UFC

KOMENTAR: UFC je ugovorio najbesmisleniji meč godine

Khamzat Chimaev i Nate Diaz

 Screenshot (youtube, Ufc)
Najjača svjetska MMA promocija mogla je puno bolje iskoristiti oproštaj Natea Diaza

Nakon niza dana u kojima uistinu nismo mogli uživati u nekakvim većim i bitnijim MMA vijestima, kao ‘‘grom iz vedra‘‘ neba odjeknula je vijest: Nate Diaz borit će se protiv Khamzata Chimaeva!

Zapravo je Nate Diaz i bio jedna od glavnih MMA tema posljednjih nekoliko dana. 37-godišnjak mjesecima zaziva UFC da mu ugovore meč kojim će izaći iz svog ugovora. Jedna borba preostala je Diazu prema postojećem ugovoru s UFC-om, a Diaz ne planira potpisati novi ugovor.‘‘

‘‘Imam drugih stvari za raditi‘‘, jedno je od najčešćih Nateovih obrazloženja zbog kojih odbija potpisati novi ugovor.

Hoće li to biti potpis ugovora s nekom drugom promocijom ili egzibicijski mečevi od kojih je poprilično izgledan onaj protiv Jakea Paula, preostaje nam vidjeti. Dana White isticao je kako će Diaz uskoro dobiti meč, a to se napokon i ostvarilo. 10. rujna (deveti mjesec), Nate Diaz oprostit će se od UFC-a borbom protiv Khamzata Chimaeva.

Meč Diaza i Chimaeva poslužit će ujedno i kao glavna borba večeri na UFC 279 eventu, iako pojas prvaka neće biti u igri. Neće niti onaj izmišljeni ‘‘BMF‘‘ pojas biti u igri. Dakle pobjednik ovog meča neće osvojiti nikakvu titulu, ali UFC-u se već sada može priskrbiti jedna titula za ugovaranje ovog meča.

Najjaču svjetsku MMA promociju treba nagraditi titulom za ‘‘Najbesmisleniji meč godine‘‘. Čak i oni najzagriženiji fanovi ove dvojice boraca mogu se složiti kako ova borba nema apsolutno nikakvog smisla.

Počnimo s Chimaevom. Khamzat Chimaev jedna je od najbrže rastućih zvijezda u promociji. Samo pet nastupa mu je trebalo da dogura do trećeg mjesta na ljestvici izazivača unutar UFC-ove velter kategorije. Dodamo li da je dva od tih pet mečeva odradio unutar srednje kategorije, streloviti uspon još je impresivniji. Chimaeva se nakon pobjede nad Burnsom spominjalo u kontekstu ‘‘title shota‘‘, ali realnije je bilo da će mu trebati još jedna pobjeda prije napada na titulu. Spominjao se Colby Covington kao potencijalni protivnik i to bi zasigurno bio najlogičniji meč za Chimaeva u ovom trenutku.

Belal Muhammad kao petorangirani izazivač također je odavno zainteresiran za obračun s Khamzatom. Čak i taj meč imao bi itekako smisla i bio bi dobra provjera Khamzatovih mogućnosti. Međutim, UFC je upario Belala Muhammada s devetorangiranim Seanom Bradyjem, a Colby Covington i dalje je bez ugovorene borbe te nije poznato kada će se uopće vratiti u kavez.

