UFC

UFC on ESPN 57: Kontroverzna pobjeda ‘Ruskog snajpera‘, veliki povratak Reyesa i novo slavlje Raula Rosasa!

Dominick Reyes

 Vanessa Carvalho/Zuma Press/Profimedia

Sinoć održani UFC-ov event u Louisvilleu novi je dokaz kako UFC uistinu treba napustiti Apex i vratiti se posjećivanju gradova diljem SAD-a, čak i kad se radi o nešto manjim eventima. UFC on ESPN 57 nije bio krcat zvijezdama, ali zato je KFC Yum! Center u Louisvilleu bio nakrcan publikom. Čak 19578 gledatelja došlo je pogledati ovaj event, a kući su ošli s pomalo gorkim okusom zbog načina na koji je završila glavna borba večeri.

Jared Cannonier i Nassourdine Imavov borili su se u sklopu ‘‘main eventa‘‘, a slavio je potonji. Imavov je do najveće pobjede u dosadašnjoj karijeri došao tehničkim nokautom u četvrtoj rundi, ali ‘‘povlačit će se repovi‘‘ nakon ovakve pobjede Francuza dagestanskih korijena.

Naime, Jared Cannonier u trenucima prekida bio je ‘‘unutra‘‘, svjestan situacije i spreman boriti se dalje. Istina da je Cannonier bio blago uzdrman i Nassourdine Imavov tražio je nokaut, ali nebrojeno puta svjedočili smo situacijama gdje su se borci vraćali ‘‘iz mrtvih‘‘. Čak je i sam Cannonier imao takav preokret u meču protiv Dereka Brunsona, ali Jason Herzog sinoć mu je oduzeo šansu za ikakvim preokretom.

Kad je u pitanju ostatak meča, Imavov i Cannonier ponudili su uzbudljiv meč. Cannonier je od samog starta pokazao jasnu namjeru da dođe do što bržeg nokauta, dok se Nassourdine Imavov jako dobro pripremio kako taktički, tako ovaj put i kondicijski. Velike probleme Imavov je radio Jaredu svojom brzinom, ali posebno desnicom koja je konstantno pronalazila metu. Kako bi usporio Imavova, Cannonier je nerijetko forsirao klinč, ali Nassourdine se dobro pripremio na svim poljima i odradio je dobar meč protiv vrlo, vrlo kvalitetnog protivnika.

U trenutku prekida borbe, Jared Cannonier ipak je bio u vodstvu. 29-28 na dvije sudačke kartice u korist Cannoniera i 29-28 u korist Imavova na kartici Junichira Kamija, bodovno je stanje nakon prve tri runde. Četvrta runda vrlo vjerojatno otišla bi u korist Imavova da se borba nastavila, ali Herzog je loše odradio svoj posao i bacio je ‘‘mrlju‘‘ na najveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri Nassourdinea Imavova.

29-godišnjem Imavovu ovo je druga uzastopna pobjeda nad rangiranim borcem. Ranije ove godine porazio je Romana Dolidzea, a pobjeda nad četvrtorangiranim Cannonierom gurnut će ga blizu samog vrha kategorije. Imavov je nakon meča pozvao Seana Stricklanda da odrade revanš, a preostaje nam vidjeti hoće li sve strane biti zainteresirane za novi meč. Strickland je početkom 2023. godine rutinski porazio Imavova, iako je meč prihvatio otprilike pet dana uoči održavanja eventa.

Dominick Reyes konačno došao do pobjede!

Od ostalih mečeva svakako ćemo izdvojiti jedan veliki povratak pobjedama. Dominick Reyes, 34-godišnji UFC-ov poluteškaš upisao je prvu pobjedu nakon 10. mjeseca 2019. godine! Borac koji je 2020. godine dobrano namučio Jona Jonesa, po mnogima zaslužio i pobijediti, nakon tog meča upao je u veliku crnu seriju. Reyes je u sinoćnji meč ušao nakon četiri uzastopna poraza i pobjeda je bila imperativ. Dodamo li da je posljednja tri meča gubio teškim nokautima, pritisak na Reyesu bio je još veći.

Dustin Jacoby borac je koji se nadao potencijalno okončati Reyesovu UFC karijeru, ali to mu nije pošlo za rukom. Bivši Gloryjev kickboksač u meč je ušao samouvjereno, vjerojatno očekujući kako je Reyesova brada oslabila te je spremna za brzi poraz nokautom. Pritiskao je Jacoby, ali neopreznost ga je brzo koštala. Nakon nešto manje od dvije minute borbe, Reyes je lijevom rukom presjekao seriju udaraca kojom ga je Jacoby pokušao nokautirati. Odmah se Dustin počeo povlačiti, a Dominick je ‘‘namirisao‘‘ krv.

