UFC

Usman o Khabibovom povratku: ‘On je sada poluteškaš, nema šanse da skine kilažu za laku kategoriju‘

Kamaru Usman i Khabib Nurmagomedov

 Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Sjajni nigerijski velteraš vjeruje kako nećemo svjedočiti povratku neporaženog Dagestanca

24. listopada (deseti mjesec) ove godine navršit će se dvije godine otkako je Khabib Nurmagomedov (29-0) odlučio reći zbogom sportu. Neporaženi dagestanski MMA borac povukao se nakon pobjede protiv Justina Gaethjea, a kao glavni razlog povlačenja jeste njegovo obećanje majci.

Khabib je nakon smrti svog oca obećao majci kako će odraditi meč protiv Justina Gaethjea, a nakon toga više neće kročiti u kavez. Pokušavao je Dana White svim silama vratiti Khabiba da pokuša upisati 30. pobjedu u svom 30. profesionalnom nastupu. Nije tajna da je White nudio ogromne svote novca za povratak Khabiba, ali Nurmagomedov drži do svojih obećanja.

Prije par dana i sam White je potvrdio da je pokušao Khabiba nagovoriti da se vrati barem za neki grappling meč, za što Khabib nije bio zainteresiran.

‘‘Smiješno je i čudno da ste me baš sad to pitali. Upravo sam Khabiba pitao da vidim je li zainteresiran za nešto takvo i samo mi je rekao da je u mirovini, da je gotov s borbama. Mislim da ga više nikada nećemo gledati‘‘, rekao je Dana proteklog tjedna.

Prilikom gostovanja u podcastu Joe Rogana, Kamaru Usman i Rogan dotaknuli su se Khabibovog eventualnog povratka. Usman i Khabib inače su u dobrim odnosima, a poveznica im je Ali Abdelaziz, zajednički menadžer. Rogan je temu započeo s pitanjem koje nas sve zanima:

‘‘Što ako Charles Oliveira pobijedi Islama Makhacheva? Što će se onda dogoditi? Što ako ga završi i prozove Khabiba?‘‘, upitao je Rogan.

22. listopada (10. mjesec) Charles Oliveira borit će se protiv Islama Makhacheva za titulu prvaka UFC-ove lake kategorije. Dođe li do pobjede u tom meču, pojedinci vjeruju kako će Khabib tražiti osvetu te će se vratiti kako bi pokušao svladati brazilskog majstora. Usman smatra da se to neće dogoditi.

‘‘To samo olakšava Khabibu da kaže ‘ne‘. Prije svega, mislim da se on nikad više neće spustiti na kilažu za laku kategoriju. Nema šanse. On je velik, on je sada poluteškaš. Nema teoretske šanse da se spusti u laku. On je sada pravi poluteškaš, a na treninzima uspijeva kontrolirati poluteškaše i završavati ih ‘submissionom‘. On je medvjed, mali nabijeni medo. Nema šanse da se spusti u laku kategoriju.‘‘, rekao je Usman.

Kamaru je dodao kako vjeruje da sva ta nagovaranja na povratak samo dodatno odbijaju Khabiba te da ga na taj način sigurno neće privući u kavez. No eto, čak i da se Khabib odluči vratiti, Usman smatra da je Khabibu nemoguće spustiti kilažu na 155 ‘‘pounda‘‘ koliko iznosi gornja granica lake kategorije u borbama za pojas.

Linker
27. lipanj 2024 00:50