurmagomedov: ‘Sin me pitao jesam li bio dobar borac poput Islama? On se ni ne sjeća da sam se borio‘

Khabib Nurmagomedov

 Screenshot (instagram, Nurlan Saburov)
Jedan od velikana ovog sporta tek će upoznati sinove s postignućima koje je ostvario kao elitni sportaš

Khabib Nurmagomedov jedan je od predvodnika prve generacije velikih MMA boraca koji su proizašli iz škole pokojnog Abdulmanapa Nurmagomedova. Sjajni Abdulmanap trenirao je, ali i educirao mnoštvo djece iz Dagestana, a danas se uvelike ubiru plodovi svog tog rada.

Međutim, upravo je Khabib bio jedan od prvih koji je zabljesnuo na svjetskoj sceni, dominirao je u mečevima protiv boraca na najvišoj razini, a karijeru je okrunio osvajanjem UFC-ovog pojasa i upisivanjem tri obrane pojasa.

Khabib se nakon treće obrane pojasa i 29. pobjede u 29. nastupu povukao iz sporta, a razlog povlačenja bilo je obećanje koje je dao majci. Khabib joj je obećao da u kavez više neće ulaziti bez oca koji je preminuo zbog posljedica teške bolesti pluća.

Nedugo nakon što se Khabib povukao sa scene, konce je počeo preuzimati Islam Makhachev, također Abdulmanapov učenik i dugogodišnji Khabibov prijatelj. Makhachev je aktualni prvak lake kategorije, triput je obranio pojas i u ovom trenutku vjerojatno je najbolji svjetski MMA borac.

Mnogi mladi borci iz Dagestana sada gledaju Makhacheva na djelu i dive se njegovim vještinama, a među zadivljenima našao se i jedan od Khabibovih sinova. Nurmagomedov ima dvojicu sinova, jedan je rođen pred sami kraj 2017. godine, a drugi je rođen pretkraj 2019. godine. Khabibovi sinovi bili su premladi da bi gledali i razumjeli čime se njihov otac bavi, jer Khabib se iz sporta povukao u desetom mjesecu 2020. godine. Danas je stariji Khabibov sin itekako svjestan i bolje razumije sport u kojem se njegov otac proslavio, ali nema priliku gledati oca na djelu, nego Islama Makhacheva.

‘‘Moj sin me pitao: ‘Islam Makhachev je jako dobar borac, jesi li i ti bio tako dobar?‘. On se ni ne sjeća da sam se ja borio. Još uvijek je mlad i ne shvaća u potpunosti. Nije čak ni vidio moj pojas.‘‘, otkrio je Khabib u razgovoru s Nurlanom Saburovim.

Dakle, pred Khabibom tek predstoji period u kojem će upoznavati sinove sa svojim likom i djelom. Očito njegovi sinovi još nisu ni svjesni da je njihov otac jedan od najvećih boraca u povijesti ovog sporta, a ne sumnjamo da će proučavanje Khabibove karijere izazvati veliku sreću i ponos kod Khabibovih sinova.

Linker
30. kolovoz 2024 09:13