UFC

Renato Moicano demolirao lice Benoita Saint Denisa! Francuski ratnik vratio se u meč, ali umiješao se liječnik

Renato Moicano

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
Jedan od najpopularnijih francuskih boraca pretrpio je težak poraz pred domaćom publikom u Parizu

Kraj sjajne borilačke večeri u Parizu ponudio nam je okršaj dvojice rangiranih boraca lake kategorije. U ranijim izvještajima pisali smo vam kako su francuski borci dobivali ogromne ovacije s tribina, ali posebne ovacije dobio je Benoit Saint Denis, nekadašnji pripadnik specijalnih postrojbi, a danas jedan od najpopularnijih francuskih MMA boraca.

BSD se nadao povratku pobjedama nakon što je u trećem mjesecu ove godine nokautiran od strane Dustina Poiriera. Renato Moicano odabran je za njegovog protivnika, a Brazilac je uoči meča isticao kako UFC "voli Saint Denisa i žele ga vratiti na pobjedničke staze, ali odabrali su krivog tipa".

Početak meča bio je katastrofalan po Saint Denisa i više nego obećavajuć za Moicana. Brazilac je ekspresno odveo borbu u parter nakon što je uhvatio "kick" Saint Denisa, a tamo je konstantno bio nekoliko koraka ispred ljubimca francuske publike. Moicanove elitne BJJ vještine dolazile su do izražaja. Sjajne tranzicije, konstantni prolasci garda, zauzimanje dominantnih pozicija, ali i nešto što je Moicanu ponekad nedostajalo u njegovom arsenalu, a to je vrhunski "ground and pound". Moicano je jako brzo napravio ogromnu štetu na licu Saint Denisa. Bio je ovo "školski primjer" runde koja se boduje rezultatom 10-8, a nitko ne bi zamjerio sucima kada bi napisali 10-7 na svoje kartice. Moicano je brutalno pretukao Saint Denisa tijekom prvih pet minuta.

"Benoit, probudi se, ovo je tvoj teritorij. Moraš se probuditi", savjeti su iz kuta koje je dobio Benoit, ali oteklina u predjelu desnog oka bila je ogromna, a njegovo lijevo oko također nije izgledalo znatno bolje. "Benoit, Benoit" odjekivalo je tribinama. Francuzi su i dalje vjerovali u svog junaka, a Saint Denis hrabro se kretao prema naprijed i pokušao uzvratiti Moicanu za prebijanje koje mu je Brazilac priuštio tijekom prvih pet minuta. Kako je vrijeme odmicalo, tako je lice Saint Denisa izgledalo sve lošije. Otekline su se povećavale, a krvi je bilo napretek. Pokušavao je Saint Denis pogađati udarcima, ali puno je pogađao, ipak su mu oči bile gotovo u potpunosti zatvorene. No, zanimljivo je kako je Saint Denis i dalje bio u meču. Moicanove pokušaje rušenja uspješno je branio, frekventnije je pogađao i ne samo da je bio ravnopravan, nego je potencijalno uzeo drugu rundu. Kakav ratnik!

Veliku opasnost po Saint Denisa predstavljale su pauze između rundi. Bilo je više nego jasno kako će uslijediti liječnički pregled kako bi se utvrdilo može li Saint Denis nastaviti s borbom. Francuz je uspješno položio test gledajući na lijevo oko, ali liječnik je odlučio testirati njegov vid na desno oko. To oko u potpunosti je bilo zatvoreno i Saint Denis taj test nije prošao. Liječnik je sugerirao sucu Marcu Goddardu da prekine meč, a iako je Saint Denis inzistirao da mu dopuste nastavak borbe, Goddard je poslušao liječnika i prekinuo meč.

Teško je reći je li ovo šteta ili ipak pametna odluka liječnika i suca. Saint Denisu je zabranjen nastavak borbe nakon runde koju je dobio, ali šteta koju je pretrpio tijekom prve runde bila je ogromna i liječnik ga je potencijalno spasio puno težih posljedica.

28-godišnji Saint Denis prije nešto manje od godinu dana bio je u nizu od pet uzastopnih pobjeda. Mnogi su ga najavljivali kao budućeg prvaka i vidjeli su ga kao veliku prijetnju za Islama Makhacheva. BSD je u trećem mjesecu ove godine nokautiran od strane Dustina Poiriera, a sada je pretrpio drugi uzastopni, ali i vrlo težak poraz. Očito Saint Denis trenutno nema kvalitetu za najviše domete, ali sigurni smo da ovaj ratnik neće odustati od svojih snova.

