UFC

Sean O‘Malley iznenadio je svijet! ‘Suga‘ je pobijedio Yana nakon fantastičnih 15 minuta borbe

Sean O‘Malley

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
Jedan od najpopularnijih UFC-ovih boraca upisao je najveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri

Nakon jako dobrog meča koji su pružili Beneil Dariush i Mateusz Gamrot (izvještaj), uslijedio je meč između Petra Yana (16-3-0, 8-2 UFC) i Seana O‘Malleyja (15-1-0, 7-1 UFC, 1 NC).

Veliko iznenađenje je činjenica da je O‘Malley kao 11-rangirani izazivač uopće dobio priliku boriti se protiv prvorangiranog izazivača UFC-ove bantam kategorije, ali UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ smatrali su da se radi o dobroj akviziciji za UFC 280 event. Petr Yan bio je veliki favorit u ovom meču, a O‘Malley tražio je najveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri te iskorak ka samom vrhu kategorije.

Odmah je Yan zauzeo sredinu kaveza i započeo je s pritiskom. Sean se branio ‘‘low kickovima‘‘, a Yan je po običaju krenuo nešto sporije, dok ne utvrdi sve što je potrebno prije ozbiljnije ofenzive. Sredinom runde Yan je odlučio krenuti po rušenje, ali Sean se uspješno obranio, iako je primio udarac koljenom u glavom, ali ne naročito snažan. Yanov pritisak poajačavao se kako je runda odmicala, a 85 sekundi prije kraja runde spektakularno je podigao Seana i bacio ga na tlo. Kraće vrijeme proveo je u gornjoj poziciji, odnosno u gardu O‘Malleyja, a Sean se zatim uspješno vratio na noge. Bila je ovo zanimljiva runda u kojoj je Sean lijepo pogađao s distance, a Yan je upisao jedno spektakularno rušenje i nekoliko dobrih udaraca. O‘Malley je krajem runde pokušao doći do rušenja, bio je jako blizu, ali u konačnici nije uspio.

Sjajno je Sean pogodio ljevicom na početku druge runde i uzdrmao je Yana. Ruski borac povlačio se panično, a Sean nije uspio dovršiti posao. Yan se oporavio i ekspresno je uzdrmao Seana koji je završio na podu. Bila je to luda sekvenca dvojice bantamaša, a situacija se donekle primirila nakon što je Sean završio na podu, a Yan u gornjoj poziciji zatvorenog garda. Nije Yan baš uspijevao zadržati O‘Malleyja u donjoj poziciji i Sean se relativno lako vraćao u stojku. Međutim, Yan je nekoliko puta lijepo pogodio koljenom u tijelo Seana. Yanov presing po već uobičajenoj šabloni samo je rastao i sve je više pogađao Seana koji je konstantno bio uz ogradu kaveza i puno je manje bacao udarce nego u prvoj rundi. 45 sekundi prije kraja druge runde, Yan je upisao još jedno rušenje kojim je vjerojatno potvrdio uzimanje druge runde koja je jako loše počela za njega, ali brzo je stvari okrenuo u svoju korist.

Pokušao je Yan srušiti Seana i početkom treće runde, ali ‘‘single leg‘‘ rušenje nije mu prošlo. Sean je nekoliko puta lijepo pogodio desnim direktom iz kontragarda, a Yan kao da je uzeo kraći predah prije nego krene u furioznu završnicu. Dobre prve dvije minute u trećoj rundi odradio je Sean. Obranio je dva rušenja, fino je pogađao direktima i rasjekao je Yanovo lice prilikom jedne serije udaraca. Yan kao da se naljutio zbog toga i borci su na sredini kaveza ušli u otvorenu razmjenu. O‘Malley je u jednom trenutku lijepo pogodio lijevim ‘‘high kickom‘‘, a Yan je eksplozivno krenuo po rušenje koje je Sean uspješno obranio, ali je završio pritisnut uz ogradu kaveza i Yan je na koncu ipak došao do novog rušenja. Ponovno držanje gornje pozicije nije potralao i Sean se vratio na noge. Minutu prije kraja Yan je lijepo pogodio lijevim krošeom i ponovno je pritisnuo Seana uz kavez, ali O‘Malley se lijepim ‘‘scrambleom‘‘ izvukao iz te pozicije. Yanovo lice izgledalo je lošije od Seanovog, ali ruski borac 15 sekundi prije kraja upisao je još jedno rušenje, koje mu ipak nije bilo dovoljno za pobjedu.

Podijeljenom odlukom sudaca (28-29, 29-28, 29-28) slavio je Sean O‘Malley. Odluka je vjerojatno iznenadila mnoge, kao i Petra Yana koji je drugi meč zaredom izgubio jako tijesnom sudačkom odlukom. Čak je i Sean djelovao pomalo iznenađeno, a nema sumnje kako će ova odluka podići puno prašine.

O‘Malley bi ovom pobjedom mogao dobiti i ‘‘title shot‘‘, ali preostaje nam vidjeti što će UFC-ovi čelnici odlučiti nakon meča koji slijedi, a to je onaj između Sterlinga i Dillashawa.

Linker
03. srpanj 2024 11:46