UFC

Poznato što je točno uzrokovalo smrt Abdulmanapa Nurmagomedova

Abdulmanap Nurmagomedov, Khabib Nurmagomedov i Javier Mendes
 screenshot/YouTube
Pojavile su se nove detaljnije informacije o točnim uzrocima smrti Abdulmanapa Nurmagomedova

57-godišnji Abdulmanap Nurmagomedov preminuo je prije dva dana u Moskvi te je jučer sahranjen u svom dagestanskom selu. Gotovo svi svjetski mediji prenijeli su vijest kako je otac i trener UFC-ovog prvaka lake kategorije, Khabiba Nurmagomedova, preminuo od posljedica COVID-19 bolesti, a sad su se pojavile dodatne informacije

Zapravo, vjerovalo se kako je do smrti doveo srčani udar uzrokovan oboljenjem, no zapravo je stanje bilo još kompliciranije. Ruskim medijima je više toga o njemu otkrio njegov prijatelj, Ramazan Rabadanov, koji je krajem travnja prvi i prenio informacije o bolesti starijeg Nurmagomedova.

"Abdulmanap je doživio srčani i moždani udar. Srce mu je išlo prema oporavku, no mozak ne. Od tada se uopće nije probudio iz kome. Situacija je bila preteška i bilo je prekasno. Liječnici su napravili sve što je bilo u njihovoj mogućnosti. Kontaktiran je i predsjednik, koji je napravio sve što je mogao, ali jednostavno je situacija bila takva da mu nije bilo spasa", otkrio je Rabadanov.

Sve je zapravo krenulo krajem travnja, nakon što se Abdulmanap vratio iz šetnje planinama. Počeo je imati respiratorne probleme, ali je prvobitno odbijao odlazak liječniku. Nakon dva dana odvezen je u Mahačkalu gdje su mu počeli tretirati upalu pluća. Testiran je na koronavirus i tim putem bio je negativan. Ipak, nakon otprilike tjedan dana stanje mu se pogoršalo, došlo je do srčanih problema te je otpremljen u moskovsku vojnu bolnicu, u čemu je pomogao čečenski lider Ramzan Kadyrov.

Tamo su ga stabilizirali i činilo se da mu stanje ide na bolje. No, 13. svibnja pojavila se vijest kako je Abdulmanap završio u komi te da je operiran zbog srčanih problema. Iz kome se brzo probudio, no onda su se pojavili novi problemi. Tjedan dana kasnije ponovno je završio u komi, a također je tijekom tjedna potvrđeno kako je COVID-19 pozitivan te da je to dovelo do dodatnih komplikacija koje su rezultirale novim pogoršanjem zdravstvenog stanja. Khabib je kasnije potvrdio kako se Abdulmanap probudio iz kome te da ga prepoznaje. To je bilo 23. lipnja, no nakon toga Khabib nije davao izjave. Za pretpostaviti je kako je tijekom tog razdoblja došla do moždanog udara i nove kome te da nakon toga Abdulmanapu više nije bilo spasa.

Linker
29. lipanj 2024 23:35