Renato Moicano s druge strane "gazi sve redom". Četiri pobjede zaredom njegov je trenutni niz. Nakon što je pobijedio Saint Denisa, Moicano je izjavio kako želi samo "lake mečeve", a zatim je prozvao Paddyja Pimbletta i Dana Hookera.

Mikrofon je zatim predan u ruke Benoita Saint Denisa koji je prije svega zahvalio publici na podršci, a zatim je istaknuo kako je "zabrljao" u prvoj rundi i da je to bilo presudno u ovom meču.

"Vratit ću se jači. Žao mi je zbog ovakvog izdanja, ali ponosan sam jer mogu predstavljati našu zastavu.", rekao je Saint Denis.

Sjajni mečevi i još bolja atmosfera na tribinama. Bio je ovo još jedan vrhunski UFC-ov event u Parizu

Ostatak eventa u potpunosti je opravdao očekivanje. Uz već spomenutu fenomenalnu francusku publiku koja nikad ne razočara, mečevi u kojima nastupaju francuski borci pružali su poseban ugođaj. O sunaslovnoj borbi večeri pisali smo vam u zasebnom izvještaju, a u nastavku teksta dotaknut ćemo se ostatka "fight carda".

Fares Ziam izazvao je erupciju oduševljenja nokautiravši Matta Frevola na uistinu spektakularan način. Borba prepuna akcije okončana je nokautom u trećoj rundi, a Ziam je Frevolu nokautirao sjajno plasiravši udarac koljenom. Frevola je također miljenik francuske publike, ali pobjeda domaćeg predstavnika ipak im je draža.

Fantastična atmosfera vladala je tijekom, a posebno nakon meča između Morgana Charrierea i Gabriela Mirande. Charriere je borac kojeg jako dobro pamtimo po okršaju s Danielom Bažantom pod okriljem Cage Warriorsa, a svoju kvalitetu nastavio je dokazivati i unutar UFC-a. Charriere je nokautirao Mirandu u drugoj rundi borbe, a iz kaveza je ispraćen pjesmom i erupcijom oduševljenja od strane gromoglasnih Parižana.

Nakon što su Ziam i Charriere podigli publiku na noge i razveselili ih svojim nastupima, uslijedio je meč u kojem su Parižani nakratko utišani. Bryan Battle salvom zvižduka dočekan je tijekom ulaska u kavez, ali sjajni američki borac nokautirao je domaćeg borca Kevina Jousseta u drugoj rundi borbe. Battle je pokazivao "srednjake" publici, a tribinama je zavladao miks muka i povremenih zvižduka. Battleu je ovakva pobjeda itekako slatka.

Tuga Francuza nije dugo trajala jer William Gomis već u sljedećem nastupu porazio je jako opasnog Joandersona Brita. Gomis je u vrlo dinamičnom meču na tri runde došao do pobjede podijeljenom sudačkom odlukom, ali sigurno će biti onih koji se ne slažu s odlukom i "povlačit će se repovi" oko ove sudačke odluke.

Ivan Erslan i Ion Cutelaba bili su u našem fokusu tijekom preliminarnog dijela priredbe, ali nažalost, Erslan je upisao poraz u svom debitantskom nastupu unutar UFC-a. Ivan je ozlijedio koljeno sat vremena prije samog meča, ali hrabro je odradio punih 15 minuta i tijesno je poražen od strane znatno iskusnijeg protivnika. Više o tom meču možete pročitati klikom na LINK.

Chris Duncan otvorio je program tako što je uspavao Bolajija Okija "giljotinom", ali sudac nije primijetio kako je Oki ostao bez svijesti. Duncan je zapravo bio taj koji je signalizirao sucu da je ugušio protivnika sve do besvjesnog stanja i tako je došlo do prekida meča.

Argentinka Ailin Perez, borkinja poznata po "twerkanju" imala je mukotrpno skidanje kilaže i na koncu nije uspjela skinuti kilažu za meč u bantam kategoriji. Unatoč velikim problemima s vagom, Perez se uspješno rekuperirala i već u prvoj rundi završila je Daryju Zheleznyakovu. "Arm triangle" gušenjem Perez je došla do svoje četvrte uzastopne pobjede u UFC-u, a nakon što je Zheleznyakovu prisilila na tapkanje, uslijedilo je "twerkanje" u lice ruske borkinje.

Oumar Sy porazio je Da Un Junga u vrlo zanimljivom meču, a novu pobjedu upisao je i Ludovit Klein porazivši Roosevelta Robertsa. Kompletne rezultate UFC Fight Night 243 eventa pročitajte pri dnu ovog članka.

Linker
29. rujan 2024 00:30