Chimaev će tako s treće pozicije u poretku izazivača ući u kavez protiv borca koji uopće nije niti rangiran te je u nizu od dva uzastopna poraza. Još će bizarnija situacija biti kad Chimaev pobijedi Diaza, a stav autora ovog teksta je da će se to sigurno dogoditi. Tada će Khamzat tražiti ‘‘title shot‘‘ i vjerojatno će ga dobiti. Tu će se pojaviti serija nezadovoljnika, ali s pravom. Kako je moguće da Chimaev treba još jednu pobjedu nakon što je savladao tada drugorangiranog Gilberta Burnsa, ali nakon pobjede protiv nerangiranog Natea Diaza, može dobiti ‘‘title shot‘‘? Leon Edwards tu bi se mogao javiti i istaknuti kako niti njemu nisu pružili ‘‘title shot‘‘ sve dok nije pobijedio Diaza. Nameće se pitanje kako će drugi borci izboriti napad na titulu onda kad Diaz ode iz UFC-a, jer dojam je da se Diaza mora pobijediti ukoliko želite napasti titulu. Šalim se naravno, ali istovremeno i ukazujem na nelogičnost UFC-ovih poteza i rang ljestvica.

Dakle, Khamzat Chimaev prihvatio je meč u kojem svi očekuju da pobijedi. Koeficijent na njegovu pobjedu iznosi 1.10 i sve osim uvjerljive pobjede, bit će veliko iznenađenje. Ali ovo je MMA, oba borca uvijek imaju makar minimalnu šansu za pobjedu. Zamislite da Diaz pobijedi Chimaeva. Bila bi to ogromna blamaža za UFC. Diaz bi ugasio trenutno vjerojatno najveći ‘‘hype‘‘ u promociji, a zatim bi napustio istu tu promociju. Dionice Khamzata Chimaeva popratile bi posljednje trendove svjetske burze i drastično bi opale. No, što bi bilo, kad bi bilo, pređimo na Diaza.

Nate Diaz borac je koji izaziva podijeljena mišljenja među MMA fanovima. Iza njega ogromna je baza fanova koji će ga uvijek braniti i podržavati. Ipak, realnost je da Nate Diaz nikada nije bio borac koji pripada kategoriji onih vrhunskih boraca iz samog vrha. Njegova popularnost prije svega leži u činjenici da se radi o pravom fajteru koji će se boriti s bilo kime, bilo kada i bilo gdje, a pritom će uvijek pružiti dobar otpor.

Međutim, Nate Diaz upisao je 13 poraza u svojoj karijeri, nikada nije osvojio titulu prvaka u UFC-u, a nekoliko poraza upisao je i od strane boraca koji nisu sama krema svjetskog MMA-a. Njegova karizma i pobjeda nad Conorom McGregorom vinule su ga u nebesa 2016. godine. Diazova popularnost tada je eksponencijalno skočila, ali rezultatima ju nije popratio. U posljednja četiri nastupa, Diaz je upisao tri poraza i pobjedu protiv Anthonyja Pettisa. Onog trenutka kad Diaz kroči u kavez protiv Khamzata Chimaeva, više od tri godine proći će od njegove posljednje pobjede.

37-godišnji Nate daleko je od svojih najboljih dana koje je ionako proživljavao u nižoj kategoriji (lakoj). Njegov UFC omjer unutar velter kategorije iznosi 4-5, a pobjede je upisao protiv Roryja Markhama, Marcusa Davisa (2010. godine upisao je te pobjede), Conora McGregora i Anthonyja Pettis. Ne naročito impresivno, zar ne? Jorge Masvidal demolirao ga je u velteru, Leon Edwards uvjerljivo je pobijedio izuzev onog trenutka pred sami kraj meča, a uvjerljiv je bio i Rory MacDonald. Dong Hyun Kim savladao je Diaza jednoglasnom odlukom, ali ne tako uvjerljivo kao prethodna trojka (29-28 x3).

Prilično je jasno kako je Diaz u velter kategoriji još dalje od statusa vrhunskog borca. No čak nije toliko ni bitno, Diaz je dobivao priliku protiv vrhunskih boraca i ranije. Najvažnija stvar u cijeloj ovoj priči jeste činjenica da se radi o Diazovom posljednjem UFC nastupu.

