UFC

Khabib kritizirao Chimaeva: ‘On nije okružen muslimanima i to je jako loše, trebaju mu dobri ljudi‘

Khabib Nurmagomedov

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia
Umirovljeni dagestanski borac popratio je incidente čečensko-švedskog borca

Jedan ‘‘fight week‘‘ bio je dovoljan Khamzatu Chimaev da u ekspresnom trenutku od podosta omiljenog borca pridobije epitet jednog od najomraženijih boraca unutar UFC-a. Njegovi sukobi s Paulom Costom, Kevinom Hollandom i Nateom Diazom mnogima se nisu svidjeli, kao niti njegov cjelokupan pristup kojim je davao izjave i obraćao se javnosti.

Sve je ipak kulminiralo na službenom vaganju uoči UFC 279 eventa. Chimaev je prekoračio gornju granicu velter kategorije za 3,40 kilograma i meč protiv Natea Diaza je otpao. Kevin Holland spasio je stvar prihvaćanjem meča protiv Chimaeva, a isto je napravio i Tony Ferguson koji je prihvatio meč protiv Natea Diaza.

Unatoč ogromnom padu na vagi, Chimaev se na službenom vaganju smješkao i nije djelovao niti malo uzrujano. Na ceremonijalnom vaganju dočekan je uz zvižduke i negodovanje publike, a uzvratio je pokazivanjem ‘‘srednjeg prsta‘‘. Meč je na kraju odradio uvjerljivo, prošao je kroz Kevina Hollanda za nešto više od dvije minute, a zatim se ‘‘usred‘‘ Las Vegasa izderao na mikrofon: ‘‘Ovo je Čečenija!‘‘

Kakav tjedan za Khamzata Chimaeva, ali i kakav slijed nepromišljenih poteza kojima je navukao bijes brojnih MMA fanova.

Postoje oni koji smatraju da se radi o dobrom marketinškom potezu te da bi Chimaeva sada u potpunosti trebao gurati ulogu negativca. Ipak, Khabib Nurmagomedov nije oduševljen takvim ponašanjem.

‘‘Ako ste musliman, trebate biti okruženi dobrim ljudima. Muslimani koji će vam reći: ‘Hej, nemoj to činiti‘, takvi trebaju biti oko vas. Pogledao sam snimku vaganja. Pratio sam što se događalo s njegovom kilažom i skidanjem kilograma, a pomno sam pratio njegov tim. On nije okružen muslimanima i to je jako loše. Ako ste musliman, trebate dobre, snažne ljude oko vas koji će vam reći kad nešto loše činite.‘‘, započeo je Khabib, a taj osvrt dao je na konferenciji za medije u Birminghamu, a radilo se o humanitarnom eventu organiziranom za pomoć Pakistancima pogođenim poplavom.

Khabib je inače borac koji jako često koristi priliku za isticanje pravilnih moralnih vrijednosti i nije zagovornik ‘‘trash talka‘‘, niti ikakvih oblika omalovažavanja. Naravno, pogreške se i njemu potkradu, kao onaj put kad je sa svojom ekipom ismijavao beskućnika od kojeg su tražili da radi sklekove ako želi da mu daju nešto novca. Incident nakon pobjede nad Conorom također nije nešto čime se Khabib može pohvaliti, ali ‘‘tko je bez grijeha, neka prvi baci kamen‘‘. Također, Khabib bi ovim izjavama mogao navući kritike onih koji će steći dojam da on diskriminira sve one koji nisu muslimani, ali Nurmagomedov zapravo savjetuje Chimaeva da se okruži ljudima snažnima u vjeri, jer vjeruje da bi takvi ljudi držali Chimaeva pod kontrolom.

‘‘Kad postanete bogati i popularni, kad dobijete moć, a niste okruženi ljudima koji će vas pravilno savjetovati ili ih ne slušate, tada će se nešto ovakvo dogoditi. Trebate dobre ljude, čak i ako vam se ne sviđaju, trebate ih.‘‘, dodao je Khabib.

Vjerujemo da Khabib u dobroj namjeri savjetuje Chimaeva koji je mlad borac, a ukoliko mu ‘‘slava udari u glavu‘‘, lako bi mogao ostati neiskorištena potencijala. Međutim, kao što Khabib ima svojih grijeha i pogrešaka, tako ih ima i Chimaev. Bitne su pouke i ono kako će Khamzat reagirati na sve negativne stvari koje je napravio prošlog tjedna.

Linker
03. srpanj 2024 23:21