UFC

‘Svi misle da je McGregor moj najteži protivnik, ali Jose Aldo je neka druga razina. Oduzeo mi je deset godina života‘

Chad Mendes

 Instagram (chad Mendes)
Umirovljeni MMA borac Chad Mendes osvrnuo se na najtežeg protivnika u svojoj bogatoj karijeri

Chad Mendes jedan je od onih boraca koji nikada nisu došli do UFC-ove titule prvaka, ali definitivno su imali kvalitetu za sam vrh. Borac odličnih hrvačkih sposobnosti i impozantne udaračke snage nekoliko godina bio je pri samom vrhu kategorije.

Međutim, Mendes je imao nesreću da je svoj vrhunac proživljavao u trenucima kada je perolakom kategorijom vladao istinski velikan, vjerojatno najveći prvak u povijesti te kategorije. Jose Aldo vladao je kategorijom do 66 kilograma, a Chad Mendes dvaput je imao priliku boriti se protiv Alda.

Prvi meč koji su odradili 2012. godine završio je krajem prve runde. Aldo je koljenom nokautirao Mendesa i lakoćom je obranio naslov prvaka. Chad je nakon toga nanizao pet uzastopnih pobjeda, a čak četiri pobjede došle su nokautima. To ga je dovelo do nove prilike za napad na pojas, a na suprotnoj strani kaveza ponovno se našao Jose Aldo.

Puno bolji otpor pružio je Mendes u revanšu. Pet fantastičnih rundi odradili su Aldo i Mendes, a gotovo svi najveći MMA portali, kao i World MMA Awards, tu borbu proglasili su najboljom borbom u 2014. godini. Nažalost po Mendesa, Aldo je slavio i u revanšu.

Imao je Mendes priliku za dočepati se pojasa nedugo poslije. Sredinom 2015. godine Chad je uskočio na ‘‘short notice‘‘ upravo umjesto Alda. Conor McGregor trebao se te večeri boriti protiv Alda za pojas u perolakoj kategorij, Aldo se ozlijedio i Mendes je dobio priliku uskočiti. Pojas privremenog prvaka bio je u igri, a iako je dobro otvorio meč, Mendesa je izdao ‘‘cardio‘‘ i McGregor ga je nokautirao krajem druge runde.

Bio je to ujedno i posljednji Mendesov meč za UFC-ov pojas, a MMA karijeru okončao je krajem 2018. godine. Alexander Volkanovski nokautirao ga je u drugoj rundi borbe. Mendes je imao priliku boriti se s trojicom od ukupno pet boraca koji su osvajali UFC-ov pojas u perolakoj. Nekako su se mimoišli Max Holloway i Chad Mendes, dok Ilia Topuria tada nije još ni bio dio UFC organizacije.

Chad danas uživa u mirovini, bavi se svojim hobijima poput lova, ali i dalje je zanimljiv sugovornik velikim MMA portalima. Tako je Mendes odradio razgovor za MMA Fighting u kojem se osvrnuo na najtežeg suparnika s kojim se susreo tijekom svoje UFC karijere.

‘‘Aldo je bio zvijer. Dan-danas ljudima govorim kako je on bio moj najteži protivnik. Svi misle da je to bio Conor McGregor, ali nije tako. Aldo je bio na nekoj višoj razini. Borba s njim oduzela mi je oko 10 godina života, to uvijek govorim. Te noći (nakon revanša) kad sam se vratio u hotel, pišao sam krv. Nikada mi se to nije dogodilo u nekom od mečeva. Bio sam poprilično prebijen te večeri.‘‘, rekao je Mendes.

Kada ovakve riječi dođu od borca koji je dijelio kavez s velikanima poput Volkanovskog, McGregora, Frankieja Edgara itd., onda vam je jasno koliko je dobar bio Jose Aldo u svom ‘‘primeu‘‘. Istina da je Aldo gubio u mečevima protiv McGregora, Volkanovskog, Hollowayja itd., ali sve velikane sustigne vrijeme u nekom trenutku i uvijek se pojave neke nove i kompletnije generacije boraca. No, Jose Aldo na vrhuncu svoje karijere bio je uistinu posebna zvijer.

Drugi meč između njega i Chada Mendesa možete pogledati u videu ispod ovog teksta. Radi se o pravom klasiku.

Linker
15. kolovoz 2024 20:52