Nizao je Dominick udarac za udarcem, odsjeo je i jedan udarac koljenom u tijelo, a nakon točno dvije minute prve runde, borbi je došao kraj. Jacoby je nakon mnoštva primljenih udaraca završio na tlu, a Reyes je konačno mogao slavljenički podići ruke i proslaviti pobjedu koju je tako dugo čekao. Nije ovo njegova najveća pobjeda u karijeri, ali ovu večer pamtit će kao jednu od najvećih i najbitnijih otkako se priključio UFC-u.

Meksički fenomen ‘‘El Nino Problema‘‘, odnosno, Raul Rosas Jr., upisao je treću pobjedu u svom četvrtom nastupu unutar UFC-a. 19-godišnji meksičko-američki borac porazio je vrlo opasnog Rickyja Turciosa. Već u prvoj rundi, Rosas je kao u gotovo svakom svom meču došao do ekspresnog rušenja. Činilo se da Turcios biva posve nathrvan u prvoj rundi. Međutim, nekoliko minuta kasnije došlo je do ‘‘scramblea‘‘ u kojem je Turcios uspio uzeti leđa supertalentiranom Rosasu. Uslijedio je dobar pokušaj stražnjeg gušenja iz kojeg se Rosas ipak uspio izvući. Druga runda ponudila je nastavak Rosasove hrvačke dominacije. Nakon drugog rušenja, Rosas je uspio uzeti Turciosova leđa, a sredinom runde zaključao je gušenje i došao do velike pobjede.

Sjajno je 19-godišnji Rosas reagirao nakon prošlogodišnjeg poraza u meču protiv Christiana Rodrigueza. Mnogi su ga otpisali poslije tog meča i nazivali su ga ‘‘lažnim hypeom‘‘, ali Rosas nije očajavao zbog prvog poraza u karijeri. Vratio se nekoliko mjeseci kasnije, deklasirao je Terrencea Mitchella, a sada je porazio i jako kvalitetnog Rickyja Turciosa. Blistava budućnost čeka Raula Rosasa Jr.-a.

Brazilac Brunno Ferreira oduševio je sjajnim nokautom u meču protiv Dustina Stoltzfusa. ‘‘Spinning back elbow‘‘, odnosno udarac laktom iz okreta tehnika je kojom je Ferreira nokautirao svog protivnika. Stoltzfus je 30-ak sekundi prije tog trenutka već bio uzdrman, pokušavao je izdržati do kraja runde, ali udarac laktom odsjeo je točno na njegovom licu i Stoltzfus više nije mogao izdržati nalete ubojitog Brazilca.

Četiri osvajača bonusa

Bonus za najbolju borbu večeri nitko nije osvojio ovaj put, ali četiri borca nagrađena su bonusima za najbolje izvedbe. Spomenuti Raul Rosas Jr. i Brunno Ferreira posve zasluženo odnose kući po 50 tisuća američkih dolara, a osim njih, nagrade su dobili Zachary Reese za pobjedu nokautom nad Julianom Marquezom nakon samo 20 sekundi meča i Carlos Prates koji je udarcem koljenom u tijelo nokautirao Charlesa Radtkea, također u prvoj rundi.

Kompletne rezultate priredbe pročitajte u nastavku ovog članka.

UFC on ESPN 57 - rezultati priredbe:

Main card:

Nassourdine Imavov def. J. Cannonier via TKO - R4, 1:34)

Dominick Reyes def. Dustin Jacoby via KO - R1, 2:00

Raul Rosas Jr. def. Ricky Turcios via sub (RNC) - R2, 2:22)

Brunno Ferreira def. Dustin Stoltzfus via TKO - R1, 4:51

Zachary Reese def. Julian Marquez via TKO - R1, 0:20

Punahele Soriano def. Miguel Baeza via jednoglasnom odlukom sudaca (30-25 x2, 30-27)

Preliminarni dio priredbe:

Ludovit Klein def. Thiago Moises via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3)

Carlos Prates def. Charlie Radtke via TKO - R1, 4:47)

Brad Katona def. Jesse Butler via jednoglasnom odlukom sudaca (30-26, 30-27 x2)

Montana De La Rosa def. Andrea Lee via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28 x2, 28-29)

Daniel Marcos def. John Castaneda via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3)

Denise Gomes def. Eduarda Moura via podijeljenom sudačkom odlukom (28-29, 30-27 x2)

Taylor Lapilus def. Cody Stamann via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3)

Puja Tomar def. Rayanne dos Santos via podijeljenom sudačkom odlukom (30-27, 29-28, 27-30)

Linker
14. lipanj 2024 13:14