UFC

Tracy Cortez: ‘Ne razumijem zašto ženski MMA dobiva toliko kritika. Mislim da svi čekaju novu Rondu Rousey‘

Tracy Cortez

 Amy Kaplan/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Perspektivna borkinja UFC-ove muha kategorije vjeruje da može postati novom zvijezdom ženskog MMA-a

Ženski MMA iz godine u godinu raste kvalitetom mečeva, a sve je više kvalitetnih i svestranih borkinja koje popunjavaju roster najvećih svjetskih MMA organizacija. Međutim, dojam je kako se čak i UFC muči s pronalaskom nove globalne zvijezde među borkinjama.

Nekoć je Ronda Rousey ‘‘odškrinula vrata‘‘ UFC-a ostalim borkinjama i brzo je dosegla status u rangu najpopularnijih boraca u povijesti ovog sporta. Međutim, nakon dva uzastopna poraza i povlačenja iz sporta, UFC nikada nije pronašao adekvatnu nasljednicu.

Amanda Nunes postigla je bolje rezultate nego Rousey, ali nije imala karizmu, kao ni poguranac od strane UFC-a koji bi ju ‘‘lansirao među zvijezde‘‘. Zanimljivu osobnost posjeduje Valentina Shevchenko, iza sebe ima odlične rezultate, ali i njoj fali ‘‘ono nešto‘‘ da dosegne taj zvjezdani status.

Weili Zhang, Joanna Jedrzejczyk, Rose Namajunas, Alexa Grasso i Kayla Harrison neke su od najpoznatijih ženskih aktivnih (i bivših) borkinja, ali Rondin status nedodirljiv je i za njih. Dojam je kako se ne nazire pojava borkinje koja će replicirati ono što je Ronda postizala, ali Tracy Cortez za sebe vjeruje da bi ona mogla biti ta, legitimna nasljednica Ronde Rousey.

‘‘Mislim da svi čekaju na novu Rondu Rousey, pa čak i novu Joannu Jedrzejczyk ili nekog nevjerojatnog poput Zhang Weili. To možda budem i ja sada kad sam ovdje. Jako sam zahvalna jer nam je Ronda otvorila put, ali govorim ovo ponizno - nadam se da ću nadmašiti ono što je ona ostvarila. Ona je postavila letvicu, a mislim da mi kao natjecateljice moramo težiti da nadmašimo ostvarenja naših prijašnjih heroja.‘‘, rekla je Cortez ususret ovotjednom meču protiv Rose Namajunas.

Cortez i Namajunas predvodit će UFC-ovu priredbu, a nerijetko eventi na kojima žene dobivaju mjesto u ‘‘main eventu‘‘ privlače daleko manju pažnju nego oni eventi u kojima muški borci imaju glavne uloge. Cortez smatra da su kritike na račun ženskog MMA-a pretjerane.

‘‘Ne razumijem zašto je ženski MMA toliko omalovažavan u posljednje vrijeme, ali nadam se da ćemo Rose i ja pružiti pravi ‘show‘ 13. srpnja te da ćemo pružiti publici ono što žele. Vjerujem da možemo vratiti uzbuđenje ženskom MMA-u.‘‘, zaključila je Tracy gostujući u MMA Houru.

Linker
14. rujan 2024 21:35