UFC

‘Ljudi misle da je Miočiću stalo do meča s Jonesom, ali njemu nije bitan protivnik. Prihvatio bi i Aspinalla‘

Stipe Miočić

 Instagram (stipe Miočić)
Miočićev dobar prijatelj demantirao je nedavne navode Daniela Cormiera

Nevjerojatna "sapunica" nastala je od situacije pri vrhu UFC-ove teške kategorije. Još prošle godine UFC je bio na meti kritičara jer su inzistirali na meču između Jona Jonesa i Stipe Miočića, ali nekako su fanovi ipak mogli prihvatiti taj meč.

Međutim, nakon što je Jon Jones otkazao nastup zbog ozljede, nastala je prava pomutnja. Tom Aspinall postao je privremenim prvakom teške kategorije, u međuvremenu je uspio i obraniti status privremenog prvaka, a brojni fanovi žele upravo Aspinalla gledati u meču za pojas. Engleski teškaš također je vrlo glasan po tom pitanju, daje sve od sebe da uskoči ispred Miočića, ali UFC-ovi čelnici ostali su pri svom prvotnom stavu.

Jones i Miočić borit će se 17. studenog (11. mjesec), a Tomu Aspinallu preostaje čekati. Engleski teškaš vjeruje kako će netko od ovog dvojca ponovno otkazati svoj nastup, a tada bi on dobio priliku uskočiti kao službena zamjena. Međutim, Daniel Cormier nedavno je iznijeo teoriju u kojoj navodi da Aspinall neće dobiti šansu čak ni u slučaju da se Miočić ili Jones ozlijede.

"Ne radi se o tome da su preplašeni, nego o kontroli rizika. Ako se netko od dvojca Jones/Miočić ozlijedi, potencijalni profit spram rizika u meču protiv Aspinalla nije tako dobar. Ne vjerujem da bi itko od njih dvojice pristao na taj meč.", započeo je Cormier, a zatim je istaknuo kako posebno ne vjeruje da bi Jon Jones pristao na meč protiv Aspinalla.

"Chael, on nije preplašen. Ali ponavljam, nagrada u usporedbi s rizikom. Jonu Jonesu pobjedu nad Aspinallom nije ništa značajnija od pobjede protiv mene, Vitora Belforta, Rashada Evansa, Shoguna Rue ili Alexandera Gustafssona i svih tih velikih boraca koje je već porazio. Ali poraz od Toma Aspinalla donosi veliku štetu za Jonesa, jer on nikada prije nije izgubio. Dakle, taj rizik puno je veći od potencijalne nagrade koja dolazi s pobjedom.", pojasnio je Cormier u podcastu koji vodi s Chaelom Sonnenom.

Podsjećamo, Sergei Pavlovich prošle godine imao je ulogu zamjene, ali nakon što je Jones otkazao nastup zbog ozljede, Sergei nije dobio priliku boriti se protiv Miočića, nego je uskočio Tom Aspinall u meč za "interim" pojas. Baš zato Cormier vjeruje da Jones ili Miočić neće prihvatiti ni jednu drugu opciju, osim međusobnog okršaja.

S Cormierom se pak ne slaže Anthony Smith. Iskusni UFC-ov poluteškaš dobro poznaje Stipu Miočića, povremeno su zajedno trenirali i dobri su prijatelji. "Lionheart" je u "Believe You Me" podcastu demantirao Cormierove navode, barem po pitanju Miočića.

"Mislim da bi Miočić pristao na meč protiv Aspinalla. Mediji i kompletna MMA javnost misli kako je Miočiću jako stalo do svega ovog. Njega zapravo nije briga. Njega je teško promatrati kao borca. On nema mentalitet borca sve do trenutka kada se treba boriti u kavezu. Uopće ne priča o borbama, a jako rijetko ih gleda. Svaki dan trenira, ali mentalno nije toliko uključen u cijeli taj svijet. On želi poraziti Jona Jonesa jer svi govore da je Jones najbolji. Ali njega zapravo nije briga za Jonesa."

"Nebitno radi li se o Jonesu ili Tomu Aspinallu, Stipe će trenirati jednako. Ništa se kod njega neće promijeniti. On ne pristupa treninzima razmišljajući što će protivnik napraviti i kako će on reagirati na to, njegov ‘mindset‘ je obrnut. ‘Evo što ću ja napraviti, a na protivniku je da se nosi s tim‘, način je na koji on razmišlja i uvijek je tako razmišljao. Hoće li protivnik biti Jon ili Tom, to Miočiću ne igra nikakvu ulogu.", pojasnio je Anthony Smith.

Nastavno na Smithove riječi, svoje mišljenje podijelio je i Michael Bisping. Nekadašnji prvak UFC-ove srednje kategorije također vjeruje kako Miočiću nije bitno tko će stajati na suprotnoj strani kaveza.

"On je stava da borilačka karijera nije nešto ga definira, to nije njegov identitet. Da, bio je prvak svijeta, želi poraziti Jona Jonesa i želim sve ostalo što dolazi s tim. Ali on je isto tako već zaradio novac. Odradio je svoj posao, aktivno radi kao vatrogasac i živi životom ‘običnog‘ tipa. Ima dovoljno novca na računu, oženjen je i ima djecu. Ne mora se zamarati cirkusom na društvenim mrežama i sličnim glupostima. On svemu pristupa ovako: ‘Odradit ću svoj posao, brinut ću se za obitelj, a kad dođe vrijeme, letim za New York gdje ću se boriti protiv najboljeg borca koji je ikad kročio ovim planetom. Ako ga pobijedim, super, ako ne, nema veze.‘", dodao je Bisping.

Vjerojatno nisu mogli bolje opisati Stipu Miočića, njegovu osobnost i način na koji pristupa ovom sportu. Ipak, nadamo se kako će Stipe dobiti priliku ukrstiti rukavice s Jonesom, jer eventualna pobjeda nad Jonesom gurnula bi Miočića jako visoko na ljestvici najvećih boraca u povijesti MMA-a.

Linker
30. rujan 2024 10:20