UFC

(VIDEO) Chimaev tvrdi da su mu zabranili skidanje kilaže; Jesu li UFC-ovi čelnici sve ovo isplanirali?

Khamzat Chimaev i Megan Olivi

 Screenshot (youtube, Espn Mma)
Jako je zanimljivo pogledati tijek zbivanja kojim smo došli do preinaka u ‘‘fight cardu‘‘ za UFC 279 event

Situacija oko Khamzata Chimaeva i njegovog pada na vagi izaziva podosta pitanja i kontroverze nakon svega što se događalo ovaj tjedan. Prije svega, još od samog ugovaranja meča između njega i Natea Diaza, UFC je konstantno bio na meti kritika.

Kritiziralo se ‘‘matchmakere‘‘ i Danu Whitea argumentima da se radi o totalno besmislenom meču. Diaz nije niti rangiran borac unutar velter kategorije i to mu je trebao biti posljednji nastup pod okriljem UFC-a, a Khamzat Chimaev s druge strane treći je u poretku izazivača unutar velter kategorije i blizu je napada na titulu. Također, Chimaev je stilski užasan protivnik za Diaza, a koeficijent 1,05 na njegovu pobjedu dovoljno je govorio o tome koliki je favorit. Koeficijent na pobjedu Diaza kretao se od 7,00 pa naviše.

Čak smo i mi na našem portalu pisali o tome da se radi o ‘‘najbesmislenijem meču godine‘‘, a White se proteklih mjeseci nerijetko nosio s takvim kritikama. Zatim je uslijedio ‘‘fight week‘‘ i konferencija za medije koja je odgođena iz sigurnosnih razloga. Khamzat Chimaev i Kevin Holland verbalno, a donekle i fizički (prema nekim izvorima) obračunali su se u ‘‘backstageu‘‘ i tu se pojavila sjajna podloga za njihovo međusobno uparivanje. Manje od 24 sata kasnije, uslijedilo je službeno vaganje za UFC 279 event, a brzo se pojavila informacija da Chimaev neće uspjeti skinuti kilažu.

Khamzat je 40-ak minuta prije isteka vremena stao na vagu i prekoračio je gornju granicu za velikih 3,40 kilograma. Podosta je čudno bilo što Chimaev ne djeluje uzrujano. Khamzat se smiješio nakon ogromnog pada, a nije djelovao niti iscrpljeno teškim procesom skidanja kilaže. Kao da je čečensko-švedski borac znao da UFC sprema nešto drugo, a u razgovoru s Megan Olivi pojasnio je zašto je pad bio tako drastičan.

‘‘Ne znam što se dogodilo, nešto je bilo krivo s mojim tijelom. Ja sam htio nastaviti skidati kilažu, a zatim su došli doktori koje je netko pozvao i oni su mi zabranili daljnje skidanje kilaže nakon što su me pregledali. Rekli su mi da završim s procesom, a to se dogodilo oko četiri sata ujutro (Chimaev se izvagao oko 10:20 ujutro po lokalnom vremenu). Imao sam još pregršt vremena, ali nisu mi dopustili da nastavim. Diaza su pitali želi li se boriti, ja sam bio spreman dati mu sav svoj novac, ali on nije pristao na to.‘‘, pojasnio je Chimaev.

Dana White sinoć je također potvrdio kako su Khamzatu doktori zaustavili skidanje kilaže jer bi dodatno skidanje bilo opasno za njegovo zdravlje. Dodamo li da su Kevin Holland i Daniel Rodriguez imali ugovoren meč u ‘‘catchweightu‘‘ do 180 ‘‘pounda‘‘, a Chimaevu je proces skidanja kilaže zaustavljen na 178,5 ‘‘pounda‘‘, ‘‘teorija zavjere‘‘ samo se dodatno pojačava.

UFC se jako brzo okrenuo alternativi u vidu Tonyja Fergusona koji se trebao boriti s Li Jingliangom. Tu također dolazimo do zanimljivosti. Naime, taj meč najavljen je 21. kolovoza (osmi mjesec), samo 20-ak dana uoči eventa, a Ferguson je iznenadno prešao u velter kategoriju. Nakon svih problema s Khamzatom i njegovom kilažom, UFC je Fergusona upario s Diazom.

Daniel Rodriguez i Li Jingliang na koncu su ostali bez svojih protivnika. Rodriguez se trebao boriti s Hollandom, a Jingliang s Fergusonom. UFC je na koncu upario njih dvojicu, iako je Rodriguez na vaganju bio 3,86 kg teži. Međutim, obojica su inače velteraši i razlika u veličini ne bi trebala biti drastična. Također, zanimljivo je kako su čelnici UFC-a meč između Hollanda i Rodrigueza najavili prije dva tjedna, dakle jako kasno i iznenada.

Dojam je kao da su reagirali na kritike javnosti zbog uparivanja Chimaeva i Diaza te su sve ove promjene unaprijed planirali. Reakcija javnosti je da sada UFC 279 event ima puno bolji program i ‘‘hype‘‘ oko samog eventa drastično je porastao.

Naravno, ovo može biti splet raznih okolnosti, no nije nemoguće da su UFC-ovi čelnici sve ovo isplanirali, od sukoba prije konferencije za medije pa do Khamzatovog pada na vagi. Uostalom, Dana White je sinoć u svom obraćanju potvrdio da nisu slučajno ubacili Hollanda, Rodrigueza, Fergusona i Jinglianga na ‘‘fight card‘‘. Kako god bilo, program sada uistinu izgleda bolje, a nama preostaje da uživamo.

Linker
06. srpanj 2024 16:21