UFC

UFC u Africi? Unatoč najavama Dane Whitea, nešto zadržava prvu afričku UFC priredbu

Themba Gorimbo

 www.newsday.co.zw
Nakon pobjede u subotu, Themba Gorimbo je ponovno otvorio temu o kojoj je White više puta govorio

Themba Gorimbo izašao je kao pobjednik u subotu na UFC Fight Night 241 priredbi. Na glavnom programu u UFC Apexu, Gorimbo (13-4 MMA, 3-1 UFC) je svladao borca sa zastavom Kosova, Ramiza Brahimaja (10-5 MMA, 2-3 UFC).

Gorimbo je želio spektakularan završetak borbe, ali ga nije dobio. Pošto je pobijedio Brahimaja jednoglasnom odlukom sudaca, ovaj borac iz afričkog Zimbabvea smatra da nije u poziciji da bira svog sljedećeg protivnika. Umjesto toga, iznio je željeni plan lokacija za svoje buduće borbe.

Gorimbo planira ponovno doći u UFC Apex, a nakon toga bi možda mogao predvoditi prvi UFC događaj u Africi. Smatra da je idealan kandidat za tu poziciju.

"Čuo sam glasine da će UFC prvo održati Fight Night priredbu kada dođu (u Afriku)", rekao je Gorimbo. "Na Fight Nightu nema borbe za titulu. Dakle, moram se probiti i predvoditi događaj u Apexu. Odatle, predvodit ću prvi afrički šou jer sam velika inspiracija afričkim borcima zbog mjesta odakle dolazim. Zaslužio sam svoje mjesto ovdje. Nisam imao ništa. Naporno sam radio da bih bio ovdje. Žrtvovao sam se. Dosađivao sam svom menadžeru svaki dan da bih bio ovdje u UFC-u. Ako afričko dijete može uzeti stranicu iz moje priče, da pokuša doći ovdje, ja sam savršeni tip za to. Ako me slušate i pokušate raditi ono što ja radim, mogli biste doći ovdje i završiti u UFC-u.‘‘

"Osjećam da to moram učiniti kako bih inspirirao mnogu drugu afričku djecu. Poštujem dečke koji su bili prije mene, Izzyja Adesanyu, Kamarua Usmana, Francisa Ngannoua, povijest koju su stvorili, Dricusa Du Plessisa s njegovom titulom. Poštujem to. Ne omalovažavam te dečke, ali ja dolazim iz najgorih dijelova Afrike, kažem vam, iz najgorih dijelova Afrike. Možda mogu okrenuti stranicu i dosegnuti novo tržište koje UFC treba dosegnuti."

Iako UFC još nije najavio točan vremenski okvir za svoj debi u Africi, predsjednik kompanije Dana White je više puta izrazio interes za održavanje događaja tamo. U prosincu je otkrio da se prvi UFC događaj na tom kontinentu očekuje u Južnoj Africi, Ruandi ili Nigeriji. Još u rujnu 2022. godine White je izjavio kako ‘će se to dogoditi vrlo brzo‘.

"Doslovno smo imali sastanak neki dan, i ozbiljno razgovaramo o Africi sada," rekao je White na UFC 279 konferenciji za novinare nakon borbi. "Počinjemo gledati mjesta i gradove za održavanje događaja. Afrika će se dogoditi vrlo brzo."

Drugom prilikom, prošle godine u ožujku, White je razgovarao s novinarima nakon ceremonijalnog vaganja za UFC 285 te dodao još stavki na neostvarene planove. Uz održavanje priredbe, White planira dodatno uložiti u afričku regiju dovodeći prvi UFC Performans Institut u Afriku.

"Afrika je jako, jako na mom radaru," rekao je White na UFC-u 285. "Afrika će biti gotova. Ne samo da će Afrika biti gotova prije nego što ja budem gotov, nego ćemo imati i Performans Institut u Africi prije nego što završim."

Do kolovoza 2022. godine, promocija je imala tri prvaka iz Afrike: Nigerijce Kamarua Usmana i Israela Adesanyu, zajedno s Kameruncom Ngannouom. Trenutno, prvak srednje kategorije, Dricus du Plessis dolazi iz Južne Afrike. Iako je prva polovica 2022. godine bila vjerojatno savršeni tajming za održavanje prve afričke priredbe, još uvijek postoji veliki interes i baza fanova koji bi bili oduševljeni da UFC napokon posjeti Afriku.

Linker
29. lipanj 2024 12:55