UFC

‘Jon Jones ne može biti dio ‘Mount Rushmorea‘. On nije dobar ambasador ovog sporta‘

Jon Jones

 Ethan Miller/Getty images/Profimedia
Mnogi vide Jona Jonesa kao "najvećeg u povijesti MMA-a", ali istaknuti MMA sudac smatra kako Jones ne kotira pri vrhu te kategorije

"Mount Rushmore" često je referenca putem koje MMA javnost kategorizira najveće borce svih vremena. Puno je rasprava oko četiri imena koja zaslužuju svoje mjesto na takozvanom "Mount Rushmoreu" MMA-a, a Dana White prije nekoliko dana naveo je svoju četvorku najvećih u povijesti.

"Morate ići s Jon Jonesom kao i s Rondom Rousey. Žene ne bi bile u UFC-u da nije bilo nje. Morate staviti GSP-a (Georges St-Pierre) i apsolutno, definitivno Conor McGregor. On je podigao i promijenio igru na globalnoj razini.", rekao je Dana u razgovoru za ESPN.

Kada jedno utjecajno lice poput Whitea iznese svoje mišljenje na ovu temu, naravno da će mnogi drugi dati svoj komentar i dati svoje viđenje tog "Mount Rushmorea". Tako se između ostalih oglasio i John McCarthy, jedan od najlegendarnijih sudaca u povijesti ovog sporta. McCarthy je u sklopu svog "Weighing In" podcasta zapravo odlučio argumentirati zašto Jon Jones ne zaslužuje biti dio "Mount Rushmorea".

"Ja drukčije gledam na sve to. Ako želite reći da najbolji borci zaslužuju biti dio ‘Mount Rushmorea‘, ako su najbolji borci u povijesti tamo, onda će i Jon Jones imati svoje mjesto. Ali ako želite formirati MMA ‘Mount Rushmore‘, kriteriji su drukčiji nego onda kada biramo najbolje borce. Zbog svega što je Jones činio kroz svoju povijest, ne mogu ga uvrstiti na MMA ‘Mount Rushmore‘. Budimo iskreni. Ja gledam šire od samog sporta, a Jon tijekom svoje karijere nije bio naročito dobar ambasador ovog sporta. On je imao više kontroverzi nego što ih mogu navesti.", rekao je McCarthy.

Dakle, John McCarthy želi reći kako trebamo razlikovati "najbolje" od "najvećih". Odabir najboljih bazira se isključivo na rezultatima, dok je status "najvećih" ipak nešto širi pojam koji obuhvaća kompletan utjecaj na sport.

Jon Jones borac je iza kojeg su višestruki padovi na doping, slučajevi nasilja izvan kaveza, nasilje nad majkom njegove djece, bježanje s mjesta nesreće u kojoj je sudjelovala i trudnica itd.

Takvim problematičnim ponašanjem Jones uistinu nije bio dobar ambasador ovog sporta i prema mišljenju Johna McCarthyja, Jon Jones nema svoje mjesto među najvećima u povijesti MMA-a.

Linker
20. rujan 2024 09:49