Posljednji Diazov UFC nastup trebao je biti takav da on ima dobre izglede za pobjedu te da na suprotnoj strani stoji protivnik koji sa stilske strane garantira uzbudljiv i napet meč. Khamzat Chimaev mogao bi lakoćom prionuti hrvanju i dominirati Diaza od početka do kraja meča (ili do prekida). Diaza su hrvački dominirali i borci slabije hrvačke podloge od Khamzatove. Teško je jednostavno zamisliti što se mora dogoditi da ovaj meč ne bude jednosmjerna ulica.

Nate Diaz također je borac koji nerijetko kritizira hrvače i naziva ih ‘‘hvatačima za noge‘‘. Time jasno daje do znanja da se ne voli boriti s takvim borcima, nego uživa u otvorenim razmjenama koje se događaju u stojci. Dustin Poirier takav je borac, a višestruko puta pozitivno je reagirao na Diazove prozivke, kao što je i Diaz reagirao na njegove. Dustin Poirier jedan je od najboljih boksača u UFC-u i zasigurno bi gledali daleko zanimljiviji obračun.

Ako ćemo uzeti da je i Poirier možda ipak prevelik zalogaj za Diaza, možemo se okrenuti Tonyju Fergusonu. ‘‘El Cucuy‘‘ je trenutno u nizu od četiri uzastopna poraza i pobjeda mu je prijeko potrebna u sljedećem nastupu. Godinama su Diaz i Ferguson nastupali u UFC-ovoj lakoj kategoriji, a iz nekog razloga nikad nisu upareni. Stilski gledano, radi se o ‘‘meču iz snova‘‘. Oba borca vole se potući, sličnih su gabarita, a njihov ‘‘cardio‘‘ priča je za sebe. Obojica su daleko od svojih najboljih dana i bili bi primjereni protivnici jedan drugome.

Rješenja poput Kevina Hollanda pa čak i Bryana Barberene koji se prije nekoliko dana ponudio, također imaju daleko više smisla u ovom trenutku, nego borac kao što je Chimaev. Ne znamo je li ovo nekakav potez iz bijesa od strane UFC-a. Žele li priuštiti Diazu još jedan uvjerljiv poraz zato što ne želi potpisati novi ugovor ili se jednostavno radi o lošem ‘‘matchmakingu‘‘? Ne može nas nitko uvjeriti da se neka od gore navedenih opcija nije mogla ugovoriti. Svi ti borci prozivali su Diaza, a Nateu je apsolutno svejedno. Kako je završilo na Khamzatu Chimaevu, teško je objasniti. Conora McGregora ne treba promatrati kao realnu opciju, jer njegov povratak neće se dogoditi u skorije vrijeme, a Diaz je više puta dao do znanja da ga ne planira čekati.

Realnost je da ćemo ovu borbu na kraju krajeva gotovo svi pogledati. Oni najzagriženiji Diazovi navijači uvjerit će se da postoji mogućnost da Nate Diaz nekim ludim ‘‘trokut gušenjem‘‘ završi Chimaeva i napusti UFC kao ‘‘pravi gangster‘‘. Takvi scenariji ne zvuče loše, ali realnost je nešto drugo. Puno vjerojatniji scenarij jeste onaj u kojem Chimaev dolazi do uvjerljive pobjede, Diaz biva frustriran još jednim ‘‘hvatačem nogu‘‘, a MMA fanovi ostaju gorka okusa i pitaju se ‘‘pa zašto s druge strane nije bio Tony Ferguson, Dustin Poirier ili Kevin Holland?‘‘. Jedini argument koji ide u korist ovome meču, možda je onaj financijski. Ali čak i s te strane, Nate Diaz mogao je dobiti veći meč, a Chimaevu je tek 28 godina i vremena za ‘‘money fightove‘‘ itekako će biti.

UFC će ostati bez Diaza i s time su se odavno trebali pomiriti. Šteta je što je najjača svjetska MMA promocija umjesto dostojnog oproštaja i potencijalnog meča godine, odlučila ugovoriti ‘‘Najbesmisleniji meč godine‘‘.

Linker
07. srpanj 2024 03:01